«Γαλάζια Ελευθερία» για την Κάλυμνο μέχρι 31 Μαΐου, με οριζόντιο εθελούσιο εμβολιασμό ζητά ο δήμαρχος Καλύμνου (video)

Share

«Γαλάζια Ελευθερία» με καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων όλων των νησιών με Johnson & Johnson

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», για τον πλήρη εμβολιασμό των νησιών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μαΐου.

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

O Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την τηλεδιάσκεψη για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών μας, πλην Κρήτης, ως το τέλος Ιουνίου δήλωσε: «Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας, δηλαδή, να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορωνοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί, όμως, να προσφέρει κι ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας».

Αναλυτικότερα, η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού, που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού. Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Σκοπός του προγράμματος είναι, τέλη του Μάη που θα γίνει η πρώτη μεγάλη παραλαβή εμβολίων Johnson & Johnson, να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου και μόνο στα 19 μεγαλύτερα νησιά ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι μία μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει πρωτίστως η τοπική αυτοδιοίκηση και να κινητοποιήσει υπέρ του εμβολιασμού τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την αρωγή και τη στήριξη των τεσσάρων περιφερειαρχών και των 19 νησιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, διότι όπως είπε η πρωτοβουλία αυτή έχει μία σύνθετη διάσταση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική, σε κάποιες πλευρές της. Είναι, λοιπόν, μία υπόθεση εθνική και γι’ αυτό και πρέπει να πετύχει, όπως πετυχαίνει συνολικά η επιχείρηση “Ελευθερία”.

ΒΙΝΤΕΟ / ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, είναι διατεθειμένοι τη μεγάλη προίκα που έχουμε, τη βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό, πάντα με κανόνες δημόσιας υγείας και ασφάλειας, να τον ενισχύσει άμεσα μαζί με τη δυνατότητα και άλλων βαθμών ελευθερίας στις κοινωνίες και στα νησιά μας και φυσικά την οικονομία μας και για αυτό το πρόγραμμα “Ελευθερία” είναι μεγάλη διαφήμιση των νησιών, πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, συμμετείχε στη σύσκεψη και μετά το πέρας της κατέθεσε έγγραφο υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, με το οποίο ζητά «λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Κάλυμνο, μετά την επιβολή καθολικής απαγόρευσης μετακίνησης (λοκνταόυν) για δεύτερη συνεχή εβδομάδα και κατόπιν πολλών μηνών σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου, να προτεραιοποιηθεί -έτι περαιτέρω- ο εμβολιασμός των κατοίκων της Καλύμνου, ούτως ώστε να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα έως το τέλος του μηνός Μαΐου».

Είχαμε μια πολύ χρήσιμη διάσκεψη, λέει στο βίντεο που ακολουθεί ο Δημ. Διακομιχάλης, κι επειδή δεν δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούν οι δήμαρχοι, απέστειλα επιστολή με την οποία ζητώ, μολονότι η Κάλυμνος έχει 16.000 κατοίκους, να ενταχθεί στα νησιά ( μέχρι 10.000 κάτοικοι) των οποίων το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαΐου.Ο Δήμαρχος τόνισε ότι είχε διαβουλεύσεις και με στελέχη του Μαξίμου και ζήτησε τον οριζόντιο, εθελούσιο εμβολιασμό όλων των κατοίκων, διότι είναι η μόνη απάντηση για να ξεπεράσει το νησί τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει, ώστε να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, να ξεκινήσει ο τουρισμός και επιτέλους να βρούμε τη ζωή μας. Με τέσσερεις γραμμές εμβολιασμού, που είναι απόφαση της κυβέρνησης , και με περίπου 400 εμβολιασμούς την ημέρα, θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 8000 άτομα σε είκοσι μέρες, όπου μαζί με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και με όσους έχουν νοσήσει, θα έχουμε δημιουργήσει τείχος ανοσίας.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε με την ευκαιρία και στην κατάσταση που έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες του νησιού λόγω της πανδημίας , δήλωσε ότι είναι δίπλα τους και ανέφερε ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο διότι η κοινωνία δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση με την πανδημία.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και Αττικής Γιώργος Πατούλης και οι 23 δήμαρχοι των 19 νησιών που αφορά το πρόγραμμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο τύπου της παράταξης του κ. Διακομιχάλη, κ. Μικέ Ζηρούνη για το βίντεο που του ζητήσαμε λόγω των συνθηκών και μας απέστειλε ώστε να ενημερωθούμε περισσότερο για τη σημαντική αυτή τηλεδιάσκεψη και το τι ζήτησε ο δήμαρχος για την Κάλυμνο.

ΒΙΝΤΕΟ / ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ