ΓΑΛΛΙΑ-«Υψηλής έντασης ασθένεια που μοιάζει με γρίπη»: Οι παρενέργειες από το εμβόλιο AstraZeneca

Share

Το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανοσοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κάτω των 65 ετών, βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Η ANSM (Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας) ανέφερε την Πέμπτη ότι έλαβε 149 δηλώσεις φαρμακοεπαγρύπνησης από 10.000 άτομα εμβολιασμένα μεταξύ 6 και 10 Φεβρουαρίου. Περιγράφονται συμπτώματα γρίπης “υψηλής έντασης”: υψηλός πυρετός, μυϊκοί πόνοι ή πονοκέφαλοι…

Στο νοσοκομείο του Cherbourg και στο νοσοκομείο Memorial του Saint-Lô, αναφέρει η Γαλλική La Presse de la Manche, η κατάσταση θα οδηγούσε σε αρκετές στάσεις εργασίας. “Το τελευταίο ίδρυμα διέκοψε επίσης την εκστρατεία εμβολιασμού του προσωπικού, την ώρα προσαρμογής των προγραμμάτων. Το ANSM προτείνει τώρα «κλιμακωτό εμβολιασμό προσωπικού από την ίδια υπηρεσία». Στη Γαλλία, ο μέσος όρος ηλικίας όσων παρουσίασαν αυτά τα συμπτώματα είναι 34 ετών. Καμία από τις 21 άλλες χώρες της ΕΕ που χρησιμοποίησαν την ίδια παρτίδα δεν ανέφερε παρόμοιες παρενέργειες, παρόλο που ήταν «γνωστές και είχαν περιγραφεί».

Το ANSM αναφέρεται επίσης στις ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν μετά τη χρήση του εμβολίου Pfizer-BioNTech. Από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, αναλύθηκαν 2.140 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών από τον οργανισμό. Προειδοποιεί ειδικότερα για «αύξηση της αρτηριακής πίεσης», σύντομη και όχι σοβαρή. “Συνιστούμε στους εμβολιασμένους ανθρώπους να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση για ιατρική περίθαλψη όσο το δυνατόν νωρίτερα, εάν είναι απαραίτητο”, σημειώνει το ANSM.

Το εμβόλιο Moderna, από την άλλη πλευρά, δεν αποτελεί αντικείμενο συγκεκριμένων προβλημάτων. Έχουν εντοπιστεί 40 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών.

Πηγή: Le Figaro