Γαλλική δημοσίευση -Αυτές οι είναι νέες θεραπείες κατά του Covid και αναμένονται στα τέλη του 2021

Share

Αρκετά φάρμακα που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να φτάσουν στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022. Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Γαλλικό Τύπο, γίνεται απολογισμός αυτών των φαρμάκων που είναι αποτελεσματικά στον περιορισμό των σοβαρών μορφών.

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος προληπτική θεραπεία κατά του κορωνοϊού, η φροντίδα που παρέχεται στο νοσοκομείο έχει βελτιωθεί: στην αρχή της επιδημίας, οι ασθενείς που μεταφέρονταν στο νοσοκομείο για αναπνευστικές δυσκολίες τοποθετούνταν πολύ συχνά σε τεχνητούς αναπνευστήρες, έτσι κοιμόντουσαν και συνδέονταν σε ένα μηχάνημα για να αναπνεύστε, για δύο έως τρεις εβδομάδες.

Σήμερα η προσέγγιση είναι διαφορετική. Για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων, οι σοβαροί ασθενείς υποβάλλονται σε «οξυγονοθεραπεία» μέσω μιας ελαφριάς συσκευής που συνδέεται με τα ρουθούνια, επιτρέποντάς τους να «πυροβολούν» καθαρό οξυγόνο. Ο χρόνος νοσηλείας μειώνεται. Επιπλέον, οι γιατροί χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή (δεξαμεθαζόνη), τα οποία είναι αποτελεσματικά σε σοβαρούς ασθενείς.

Να θυμάστε ότι οι θεραπείες στοχεύουν στην καταπολέμηση του ιού σε δύο επίπεδα. Κατά τη φάση που ο ιός πολλαπλασιάζεται στο σώμα αφού τον έχει μολύνει. Η ιδέα εδώ είναι να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Στη συνέχεια, κατά τη φάση της φλεγμονής που είναι γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκινών», μια ξαφνική φλεγμονώδης έξαρση που προκαλεί την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των σοβαρών ασθενών και την ανάπτυξη συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Αυτές οι τελευταίες θεραπείες στοχεύουν στην πρόληψη ή τον περιορισμό των σοβαρών μορφών και του θανάτου.

Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα που καταπολεμούν τη φλεγμονή δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα εμβόλια στον περιορισμό των σοβαρών μορφών.

Molnupavir, το αντιικό δισκίο
Το Molnupavir είναι ένα αντιικό από το αμερικανικό εργαστήριο Merck, το πλεονέκτημα του οποίου είναι ότι χορηγείται από το στόμα ως δισκίο που πρέπει να λαμβάνεται μετά από θετικό έλεγχο για Covid-19. Η αρχή του; Εμποδίζει την αναπαραγωγή των ιών RNA και μειώνει το ιικό φορτίο, το οποίο θα μείωνε επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης. Το μόνο μειονέκτημα (και όχι το λιγότερο): ένα πολύ μεταλλαξιογόνο αποτέλεσμα, δηλαδή θα μπορούσε να προκαλέσει γενετικές μεταλλάξεις.

Οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 που βρίσκονται σε εξέλιξη θα καταστήσουν δυνατή την επαλήθευση της καλής ανοχής αυτής της θεραπείας.

Μια ενδιάμεση ανάλυση παραδόθηκε από το εργαστήριο την 1η Οκτωβρίου, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά: το φάρμακο θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας για όσους κινδυνεύουν περισσότερο. Τόσο ενθαρρυντικό που το εργαστήριο Merck & Co και ο συνεργάτης του Ridgeback Biotherapeutics υπέβαλαν αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσαν σε ένα δελτίο τύπου στις 11 Οκτωβρίου 2021.

Το αντιφλεγμονώδες φάρμακο tocilizumab, υπό αξιολόγηση από τον EMA
Το Tocilizumab, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο αποτελεσματικό κατά των καταιγιστικών κυτοκινών, βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Αυτό το φάρμακο (RoActemra) από τα εργαστήρια της Roche θα μπορούσε – σε περίπτωση πράσινου φωτός – να προσφερθεί σε ασθενείς που νοσηλεύονται για σοβαρές μορφές εκτός από τη δεξαμεθαζόνη. Χορηγείται με ενέσεις.

av-19, το άλλο πολλά υποσχόμενο αντιφλεγμονώδες
Το Xav-19, μια θεραπεία που βασίζεται σε πολυκλωνικά αντισώματα, που παράγεται από το εργαστήριο Xenothera της Νάντης, προορίζεται για την πρόληψη σοβαρών μορφών καταπραΰνοντας τη φλεγμονή. Η ιδέα είναι να αποτραπεί η μετάβαση των ασθενών στην εντατική θεραπεία.

Επί του παρόντος, σε μια κλινική δοκιμή φάσης 2, τα τελικά αποτελέσματα της οποίας αναμένονται στα τέλη του 2021.

Το Ronapreve, σε χρήση
Αυτό το φάρμακο, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική βιοτεχνολογία Regeneron σε συνεργασία με το ελβετικό εργαστήριο Roche, συνδυάζει δύο μονοκλωνικά αντισώματα, το casirivimab και το imdevimab, ικανά να στοχεύουν την πρωτεΐνη Spike, το σημείο εισόδου του ιού στα κύτταρά μας. Αυτή η θεραπεία, που χορηγείται αρκετά νωρίς μετά τη μόλυνση, είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων ενισχύοντας την ανοσία.

Είναι ήδη εγκεκριμένο και συνταγογραφείται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου σοβαρής μορφής Covid-19, σε νοσηλευόμενους ασθενείς που χρειάζονται μη επεμβατική οξυγονοθεραπεία και που δεν έχουν αναπτύξει φυσικά τα δικά τους αντισώματα (ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, ασθενείς σε κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με νοσηρότητες, ασθενείς ηλικίας 80 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή μορφή της νόσου).

Αυτή η θεραπεία, η οποία χορηγείται με ενέσεις, απαιτεί νοσοκομειακή παρακολούθηση. Επιπλέον, είναι πολύ ακριβό, γεγονός που δεν θα επέτρεπε να επεκταθεί η χρήση του σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Επιπλέον, σε περίπτωση μετάλλαξης της πρωτεΐνης Spike που συνδέεται με μια παραλλαγή, δεν θα ήταν πλέον αποτελεσματική.

AZD7442, η προληπτική θεραπεία
Είναι μια προληπτική θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από το αγγλο-σουηδικό εργαστήριο AstraZeneka.

Οι εξωτερικοί ασθενείς με συμπτώματα της νόσου για επτά ημέρες ή λιγότερο που έλαβαν δόση 600 mg AZD7442 με ενδομυϊκή ένεση είδαν μείωση κατά 50% στον κίνδυνο να προσβληθούν από μια σοβαρή μορφή του Covid-19 ή να πεθάνουν, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο , ανέφερε δελτίο τύπου από το εργαστήριο στις 11 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, σε μια ανάλυση δεδομένων για συμμετέχοντες στη δοκιμή που έλαβαν θεραπεία εντός πέντε ημερών από τα πρώτα συμπτώματα δείχνει ότι «το AZD7442 μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού Covid-19 ή να οδηγήσει σε θάνατο στο 67% των περιπτώσεων σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο». είπε η δήλωση.

Octofen, θεραπεία με υπόθετα
Το Clofocol, ένα παλιό αντιβιοτικό που μελετήθηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ, θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις σοβαρές μορφές. Η επανατοποθέτηση του Octofen μελετάται ως μέρος του έργου Therapide. Εάν η προοπτική λήψης θεραπείας με τη μορφή ενός απλού υπόθετου, η κλινική δοκιμή απαιτεί χρόνο. (με πληροφορίες από topsante)