Γαβριήλ Χαρίτος: Μην παρασύρεστε από καταστροφικά σενάρια! – Ανάλυση των εξελίξεων σε Ισραήλ – Ιράν

Share

 

Ο Ρόδιος καθηγητής κ. Γαβριήλ Χαρίτος, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν: 

Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος σήμερα, επειδή επιβεβαιώθηκαν πλήρως όλες μου οι εκτιμήσεις σχετικά με τη στάση που θα ακολουθήσει το Ισραήλ μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση.

Σας παραθέτω τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες και σήμερα από αμερικανικές, ισραηλινές, καταρινές και αιγυπτιακές πηγές.

Μην παρασύρεστε από καταστροφικά σενάρια. Η Ιστορία τα λέει όλα – αλλά σε συνδυασμό με σημερινές πρωτογενείς πηγές (όχι άρθρα γνώμης). Είναι απαραίτητη η γνώση του χώρου αλλά και η επίγνωση της “ψυχολογίας” μίας χώρας. Αυτήν την τελευταία, θέλει χρόνια πολλά για να πεις ότι την γνωρίζεις.

Διαβάστε, λοιπόν, τα νεώτερα:

Εγκράτεια έναντι του Ιράν – Πράσινο φως για επιχείρηση στη Ράφα, μεταδίδουν ΜΜΕ σε ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

Μετά την εορταστική περίοδο του Εβραϊκού Πάσχα, που ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου, τοποθετούν την ισραηλινή απάντηση στο Ιράν καλά πληροφορημένες πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο, τις οποίες επικαλέσθηκε σήμερα το αμερικανικό δίκτυο ABC. Τα σενάρια που φέρεται να εξετάζει τώρα η ισραηλινή πλευρά είναι συντονισμένη αεροπορική επίθεση κατά στόχων των ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας συζητείται το ενδεχόμενο να πληγούν η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και οι σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ ακόμα και συγχρόνως. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες αμερικανικές πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο ταυτόχρονης κυβερνοεπίθεσης στο Ιράν. Τέλος, το ABC μετέδωσε ότι από την αρχή της εβδομάδας υπήρξαν δύο φορές, κατά τις οποίες το Ισραήλ βρέθηκε πολύ κοντά στο να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράν, αλλά και τις δύο φορές η επιχείρηση αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.

Από ισραηλινής πλευράς, το κρατικό κανάλι μετέδωσε στο χθεσινό νυκτερινό του δελτίο ειδήσεων λεπτομέρειες για όσα είχαν διαδραματιστεί τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ η ιρανική πυραυλική επίθεση βρισκόταν σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που πρόσκεινται στο Γραφείο Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε εγκρίνει σε πρότερο χρόνο συγκεκριμένο σχέδιο ανταπάντησης κατά της ιρανικής επίθεσης. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο, όταν θα ολοκληρωνόταν το «πρώτο κύμα» επίθεσης των ιρανικών drone, ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα επρόκειτο να απογειωθούν για να καταφέρουν «ένα εντυπωσιακό πλήγμα κατά του Ιράν», χωρίς ωστόσο να ανακοινώνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν το «πρώτο κύμα» των ιρανικών drone είχε ολοκληρωθεί, και ενώ σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου θα έπρεπε να δώσει την τελική του έγκριση για την απογείωση των ισραηλινών βομβαρδιστικών, εν τέλει αυτό δεν συνέβη. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να πληροφορήσει προηγουμένως τηλεφωνικά τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, όχι μόνο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και της πρότερης δέσμευσης του Ισραήλ να ενημερώσει τις ΗΠΑ προτού ανταπαντήσει, αλλά και επειδή δεν είχε ακόμα γίνει η καταγραφή τυχόν ζημιών ή θυμάτων που θα είχε προκαλέσει η ιρανική επίθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλέσθηκε χθες το κρατικό ισραηλινό μέσο, η σύσταση του Προέδρου Μπάιντεν προς το Ισραήλ να μην ανταπαντήσει, ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν από τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, ενώ παράλληλα είχε εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων ότι «η επίθεση ολοκληρώθηκε» (σ.σ. με το «πρώτο κύμα» της επίθεσης με drone) και ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν», προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε περίπτωση που το Ισραήλ θα επαναλάβει το ίδιο λάθος, τότε το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και με πολύ σκληρό τρόπο».

Αναλυτής της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, σχολιάζοντας τις λεπτομέρειες όσων φέρονται να διαδραματίσθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες ενώ η ιρανική επίθεση βρισκόταν σε εξέλιξη, επικαλέσθηκε καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «το momentum για μία ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν έχει χαθεί».

————————

Εγκράτεια ως προς το Ιράν με αντάλλαγμα την επέμβαση στη Ράφα

Η καταρινών συμφερόντων παναραβική εφημερίδα Αλ-Άραμπι Αλ-Τζιαντίντ, που εκδίδεται στο Λονδίνο, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδεχθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του Ισραήλ για εισβολή στη Ράφα. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ δεσμεύθηκε να μην προβεί σε εκτεταμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, η καταρινή εφημερίδα επικαλείται αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές, που αποκαλύπτουν ότι ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, αμέσως μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση, οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου στο βόρειο Σινά έχουν τεθεί σε επιφυλακή σε ζώνη 14 χιλιομέτρων περιμετρικά των συνόρων με την Γάζα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη μαζική διαφυγή αμάχων προς το αιγυπτιακό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου, η Αίγυπτος έχει κατασκευάσει διπλό φράχτη στην περιμετρική μεθοριακή ζώνη κατά μήκος των συνόρων με την Λωρίδα της Γάζας.

Οι πληροφορίες που αναφέρει η εφημερίδα, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν πληροφορίες που μετέδωσε προχθές το βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, σύμφωνα με τις οποίες ο ισραηλινός στρατός έχει παραγγείλει 40.000 μεγάλες σκηνές, που πρόκειται να εγκατασταθούν νοτίως της Ράφα, προκειμένου να μπορέσουν να στεγαστούν προσωρινά οι άμαχοι ενόσω θα διαρκεί η στρατιωτική επιχείρηση. Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό μέσο, ήδη 10.000 σκηνές είναι έτοιμες προς τοποθέτηση και έχει σημανθεί με προπαρασκευαστικά τεχνικά έργα ο χώρος τοποθέτησής τους.

Ο ισραηλινός στρατός από χθες πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην πόλη Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας, ενώ συνεχίζεται η συγκέντρωση δυνάμεων νοτίως της Ράφα.

—————————–

Εντείνεται η ένταση στο μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Χθες, παρότι όλα τα διεθνή μέσα επικεντρώνονταν χθες με ποιον τρόπο το Ισραήλ θα ανταπαντούσε στο Ιράν, αντιθέτως η ισραηλινή ειδησεογραφία μετέθεσε το ενδιαφέρον της στο μέτωπο με την Χεζμπολάχ, λόγω των αλλεπάλληλων εκτοξεύσεων ρουκετών και drone από τον Νότιο Λίβανο, με κυριότερο το ευθύ πλήγμα που κατάφερε η σιιτική λιβανική οργάνωση σε κτήριο στο κέντρο της αραβικής κωμόπολης Άραμπ-Αλ-Αράμσιε, όπου, κατά τη στιγμή της επίθεσης, βρίσκονταν δεκάδες στρατιώτες. Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να τραυματισθούν 18 άτομα, εκ των οποίων οι 14 ήταν στρατιώτες, με έξι από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η ισραηλινή αεροπορία ανταπάντησε βομβαρδίζοντας θέσεις της οργάνωσης στην κοιλάδα Μπεκάα, 80 χιλιόμετρα βορείως των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Παράλληλα, από χθες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ φιλοξενούν στις ενημερωτικές τους εκπομπές στρατιωτικούς εν αποστρατεία, πρώην υπουργούς και στρατηγικούς αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν την άποψη ότι το Ισραήλ οφείλει να επικεντρωθεί στα ενεργά μέτωπα της Γάζας και του Λιβάνου και δευτερευόντως στον τρόπο με τον οποίον το Ισραήλ θα πρέπει να απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση.

* Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ