Γαβριήλ Χαρίτος: Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ

Share
Ο συμπατριώτης μας, καθηγητής Γαβριήλ Χαρίτος* δίνει το στίγμα των τελευταίων εξελίξεων μετά την τρομοκρατική επίθεση των Παλαιστίνιων στο Ισραήλ, σε σχετική ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο facebook:
Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διέταξε τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. «Έδωσα την διαταγή για εφαρμογή πλήρους αποκλεισμού της Γάζας. Θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, βενζίνης και ειδών διατροφής», δήλωσε ο Γκάλαντ στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε αποθήκη πυρομαχικών της Χαμάς στη Γάζα και καταστράφηκε ολοσχερώς τούνελ που χρησιμοποιούν υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης. Καταστράφηκε επίσης το αρχηγείο της Ισλαμικής Τζιχάντ, το οποίο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στεγάζεται σε τζαμί στη συνοικία Ζαϊτούν, ως επίσης και επιτελικό κέντρο της Χαμάς στο στρατόπεδο προσφύγων Χαν Γιούνις. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν και κατέστρεψαν όχημα της Χαμάς, που κινείτο κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας και κατευθυνόταν προς το ισραηλινό έδαφος.
Όσον αφορά την κατάσταση επί του εδάφους, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό «όλοι οι μεθοριακοί οικισμοί έχουν τεθεί υπό έλεγχο», ωστόσο δημοσιογραφικές αναφορές αναφέρουν ότι μάχες μεταξύ του στρατού και ενόπλων της Χαμάς βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι μικροί οικισμοί βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία εκκένωσης, εκτός της μεγαλύτερης μεθοριακής πόλης Σντερότ, η οποία αποφασίσθηκε προς το παρόν να μην εκκενωθεί. Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του στρατού κατά πόσον σκοπεύει το Ισραήλ να ανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας, απάντησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται».
Στο μεταξύ κύμα εκτοξεύσεων ρουκετών από την Γάζα σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι κατά του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και άλλων μεγάλων πόλεων του κεντρικού Ισραήλ. Αναφέρθηκε ότι ρουκέτα κατέπεσε στην εθνική οδό Τελ Αβίβ-Ιερουσαλήμ και σε κτήρια των λιμανιών Άσκελον και Ασντόντ, τραυματίζοντας βαριά πέντε Ισραηλινούς πολίτες.
Νωρίτερα το πρωί ο ανθρωπιστικός διεθνής φορέας UNRWA των Ηνωμένων Εθνών που δραστηριοποιείται στη Γάζα ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα τις πρωινές ώρες περί τις 74.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις οικίες τους και μετέβησαν σε κτήρια υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, προκειμένου να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Σε πολιτικό επίπεδο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις για την εισδοχή της παράταξης του Μπένι Γκαντς, τέως Υπουργού Άμυνας και ηγέτη της κεντροδεξιάς «Παράταξης Εξουσίας» στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου.
Με δηλώσεις τους, Υπουργοί του Λικούντ, ως επίσης και ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς, που προέρχονται από τον εθνοθρησκευτικό χώρο της ακροδεξιάς, τοποθετήθηκαν υπέρ αυτού του ενδεχομένου με σημερινές τους δηλώσεις. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων του Λικούντ και της παράταξης Γκαντς, η οποία έθεσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι η παράταξη του Μπένι Γκαντς, οι προϋποθέσεις που θέτει είναι οι εξής: 1) Να συσταθεί περιορισμένο υπουργικό συμβούλιο με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη της παράταξης Γκαντς και καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί της προσωπικής επιλογής του Βενιαμίν Νετανιάχου. 2) Να διευρυνθεί η συμμετοχή και άλλων Υπουργών στο συγκεκριμένο περιορισμένο υπουργικό σχήμα και άλλα πρόσωπα, σε περίπτωση που αποφασίσουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. 3) Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να μην προωθηθεί καμία απολύτως άλλη νομοθεσία που δεν θα σχετίζεται με την πολεμική αναμέτρηση. Αναμένεται η αντίδραση των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Από πλευράς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ανακοινώθηκε ότι «δεν έχει προγραμματισθεί καμία συνάντηση με εκπροσώπους του Λικούντ και του περιβάλλοντος Νετανιάχου. Επισημαίνεται ότι ο Γιαΐρ Λαπίντ έχει ήδη υποβάλει πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας , υπό τον όρο ότι δεν θα συμμετέχουν σε αυτήν τα κόμματα «Εβραϊκή Ισχύς» και «Θρησκευτικός Σιωνισμός» των Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς αντίστοιχα. / Γαβριήλ Χαρίτος – 9/10/2023
Γαβριήλ Χαρίτος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μπεν-Γκουριόν (Ben-Gurion Research Institute). Διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο ισραηλινό κρατικό πανεπιστήμιο Ben-Gurion University of the Negev (Πρόγραμμα Σπουδών Ισραήλ) ως Επίκουρος Λέκτορας (Adjunct Lecturer) και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).