Γιάννης Δημητρίου Πάππου: «Στόχος μας είναι η ευημερία όλων και οχι των λίγων»

Share

Αποφασισμένος να ξεκινήσει επαφές σε όλα τα νησιά της περιοχής μας με τους συνεργάτες του και να συνομιλήσει με τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, καλώντας σε συστράτευση όλες τις υγιείς επιχειρηματικές και εμπορικές δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα, δηλώνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο news-politics ο κ. Γιάννης Δημητρίου Πάππου / Υποψήφιος Πρόεδρος του ΕΒΕΔ.

Όπως είναι γνωστό, αν και είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, νεότερη απόφαση της κυβέρνησης, μετέθεσε τις εκλογές στα επιμελητήρια για το επόμενο έτος. Έχουν ενδιαφέρον ωστόσο, οι θέσεις του κ. Πάππου για το θέμα της αναβολής, για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας, αλλά και για την ακρίβεια που ‘γονατίζει’ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

  • Κύριε Πάππου, οι εκλογές για την ανάδειξη νέων Δ.Σ. στα Επιμελητήρια της χώρας ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, έφερε τροπολογία με την οποία μετέθεσε τις εκλογές για τον Δεκέμβριο του 2022 και τώρα, ακούσαμε ότι θα παραταθεί η θητεία των διοικήσεων των Επιμελητηρίων για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι το τέλος του 2023. Πώς το βλέπετε αυτό;

Άλλη μια παντελώς αδικαιολόγητη κυβερνητική απόφαση, που καταρρακώνει και ευτελίζει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Ηδη πάμε στα 6 χρόνια θητείας εκλεγμένων διοικήσεων με πρόσχημα την… πανδημία ή τον Πόλεμο στην Ουκρανία. Εδω και δύο χρόνια θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί όλοι αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες. Με αυτή τη λογική, ας τις καταργήσουμε τις εκλογές όταν μια κυβέρνηση θεωρεί οτι κάπου στον κόσμο υπάρχει…κρίση. Τότε γιατί η Γαλλία προχώρησε σε προεδρικές εκλογές τον Μάϊο και θα κάνει βουλευτικές τον Ιούνιο; Ξέρετε ποια είναι η ουσία και η πραγματικότητα; Ότι η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη όπου βλέπει κάλπες τρέχει…πολύ μακριά. Γιατί θα τις χάνει. Γι αυτό αν μπορούσαν θα ανέβαλαν επ’ αόριστον τις εκλογές. Τις τρέμουν.  Και επειδή δεν ήθελε να χάσει όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, πριν από τις εθνικές εκλογές, δίνοντας ένα σήμα της επερχόμενης ήττας της, προτίμησε – ακόμη μια φορά – να διασύρει την Δημοκρατία μας. Επίσης ο Άδωνης Γεωργιάδης δεν ήθελε να καταγραφεί ως ο υπουργός Ανάπτυξης (sic) που στην θητεία του έχασε τα επιμελητήρια της χώρας. Και προφανώς «κλείσανε το μάτι» στις δεξιές διοικήσεις των επιμελητηρίων με τον «υπαλληλικό στρατό» που διαθέτουν οτι θα συνεχίσουν να είναι βολεμένοι στις καρέκλες και τους μισθούς τους, αρκεί να τους ψηφίσουν στο «ενδιάμεσο» στις εθνικές εκλογές, ώστε στη συνέχεια να τους στηρίξουν και εκείνοι στην επανεκλογή τους. Πρόκειται για ένα άθλιο και θλιβερό αλισβερίσι που ευτελίζει, όπως είπα, την δημοκρατία και τους θεσμούς στον τόπο μας. Δυστυχώς σε αυτή την θλιβερή κατρακύλα μετείχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ (μέσα στη βουλή) που προφανώς για τους δικούς τους μικροκομματικούς λόγους και σκοπιμότητες «έβαλαν πλάτη» στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτές τις νοοτροπίες οφείλουμε και πρέπει να αλλάξουμε. Πήραν ένα χρόνο δωρεάν – με την ευγενική χορηγία της ΝΔ – παράταση, στις αποτυχημένες θητείες τους. Ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος της χώρας όμως, τους περιμένει. Με το ψηφοδέλτιο στο χέρι. Γι αυτό και στις επόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου η παράταξη μας στα Δωδεκάνησα, θα νικήσει. Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους αυτό – γιατί ούτε οι προστάτες τους θα βρίσκονται τότε στην κυβέρνηση. Ας χαρούν επομένως όσο χρόνο τους απέμεινε.

  • Το κύμα ακρίβειας που «σαρώνει» μέρα με τη μέρα, λόγω του ενεργειακού κόστους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δημιουργεί πολλά προβλήματα. Είναι επαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατά τη γνώμη σας;

Πρόκειται για ωμό εμπαιγμό μας. Καταρχήν απουσιάζει κάθε μέριμνα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται καίρια από την ληστρική «ρήτρα αναπροσαρμογής» η οποία και δεν καταργείται. Οι φορολογούμενοι επι της ουσίας επιδοτούν τους «παρόχους» που με απλά λόγια «μας ληστεύουν»! Και θα πρέπει να…πανηγυρίσουμε γιατί μετά απο εννέα μήνες ασυδοσίας θα πληρώνουμε ως καταναλωτές αυξήσεις του 30% και όλα αυτά μετά τον Ιούλιο και εαν… Την ίδια ώρα νομοθετούν οτι οι μεγάλοι πάροχοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα απορροφούν κάθε μικρό πάροχο, μάλλον θα τον εκμηδενίζουν, αφού απαγορεύουν στον ΑΔΜΗΕ να αγοράζει ρεύμα από αυτούς! Ανήκουστο. Το γεγονός λοιπόν ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις επιχειρήσεις – έστω και από αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε – υπογραμμίζει αυτό που σας είπα: Εκτός από 5-10 μεγάλους επιχειρηματίες φίλους της, δεν υπολογίζει στο παραμικρό τους υπόλοιπους. Γι αυτό άλλωστε ανέβαλε τις εκλογές επειδή γνωρίζει ότι θα έχανε όλα τα επιμελητήρια εάν γινόντουσαν φέτος οι εκλογές. Γι αυτό επίσης χρησιμοποιεί μια πλασματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρόθυμων «βουλευτών» για να ευνουχίσει την δημοκρατία μας. Ο,τι και να κάνει όμως, ο χρόνος που θα απαλλαγούμε απο όλους αυτούς, πλησιάζει. Επιχειρηματίες και πολίτες, τους έχουν πάει «χαμπάρι». Και θα τους μαυρίζουν, όπου τους βρίσκουν μπροστά τους.

  • Πώς βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική οικονομία -η οποία, πέρασε την δύσκολη διετία της πανδημικής κρίσης και περιμένει να ανακάμψει αυτή την χρονιά με τη νέα τουριστική περίοδο;

Ελπίδα μας αυτή η σεζόν να είναι καλή ώστε να «ρεφάρουμε» τα σπασμένα των προηγούμενων χρόνων. Τα Δωδεκάνησα μας αποτελούν κόσμημα από κάθε άποψη και προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα. Βέβαια οι παλαιές νοοτροπίες «είναι εδώ» και αποτελούν τροχοπέδη στην υγιή ανάπτυξη του τόπου μας. Παρ’ όλα αυτά ελπίζω και είμαι αισιόδοξος οτι θα τα καταφέρουμε. Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους των Δωδεκανήσων να πλαισιώσουν αποφασιστικά και δυναμικά τον συνδυασμό μας, ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε «τα κακώς κείμενα». Να γυρίσουμε σελίδα. Γιατί το αξίζουμε.

  • Με την συμφωνία του ECOFIN το 2021, ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά τoυ βασικότερου αναπτυξιακού μέτρου για τα νησιά μας που είναι η επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Από τότε που καταργήθηκε, πόσο επηρέασε την οικονομία των νησιών μας;

Ο ΦΠΑ στα δικά μας νησιά οφείλει και πρέπει να είναι αισθητά μειωμένος, για όλους τους λόγους που πολύ καλά γνωρίζουμε. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις που είχαν την ευθύνη της χώρας, μας πήγαν «πολύ πίσω» και μας καθήλωσαν. Γιατί και στην Ευρώπη οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης είχαν το «επάνω χέρι». Η οικονομία των νησιών μας αναμφίβολα επηρεάστηκε δυσμενώς. Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ τόσο η αναπτυξιακή δυναμική μας θα αυξάνεται.

  • Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θεσπίσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο στην πράξη δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει την απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ και σήμερα, υπολειτουργεί. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για το «μεταφορικό ισοδύναμο» που τελικά παρά τα μεγάλα λόγια, όπως σωστά λέτε, υπολειτουργεί. Είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια μας, στο βαθμό όμως που λειτουργεί. Γι αυτό ας πάμε άμεσα στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ και το «μεταφορικό ισοδύναμο» το συζητάμε «υποβοηθητικά» στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα πρέπει να αποκτήσει η χώρα μας.

  • Ποια είναι τα σχέδια σας για μέχρι τις εκλογές στο επιμελητήριο που είναι μετά απο ένα χρόνο;

Μαζί με τους συνεργάτες μου θα «οργώσουμε» όλα τα νησιά μας και θα συνομιλήσουμε με τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο. Θα καταγράψουμε τα προβλήματα και θα συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα μας. Γιατί στόχος μας είναι η ευημερία όλων και όχι των λίγων. Γιατί πρόθεση μας είναι η αλλαγή των προσώπων να συνοδευτεί και από μια ουσιαστική αλλαγή σε όλη την πολιτική του ΕΒΕΔ. Καλώ σε συστράτευση όλες τις υγιείς επιχειρηματικές και εμπορικές δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα και να είναι βέβαιοι ότι θα νικήσουμε. / news-politics