Γιατί το ΝΑΤΟ αρνήθηκε την πρόταση Ζελένσκι – Γιατί κατηγόρησε το NATO για «αυτοΰπνωση»

Share

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή την Παρασκευή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».

«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.

Πρόκειται κατά τον κ. Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας».

Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο.

«Το ζήτημα συζητήθηκε και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε αεροσκάφη του NATO για να επιχειρήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του NATO στο έδαφος, διότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τι σκεφτόσασταν σε αυτή τη συνάντηση; Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της αποσύνδεσής σας», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας περί «αδύναμων» ηγετών του NATO που έχουν καταληφθεί από «σύγχυση». / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντωμεταξύ, νέα επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, είχε χτες, Σάββατο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι «στο τραπέζι» βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ανατολικού τύπου από την Πολωνία.

Πρόκειται για παλαιού τύπου Μιγκ, τα οποία διαθέτει η Πολωνία και είναι πιθανό να τα στείλει στην Ουκρανία για την ενίσχυσή της άμυνάς της.

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», σημείωσε ο Ζελένσκι με ανάρτησή του στο Twitter.

Τη συνδιάλεξη επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως έγινε το Σάββατο και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά στην αποστολή των Μιγκ στην Ουκρανία, την είδηση επιβεβαίωσε από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου το CNN, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε επαφή με την κυβέρνηση της Πολωνίας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μεταφορά των αεροσκαφών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, στη συνομιλία που είχε με τον Ζελένσκι, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφασή του να αυξήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία σε επίπεδο ασφάλειας – με τα πολωνικά Μιγκ -, οικονομικών και ανθρωπιστικής βοήθειας. /mega