Γιώργος Κασσάρας : Δεσμεύομαι ότι με την εμπειρία και τη γνώση μου θα είμαι δυναμικά παρών για την επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας

Share

Λίγα εικοσιτετράωρα μόλις πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου για τις εθνικές εκλογές, ο υποψήφιος βουλευτής και πρώην Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Κασσάρας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο News-Politics.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Στη συνέντευξη αυτή αναπτύσσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εφόσον κερδίσει τις εκλογές, απαριθμεί τις παρεμβάσεις που προτείνει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και  ξεκαθαρίζει τις θέσεις του κόμματος για τον φράχτη και τη φύλαξη των συνόρων της χώρας μας.

Τέλος εκφράζει την πεποίθηση του ότι οι Δωδεκανήσιοι θα ψηφίσουν  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί έχει γίνει έργο στα νησιά αλλά και γιατί η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στα Δωδεκάνησα θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση και δεσμεύεται ότι με την εμπειρία και τις γνώσεις του θα είναι δυναμικά παρών για τα νησιά μας.

Ακολουθεί η συνέντευξη

-Ποιοι είναι ο βασικοί άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τη νέα τετραετία εφόσον κερδίσετε τις εκλογές, κ. Κασσάρα; 

Στο πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται:

Κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ και αύξηση 10% στο Δημόσιο,

Αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλους,

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα,

Το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης,

Η άμεση δυνατότητα ρύθμισης χρεών.

-Στο γενικό κυβερνητικό πρόγραμμα μεταξύ άλλων προβλέπεται:

Το Υγειονομικό Ισοδύναμο, που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κω, για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ στα νησιά με δέσμη μέτρων υπέρ των νησιωτών.

Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ,

Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, με έμφαση στη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ και η στήριξη της δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης κ.α.

-Ποιες είναι οι παρεμβάσεις  που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια ;

Κατ’ αρχήν προτείνουμε την αύξηση μισθών και τη θεσμοθέτηση  της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Για τη δραστική μείωση τιμών στα τρόφιμα, τα καύσιμα και την ενέργεια προτείνουμε τη μείωση του  ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατάργηση  της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%.

Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων του ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ)

-Kύριε Κασσάρα, ποιες οι θέσεις σας για τη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας και τον φράχτη; 

Επειδή πολύ σπέκουλα γίνεται πάνω σε αυτό το θέμα από την Ν.Δ. που προσπαθεί να φοβίσει τους Έλληνες ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αφήσει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, να ξεκαθαρίσουμε ότι  η ασφάλεια της χώρας είναι για εμάς πάνω από όλα. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα γκρεμίσουμε τον φράχτη ο οποίος υπήρχε και όταν κυβερνούσαμε και κανένας δεν τον κατεδάφισε.

Εμείς όμως πιστεύουμε ότι οι φράχτες δε αρκούν. Χρειάζεται  να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Χρειάζονται σκάφη και περιπολίες για τα θαλάσσια σύνορά μας. Απαιτείται κυρίως μια σοβαρή συζήτηση με την Ευρώπη για μια ευρωτουρκική συμφωνία που θα δεσμεύει την Άγκυρα η οποία πρέπει να δεσμευτεί ότι θα  ελέγξει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Επιπλέον χρειάζεται συμφωνία για τον διαμερισμό των ροών αυτών μεταξύ των κρατών -μελών.

-Τι έχετε αποκομίσει από τις περιοδείες σας; Θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ οι Δωδεκανήσιοι;

Η πεποίθησή μου είναι πως πλησιάζοντας προς τις κάλπες υπάρχει μεγαλύτερη συσπείρωση. Υπενθυμίζουμε ότι ειδικά για τα νησιά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει ως κυβέρνηση πολύ σπουδαίο έργο με πιο εμβληματικό την καθιέρωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που ήταν πολυετές και πάνδημο αίτημα. Ελπίζουμε δε, πως η υποψηφιότητα του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα στα Δωδεκάνησα, που έγινε προς τιμήν του πρόωρα αδικοχαμένου Συντρόφου  μας Νεκτάριου Σαντορινιού, θα δώσει επιπλέον ώθηση.

-Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους συμπατριώτες σας Δωδεκανήσιους;;  Γιατί πρέπει να ψηφίσουν Γιώργο Κασσάρα; 

Ευχαριστώ για  το ερώτημα, αλλά το μείζον σε αυτήν την εκλογή είναι να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προκειμένου να σχηματισθεί προοδευτική κυβέρνηση και να απαλλαγεί η χώρα από την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Γι’ αυτό προσκαλώ πρωτίστως τους συμπατριώτες μας να στηρίξουν και να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κατά το μέρος που με αφορά και παρ’ όλο που δεν μου αρέσει να μιλώ για τον εαυτό μου, ζητώ και εγώ την στήριξή τους για να μπορέσουμε μαζί να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας για τα νησιά. Να επιλύσουμε τα  μεγάλα και μικρότερα προβλήματα των νησιών μας όπως  αυτά της υγείας, των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, της ισόρροπης ανάπτυξης κλπ. Στην προσπάθεια  αυτή  μπορώ να τους διαβεβαιώσω και να δεσμευθώ ότι με την εμπειρία και τη γνώση μου θα είμαι δυναμικά παρών. Το έκανα και στο παρελθόν ως βουλευτής και ως Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θα το κάνω και τώρα γιατί τα νησιά μας είναι ο πλούτος και η ασπίδα της πατρίδας μας.