Γιώργος Κασσάρας, υποψ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θα είναι μεγάλη τιμή για μας, να έχουμε ως συνυποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα

Share

Ο Γιώργος Κασσάρας είναι οικονομολόγος, πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γεννήθηκε στην Χώρα Καλύμνου το 1950. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι μέλος του Συντονιστικού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και της Γραμματείας του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ιδίου κόμματος .

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 2019 και βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου από το 2011 με το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο διεγράφη το 2012 διότι καταψήφισε το δεύτερο μνημόνιο. Υπήρξε συνιδρυτής, με την Λούκα Κατσέλη και άλλους διαγραμμένους βουλευτές, της Κοινωνικής Συμφωνίας, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της οποίας προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διετέλεσε επίσης Υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες «Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.» καθώς και Πρόεδρος σε πρωτοβάθμια Σωματεία-μέλη της. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

-Γνωρίζουμε ότι προέρχεστε από τον κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ποιοι είναι οι πρωταρχικοί σας στόχοι όσο αφορά στα προβλήματα των νησιωτών και γιατί πιστεύετε ότι μέσα από τη συμπόρευσή σας με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν αυτοί οι στόχοι να επιτευχθούν;

Ευχαριστώ για την ερώτησή σας κ. Χαλκίτη και δράττομαι της ευκαιρίας να πω δυο λόγια για την πολιτική μου διαδρομή, προτού συζητήσουμε τα ουσιαστικά θέματα που απασχολούν τους νησιώτες. Είναι γνωστή σε όλους και διάφανη θα έλεγα η πολιτική μου διαδρομή. Διαγράφηκα από το ΠΑΣΟΚ λόγω καταψήφισης του β’ μνημονίου και μετά το ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ εντάχθηκα, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Πραγματικά θεωρώ ότι δεν άλλαξα ιδεολογική και πολιτική παράταξη. Πιστεύω στις ίδιες αρχές και αξίες της μεγάλης δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης της οποίας κύριος κορμός σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα προβλήματα στα νησιά είναι πολλά και την τελευταία τετραετία όχι μόνον δεν επιλύθηκαν αλλά αντίθετα οξύνθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν. Στόχος μας δεν μπορεί επομένως να είναι άλλος από το να επιλύσουμε άμεσα τα προβλήματα των μεταφορών και της ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νησιών, τα πολλαπλά προβλήματα στον τομέα της Υγείας που αναφέρονται τόσο στις δομές όσο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα προβλήματα στην εκπαίδευση.

Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να κατευθυνθούν στοχευμένα στα νησιά ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα προσελκύσουν και επενδύσεις για να αισθανθεί ο νησιώτης ισότιμος με τους συμπατριώτες της ηπειρωτικής μας χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει από την προηγούμενη κυβερνητική του θητεία, ότι μπορεί να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα των νησιών.

Και επειδή μου αρέσει να ακριβολογώ, αφού και εγώ για λίγο συμμετείχα στην προσπάθεια ως Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την εμπνευσμένη θητεία του ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εφάρμοσε το πολυπόθητο πολυετές αίτημα των νησιωτών για το ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ.
Στήριξε εμπράκτως και ενίσχυσε τα νοσοκομεία των νησιών και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν κενά στα σχολειά μας. Εγκατέστησε ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ στα άνυδρα νησιά, επιλύοντας το μείζον πρόβλημα του νερού.

Στην Κάλυμνο ίδρυσε την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, ένα ακόμη πολυετές αίτημα των Καλυμνίων, που έδωσε πνοή ζωής στο νησί μας.
Αυτά και πολλά άλλα, μικρά και μεγαλύτερα έργα, υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά μας σε τέσσερα (4) μόνον χρόνια και χρειάζεται πραγματικά μεγάλο θράσος από όσους τον κατηγορούν, ενώ θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους για τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγήσει τους νησιώτες και συνολικά την ελληνική κοινωνία.

Ποια θεωρείτε ως μείζονα προβλήματα της κοινωνίας μας γενικότερα και ποιες οι λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πάρα πολλά τα προβλήματα κ. Χαλκίτη και τα περισσότερα τα έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μείζον θέμα η ακρίβεια. Αποσαθρώνει τις κοινωνίες και καταστρέφει την κοινωνική συνοχή με ολέθρια αποτελέσματα και για τη Δημοκρατία. Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (52,4%) αναφέρουν ότι το μηνιαίο εισόδημα φθάνει μέχρι τις 18 του μήνα και ένα στα δύο νοικοκυριά δεν βγάζει το μήνα εξαιτίας της ακρίβειας σε ενέργεια και είδη διατροφής. (έρευνα ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ)
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της με αύξηση των μισθών και των συντάξεων, και μείωση των φόρων και των τελών στα καύσιμα και στα τρόφιμα, όπως έχει γίνει με επιτυχία σε άλλες χώρες της Ε.Ε..
Μείζονα προβλήματα επίσης είναι:

Η εγκατάλειψη των νοσοκομείων της χώρας και το σχέδιο για κλείσιμο πολλών εξ αυτών.
Η αποδυνάμωση της Δημοκρατίας και η περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων που συντελέστηκε με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών.
Η μανία ιδιωτικοποίησης των πάντων Νοσοκομείων, σχολείων, επικουρικής ασφάλισης, αμυντικής βιομηχανίας κλπ. και η διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος με τις απευθείας αναθέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει ένα εμπεριστατωμένο και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Θέτει δε τις εξής προτεραιότητες:
1] Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με Δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
2] Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών.
3] Στήριξη του κοινωνικού κράτους με ανάκτηση της εργασίας, στήριξη του ΕΣΥ και της Δημόσιας Παιδείας, ενίσχυση των ΑΜΕΑ
4] Παραγωγική ανασυγκρότηση με Χρηματοδοτική στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βιομηχανίας και αγροτών, Δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση και Διασφάλιση χρηματοδότησης της οικονομίας.
5] Ισχυρό δημοκρατικό κράτος με δικαιοσύνη παντού και
6] Προστασία της α’ κατοικίας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στήριξη της οικογένειας και του παιδιού και στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια.

-Αυτά που εξαγγέλθηκαν από τον πρόεδρο του κόμματος σας, Αλέξη Τσίπρα, με την υπόσχεση ότι θα υλοποιηθούν μέχρι το 2026, κοστίζουν 40 δις. ευρώ. Γνωρίζοντας ότι τα έσοδα ενός κράτους προέρχονται κατά κύριο λόγο από φορολόγηση, πώς θα καλυφθούν αυτές οι εξαγγελίες και ποιοι φόροι θα αυξηθούν;

Το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι σαφές και κοστολογημένο.
Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, έχει δαπάνες 9,35 δισ. και έσοδα 3,74 δισ.. Δηλαδή δημοσιονομικό κόστος 5,6 δισ. , όσο και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των προτάσεων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης (5,5 δις). Με τη διάφορα ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα λεφτά φεύγουν από τις εταιρείες ενέργειας και πηγαίνουν στον πολίτη, και όχι το αντίστροφο όπως πράττει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
Η εξεύρεση πόρων είναι θέμα επιλογών-προτεραιοτήτων .
Ασφαλώς δεν έχεις έσοδα για κοινωνική πολιτική και ανακούφιση της πλειοψηφίας του λαού, αν στις προτεραιότητες σου είναι να απαλλάξεις από την φορολογία τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ από κάθε γονέα για κάθε παιδί, να μειώσεις τον ΕΝΦΙΑ στις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, να απαλλάξεις τα FUNDS από τον φόρο μεταβίβασης για τις αγοραπωλησίες τους (εκτιμώμενο ποσό 50 δις) κ.λπ.

-Ακούγεται πως, για συναισθηματικούς λόγους μετά την απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα. Το σχόλιο σας θα ήθελα.

Εύχομαι να το πράξει. Θα είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μας να έχουμε ως συνυποψήφιο τον Πρόεδρο του κόμματος μας τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι σημαντικό επίσης για τον παραμεθόριο νομό μας να ηγείται του ψηφοδελτίου ένας πρώην αλλά και εν δυνάμει Πρωθυπουργός. Ιδιαίτερη τιμή βέβαια αποδίδει μια τέτοια κίνηση του Προέδρου και στον αγαπημένο μας φίλο Νεκτάριο και την οικογένειά του.