Με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, νέες προθεσμίες και ηλεκτρονικές πλατφόρμες, η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Τις αλλαγές ανακοίνωσε προ ημερών ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Οι 6 βασικές αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό
- Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων: Το όριο των επιλέξιμων οφειλετών διπλασιάζεται, παρέχοντας πρόσβαση σε περισσότερους δανειολήπτες χωρίς να απαιτείται συναίνεση των servicers.
- Νέες προθεσμίες πριν από πλειστηριασμούς: Οι πιστωτές υποχρεώνονται να καταθέτουν αίτηση διευθέτησης της οφειλής τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τον πλειστηριασμό, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια.
- Απαλλαγή από το Μητρώο Φερεγγυότητας: Οι οφειλέτες που ρυθμίζουν τις οφειλές τους θα μπορούν να διαγράφονται από το μητρώο, αποκαθιστώντας την πιστοληπτική τους ικανότητα.
- Παράταση προθεσμιών για ευάλωτους οφειλέτες: Οι δικαιούχοι προστασίας αποκτούν περισσότερο χρόνο για να διαχειριστούν τα χρέη τους.
- Ρυθμίσεις για δάνεια με κρατική εγγύηση: Οι οφειλέτες που έχουν δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο αποκτούν νέες δυνατότητες ρύθμισης μέσω διαδικασίας εξυγίανσης.
- Μόνιμος μηχανισμός αποζημιώσεων: Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης μέσω του ΕΚΙΑΖ, προσφέροντας πρόσθετη οικονομική προστασία.
Όπως δήλωσε στον Real Voice και την Ρένα Παυλάκη, ο δικηγόρος Γιώργος Καζουλλάκης, στα θετικά των αλλαγών που ανακοινώθηκαν είναι σαφώς η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, ωστόσο υπάρχουν και σημεία που αφήνουν τους δανειολήπτες απροστάτευτους απέναντι στα funds.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη Υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται εάν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης του πιστωτή, παρέχοντας όλες τις πληροφορίες για την οικονομική, περιουσιακή κατάσταση κλπ.
Ο κ. Καζουλλάκης επεσήμανε ότι για τους δανιολήπτες που ήδη έχουν υπαχθεί στον Εξωδικαστικό, δεν υπάρχει πλατφόρμα ενημέρωσής του για την πορεία της καταβολής δόσεων, νέου υπολοίπου κλπ, ούτε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “τραβάει” αυτόματα αυτά τα στοιχεία, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να συνεχίσει να επιβαρύνεται με προσαυξήσεις επί του αρχικού ποσού, ενώ δεν του χορηγείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, παρά μόνο αν προσκομίσει ο ίδιος τα στοιχεία για τις καταβληθείσες δόσεις του διακανονισμού. ΠΗΓΗ: Real Voice
Ακούστε εδώ τον κ. Καζουλλάκη: