«Γοργόνες και…. μάγκες» στον χορό για τις εκλογές! – Τί περιμένουν τα κόμματα στα Δωδεκάνησα

Share

Τελικά οι φετινές εκλογικές αναμετρήσεις θα έχουν ενδιαφέρον. Αν και όλα έδειχναν λίγο έως πολύ προβλέψιμα, οι εξελίξεις μάς διαψεύδουν.

Μετά την παρατεταμένη περίοδο των εγκλεισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται ότι η πολιτική, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Τα κόμματα τέθηκαν σε προεκλογική μάχη (ήδη από πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων) ενώ ανεβάζουν ρυθμούς ενόψει των εθνικών εκλογών –η ημερομηνία των οποίων, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι εθνικές εκλογές, θα είναι ‘βαρόμετρο’ για κάθε πολιτική εξέλιξη ενόψει των επόμενων εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι εξελίξεις τρέχουν και οι μεταγραφές, μετακινήσεις, καρατομήσεις και ζυμώσεις, δίνουν και παίρνουν. Και μάλλον, έτσι θα συνεχίσει μέχρι και τα τελικά αποτελέσματα της κάθε κάλπης ένθεν και ένθεν.

Οι μεταγραφές από ΝΔ προς Πασόκ και τούμπαλιν, έδωσαν το στίγμα για τα ψηφοδέλτια ενώ ακολουθούν και οι δημοτικές παρατάξεις. (Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επικρατεί νηνεμία, λόγω απουσίας ενδιαφέροντος αφού οι περισσότεροι δηλώνουν ότι ξέρουν το αποτέλεσμα, οπότε ουδείς ασχολείται με την κινητικότητα εκεί πέρα, κρίνοντάς την ως βαρετή…)

Το κλίμα πάντως, είναι ήδη πολωμένο –ένθεν και ένθεν. Και από όσο καταλαβαίνουμε θα συνεχίσουμε έτσι.

Η Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας την συνήθη πρακτική της (ως κόμμα εξουσίας αλλά και ως εκπρόσωπος των συντηρητικών δυνάμεων, αφού δεν κατάφερε ποτέ να γίνει φιλελεύθερη) προχωράει στο ‘διαίρει και βασίλευε’ σε κάθε ευκαιρία. Εάν αυτό θα την ωφελήσει, θα το δούμε στην κάλπη. Πάντως, κυρίαρχη δύναμη, με πολύ υψηλά ποσοστά, δεν φαίνεται να είναι ξανά στα Δωδεκάνησα αφού το… πουλόβερ ξηλώνεται συνεχώς, και οι καρέκλες ‘τρίζουν’ με τις καραμπόλες που γίνονται. Δύσκολα θα καταφέρει τις τρεις έδρες –πόσο μάλλον την τέταρτη… (Είχε λάβει περίπου 42% το 2019 και 4 έδρες, πράγμα πολύ δύσκολο αυτή την φορά).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την άλλη, έχει ανοδική πορεία. Ίσως να μην έχει καταμετρηθεί ακόμη στην περιοχή μας, αλλά υπάρχει κινητικότητα. Μιας και είναι δεύτερο κόμμα -τόσο πανελλαδικά, όσο και στην δική μας περιοχή- μπορεί να αισιοδοξεί για καλύτερες μέρες. Οι επόμενες αποφάσεις και κινήσεις κυρίως σε κεντρικό επίπεδο, θα κρίνουν πολλά. (Είχε λάβει περί το 30% το 2019, που ίσως διατηρήσει ή ανεβάσει).

Το ΚΙΝΑΛ-Πασόκ από ό,τι διαφαίνεται, μετά την εκλογή του νέου προέδρου κ. Νίκου Ανδρουλάκη, κάποιοι ψάχνουν τον παλιό τους εαυτό ενώ κάποιοι μένουν κολλημένοι στο παρελθόν. Αν κάνουν τις σωστές μανούβρες, θα καταφέρουν περισσότερα από τα επιθυμητά αποτελέσματα με σημείο αιχμής να γίνουν ρυθμιστές των αποτελεσμάτων. Όλα θα κριθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. (Είχε λάβει μόλις 11% περίπου το 2019 που αν το ξεπεράσει, θα έχει πετύχει τον στόχο του).

Για τα υπόλοιπα κόμματα, όλα θα παιχτούν στις εθνικές εκλογές. Εάν καταφέρει κάποιος να κερδίσει ποσοστά, ίσως να έχουμε εκπλήξεις και στον δικό μας Νομό. Μέχρι τότε όμως, παρατηρούμε τις εξελίξεις με ενδιαφέρον. / Πέγκυ Ντόκου