Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για την επανένωση των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τις οικογένειές τους

Share

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
«Η επανένωση των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τις οικογένειές τους, συνιστά ζήτημα ευρωπαϊκής αξιοπρέπειας»

Ενημερωτικό σημείωμα σε όλους τους Ευρωβουλευτές απέστειλε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την επίσημη έκθεση, με τίτλο «Υποστηριζόμενη ανεξάρτητη διαβίωση και προστασία των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα», που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, η οποία αποτυπώνει το χαμηλό επίπεδο αλληλεγγύης που επιδεικνύουν μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη της Ένωσης, στο ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων.

Συγκεκριμένα, η κα Ασημακοπούλου επικαλείται στοιχεία της έκθεσης, τα οποία αναφέρουν ότι για το 2020, τα 3/4 όλων των αιτημάτων οικογενειακής επανένωσης ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα απορρίφθηκαν από άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, επισήμανε στην ενημέρωσή της ότι η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο καθήκον όλων των κρατών-μελών.

Κατόπιν αυτών και με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στα ζητήματα της ασφάλειας και της διαχείρισης της μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων, με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, η κα Ασημακοπούλου καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τους Ευρωβουλευτές να κινητοποιηθούν και να βοηθήσουν στην προστασία και μετεγκατάστασή τους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Τέλος, η κα Ασημακοπούλου επανέλαβε αυτό που είχε τονίσει και πριν από δύο χρόνια σε ομιλία της, για την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά, σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά: «Αν δεν μπορεί να συμφωνήσει η Ευρώπη για το πώς να διαχειριστεί ασυνόδευτα ανήλικα, τότε δεν ανησυχώ για την ενότητά μας. Ανησυχώ για την αξιοπρέπειά μας».