Η απάντηση του Sputnik V στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Share

«Γιατί η Ρωσία εξάγει το Sputnik V και δεν εμβολιάζει τον πληθυσμό της;» ήταν η… «απορία» της προέδρου της Κομισιόν, και έλαβε «πληρωμένη απάντηση».

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχώρησε σε μια τουλάχιστον «προβοκατόρικη» τοποθέτηση σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν «αναρωτήθηκε» για ποιο λόγο η Μόσχα προσφέρει το Sputnik V σε χώρες ανά τον κόσμο, όταν ο δικός της πληθυσμός έχει ανάγκη εμβολιασμού.

«Συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο η Ρωσία προσφέρει, θεωρητικά, εκατομμύρια και εκατομμύρια δόσεις, ενώ δεν προοδεύει επαρκώς στον εμβολιασμού του δικού της πληθυσμού. Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί» τόνισε.

Η απάντηση ήρθε από τον επίσημο λογαριασμό του Sputnik V στο Twitetr, με 5+1 αναρτήσεις.

Όπως τονίζεται σχετικά, η Μόσχα έχει προσφέρει μαζικές δόσεις του Sputnik V για τους Ευρωπαίους μετά την έγκριση του EMA και αφού ολοκληρωθεί ο μαζικός εμβολιασμός στη Ρωσία τον Ιούνιο του 2021: «Αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να επιταχυνθεί με τη συμμετοχή εγκαταστάσεων παραγωγής της ΕΕ που περιμένουν την έγκριση του EMA».

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία παρέχει ήδη δόσεις στην Ουγγαρία και σε ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ που αποφάσισαν να παραγγείλουν απευθείας το Sputnik V ενώ το αίτημα στον ΕΜΑ για άδεια κυκλοφορίας είναι το επόμενο βήμα.

Μάλιστα, το Sputnik V θεωρεί την ΕΕ εταίρο και θα ήθελε να συνεργαστεί με το ευρωπαϊκό μπλοκ για την προστασία των πολιτών του και για την παραγωγή ρωσικού εμβολίου στη Γηραιά Ήπειρο.

«Θεωρούμε ότι τα εμβόλια πρέπει να είναι πάνω και πέρα ​​από την πολιτική. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ και ο EMA θα αξιολογήσουν το εμβόλιο σε επιστημονική και όχι πολιτική βάση. Το Sputnik V έχει ήδη εγκριθεί από 29 χώρες» είναι το τελευταίο tweet. / Sputnik