Η απόδοση εμβολίου Sputnik V της Ρωσίας αυξήθηκε στο 96,2%

Share

Τα δεδομένα που ελήφθησαν στις δοκιμές του ρωσικού Sputnik V coronavirus δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών ανέρχεται στο 69,3% μετά τη χορήγηση του πρώτου συστατικού και 96,2% μετά το δεύτερο -όπως διαβεβαίωσε το μέλος της ανεξάρτητης επιτροπής παρακολούθησης που εξέτασε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, Ραμίλ Χαμπρίγιεφ. 

“Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο μεταξύ της 14ης και της 21ης ημέρας, ή πριν από την ένεση του δεύτερου συστατικού, ενώ η δεύτερη ομάδα παρατήρησης είναι μετά τη χορήγηση του δεύτερου συστατικού. Έτσι, εάν συγκρίνουμε ή εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα από σήμερα , υπολογίζεται και υποβάλλεται σε εμάς, προγραμματιστές και ερευνητές, να είναι 96,2% “, είπε σε επιστημονικό φόρουμ.

Ο Χαμπρίγιεφ εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητα υπολογίζεται ως ο βασικός λόγος των αποτελεσμάτων των εμβολιασμών, μεταξύ της εμβολιασμένης ομάδας και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Σημείωσε ακόμη ότι η αποτελεσματικότητα πριν από την ένεση του δεύτερου συστατικού έφτανε ήδη αριθμούς έως και 70%, κάτι που μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο μετά από περισσότερες διευκρινίσεις και αλλαγές -αν γίνουν στην συνέχεια.

Στις 11 Αυγούστου 2020, η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταχώρησε ένα εμβόλιο κορανοϊού με το όνομα Sputnik V, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Gamaleya Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του ρωσικού Υπουργείου Υγείας.

Το εμβόλιο πέρασε κλινικές δοκιμές τον Ιούνιο και Ιούλιο. Οι δοκιμές μετά την εγγραφή του Sputnik V ξεκίνησαν στη Μόσχα στις 7 Σεπτεμβρίου, οι εθελοντές έλαβαν το πρώτο εμβόλιο ήδη στις 9 Σεπτεμβρίου. Συνολικά, οι δοκιμές περιλαμβάνουν 40.000 άτομα, 10.000 από αυτούς είχαν εικονικό φάρμακο αντί για το εμβόλιο. / με πληροφορίες από: TASS