Η ΕΕ θα αναθεωρήσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τον covid – Υπό αναθεώρηση και για τις ΗΠΑ

Share

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, (Reuters) – Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεξετάσει την επόμενη εβδομάδα τον κατάλογο των κρατών από τις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια υπό περιορισμούς λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού και θα μπορούσε να επανεξετάσει την ένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτά, δήλωσε αξιωματούχος πρόσφατα. 

Ο κατάλογος της ΕΕ περιλαμβάνει σήμερα δύο δωδεκάδες χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, οι οποίες θεωρούνται ασφαλείς από την άποψη της επιδημιολογικής κατάστασης με τον κορωνοϊό.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επανεξετάζουν τακτικά τον κατάλογο καθώς εξελίσσεται η πανδημία.

Πάντως, έχει ζητηθεί επανειλημμένα από την Ουάσινγκτον να επιτρέψει την είσοδο στους πολίτες της ΕΕ μετά την προσθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιούνιο, στη λεγόμενη λευκή λίστα.

“Πολλοί εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ μίλησαν με τους ομολόγους μας στις ΗΠΑ για τα σχέδια να ανοίξει ξανά η χώρα για επισκέπτες από τις χώρες της Ευρώπης, ιδίως μετά το βήμα της ΕΕ να επιτρέψει στους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδέψουν”, δήλωσε εκπρόσωπος από την Σλοβενική προεδρία.

“Όλοι θεωρούμε ότι οι επαφές μεταξύ ανθρώπων είναι το δομικό στοιχείο της ισχυρής, επιτυχημένης διατλαντικής συνεργασίας και συμμαχίας, γι’ αυτό συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε, να ζητάμε και να ενθαρρύνουμε τους φίλους μας από τους ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο κατάλογος δεν είναι δεσμευτικός, αν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ τείνουν να τον εφαρμόζουν. Μπορούν ωστόσο να το αγνοήσουν και να αφήσουν τους πολίτες από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα ή το αντίστροφο.

Το μπλοκ των 27 κρατών χωρίζεται μεταξύ κρατών που πιέζουν για αμοιβαιότητα από τις ΗΠΑ, και άλλων που βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό και μπορεί να είναι απρόθυμοι να αφαιρέσουν την Ουάσινγκτον από τη λίστα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

με πληροφορίες από reuters