Η ΕΕ τραβάει το σκοινί αλλά και… «αυτοπυροβολείται» – Αναστέλλεται η έκδοση βίζας για Ρώσους

Share

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να ταχθούν υπέρ της αναστολής της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας της Ένωσης με τη Μόσχα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των ταξιδιωτικών αδειών που εκδόθηκαν μετά την απειλή ορισμένων ανατολικών κρατών να κλείσουν μονομερώς τα σύνορά τους στους Ρώσους τουρίστες.

Ορισμένες χώρες ζήτησαν συλλογική δράση για να εμποδίσουν τους απλούς Ρώσους να ταξιδεύουν στην ΕΕ με τουριστικές βίζες, προσπαθώντας να ασκήσουν κι άλλες πιέσεις (πέραν των βαριών κυρώσεων) στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία διατηρώντας την ενότητα μεταξύ των 27 μελών της -όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Χώρες όπως η Τσεχία και η Πολωνία σταμάτησαν την έκδοση βίζας σε Ρώσους τουρίστες λίγο αφότου ο πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Έκτοτε ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να θεσπίσουν πλήρη απαγόρευση, όπως ζήτησε ο Ουκρανός Πρόδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αλλά άλλοι συνέχισαν να χορηγούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, επιτρέποντας στους Ρώσους με βίζα να ταξιδεύουν οπουδήποτε στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Schengen.

Ως πρώτο βήμα, οι υπουργοί σχεδιάζουν να παράσχουν πολιτική υποστήριξη στην αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ-Ρωσίας σε μια διήμερη συνάντηση στην Πράγα που ξεκινά την Τρίτη (30/8/2022), ανέφεραν στους Financial Times τρεις αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες.


«Δεν είναι πρέπον για Ρώσους τουρίστες να κάνουν βόλτες στις πόλεις μας, στις μαρίνες μας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες.

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον ρωσικό πληθυσμό ότι αυτός ο πόλεμος, δεν είναι αποδεκτός». Μέρη της συμφωνίας του 2007 σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών ανεστάλησαν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μια ευρύτερη αναστολή θα καταργούσε την προνομιακή μεταχείριση για τους Ρώσους όταν υποβάλλουν αίτηση για όλες τις βίζες της ΕΕ, απαιτώντας περισσότερα έγγραφα, καθιστώντας τα πιο ακριβά και αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής.

«Είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση και απαιτεί έκτακτα βήματα. Θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα από την αναστολή της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων», σημείωσε ε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να εισαχθούν βαθύτερες αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι Βρυξέλλες που είτε θα μείωναν τον αριθμό των θεωρήσεων της ΕΕ που θα εκδίδονται στους Ρώσους είτε θα σταματήσουν εντελώς την έκδοσή τους, είτε για προτάσεις όπως η επέκταση οποιασδήποτε απαγόρευσης στους πολίτες της Λευκορωσίας, η οποία υποστήριξε τον Putin.

Βαρύ το κόστος των 21 δισεκ. ευρώ για την ΕΕ
Για αυτοτιμωρία των Ευρωπαίων και για ετήσιες απώλειες εσόδων ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν προχωρήσουν στην απαγόρευση έκδοσης βίζα σε Ρώσους υπηκόους κάνει λόγο ο Vyacheslav Volodin, πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας (Βουλή), σχολιάζοντας τη σχετική πρόταση 5 ευρωπαϊκών κρατών.

Σημειώνεται πως 5 κράτη (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Φινλανδία) πρότειναν την απαγόρευση βίζα σε όλη την ΕΕ για Ρώσους υπηκόους, επισημαίνοντας ότι αν δεν θεσπιστεί απαγόρευση σε ολόκληρη την Ένωση, θα προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο μόνα τους (κάτι που έπραξε ήδη την περασμένη εβδομάδα η Εσθονία που δεν επέτρεψε σε 50.000 Ρώσους που είχαν εκδώσει βίζα να περάσουν τα σύνορά της).

Μέσω των χερσαίων συνόρων αυτών των κρατών, οι Ρώσοι μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ καθώς οι απευθείας πτήσεις προς και από τη Ρωσία με τις χώρες της ΕΕ έχουν ανασταλεί.

«Σε περίπτωση απαγόρευσης της έκδοσης βίζα σε Ρώσους πολίτες, οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τεράστιες απώλειες.
Οι Ρώσοι έχουν επιλογές για να χαλαρώσουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό» επισημαίνει ο Volodin, ο οποίος κατηγόρησε για υστερία τις χώρες που έχουν χάσει την κυριαρχία τους, αναφερόμενος σε Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Φινλανδία, Τσεχία, Πολωνία και Ουκρανία.

«Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, η Ευρώπη θα χάσει 21 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των περιορισμών στους πολίτες μας. Με το να βάζουν ‘σιδηρούν παραπέτασμα’ γύρω από τα σύνορα τους λόγω της δικής τους βλακείας και άγνοιας, τιμωρούν τον εαυτό τους» τονίζει ο Volodin, επισημαίνοντας πως το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να επισκεφθούν πολλά άλλα μέρη στον πλανήτη.

«Αλλά είναι καλύτερο να φτιάξουμε τις δικές μας υποδομές. Έχουμε ένα τεράστιο αριθμό υπέροχων τοπίων. Πρέπει να γίνουν όλα εκείνα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ταξίδια και διακοπές στην χώρα μας» υποστηρίζει ο Volodin. / με πληροφορίες από Financial Times / banking news