Η εικονική πραγματικότητα στην ενημέρωση και η αλήθεια

Share

Η επιμονή των ΜΜΕ (ραδιο-τηλεοπτικών, ηλεκτρονικών κ.λπ.) της επικαιρότητας όπου κυριαρχούν αποκλειστικά και μόνον οι εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, έχει δημιουργήσει εδώ και πολλούς μήνες, μία κατάσταση ασφυκτική –το λιγότερο.

Η μονομερής αναπαραγωγή, μετάδοση, εστίαση και επιμονή στις καταστροφικές συνέπειες του θανατηφόρου ιού που πλήττει τον πλανήτη, δεν ωφελεί κανέναν –ίσως συγκεκριμένα συμφέροντα- και συμβάλει στην υποχρεωτική τρομο-λαγνεία του κορωνοϊού.

Επιπλέον –όπως πολύ καλά γνωρίζουν, οι άνθρωποι της ενημέρωσης και της επικοινωνίας- δημιουργούν επίτηδες μία εικονική πραγματικότητα που καθηλώνει τον τηλεθεατή, τον ακροατή και τον αναγνώστη υποβάλλοντάς τον, σε μια υποχρεωτική πλύση εγκεφάλου, χωρίς να του αφήνει περιθώριο να σκεφτεί ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Όλοι απορούν για ποιον λόγο εξαφανίστηκαν από την ενημέρωση:

  1. Τα προβλήματα των εργαζομένων που όχι μόνον δεν κατάφεραν να κάνουν μεροκάματα, αλλά δεν μπορούν να επιβιώσουν.
  2. Οι συνεχείς περικοπές και η αδιανόητη κοροϊδία των συνταξιούχων που τους γεμίζουν με υποσχέσεις, ενώ όταν πηγαίνουν στο ΑΤΜ δεν βρίσκουν τίποτε από αυτά που ακούνε είτε από τους εργατολόγους, είτε από τους οικονομικούς αναλυτές, είτε από εκπροσώπους της κυβέρνησης.
  3. Τα προβλήματα των Μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων που είτε δεν μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους, είτε ζουν με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, είτε ανοίγουν μετά βίας παλεύοντας με τα ευφυολογήματα τύπου click away.
  4. Τα πολλά λάθη στην εξωτερική πολιτική τα οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει ως νίκες –ενώ στην ουσία είναι ήττες και μάλιστα σε διπλωματικό επίπεδο. Βλέπουμε όμως, τους διεθνολόγους που είναι εκλεγμένοι κυβερνητικοί βουλευτές να κάνουν αναλύσεις στα παράθυρα κάθε μέρα (οι άλλοι καθηγητές πού πήγαν, άραγε);
  5. Η αγορά είναι ‘στεγνή’ από ρευστότητα και δεν υπάρχει περιθώριο δημιουργίας χρήματος

Αντ αυτών, ακούμε ότι η κυβέρνηση:

  1. Θα δώσει χρήματα στους εργαζόμενους (πράγμα ψευδές αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους, οι περισσότεροι είναι άνεργοι, χωρίς επιδόματα και χωρίς να μπορούν να βρουν απασχόληση ή έστω μερικά μεροκάματα, λόγω lockdown).
  2. Θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που στην συντριπτική τους πλειονότητα δεν μπορούν ούτε να πάρουν χρήματα, ούτε να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
  3. Θα δώσει αναδρομικά στους συνταξιούχους –αλλά βέβαια, ας μην τρέφουν όλοι ελπίδες γιατί είναι για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Συνεπώς… γιατί να θέλει κάποιος να ενημερωθεί;

Κι εδώ ακριβώς, βρίσκονται κάποιοι επιτήδειοι (μετριότητες, ερασιτέχνες ή ακόμη και επαγγελματίες που ξέρουν τι κάνουν) οι οποίοι, έρχονται να καλύψουν τα κενά και την βαρεμάρα της κατευθυνόμενης ενημέρωσης χρησιμοποιώντας την παραπληροφόρηση, τα social media, τα fake news μέχρι και τα… deep fake που είναι πλέον γνωστά στο διαδίκτυο αλλά πολύ εύκολα να διαδοθούν.

Το συμπέρασμα είναι απλό: ο κόσμος, αφενός κουράστηκε και αφετέρου, κατάλαβε τι γίνεται. Φυσικά, επιβάλλεται και ο περιορισμός της αντίδρασης αφού δεν υπάρχει περιθώριο της έκφρασης αντίθετης άποψης ακριβώς λόγω της κατάστασης η οποία κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, μόλις καταλαγιάσει ο φόβος της επιβολής των μέτρων, η φρενίτιδα του εμβολιασμού και καθίσουν τα συμφέροντα καλά στην καρέκλα που δημιουργήθηκε από κάποια κέντρα εξουσίας τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη επίσημα ποια είναι και τι εξυπηρετούν, η πραγματικότητα θα πάρει την θέση της.

Κάποιοι, δεν πρέπει να υποτιμούν την κινητήριο δύναμη του ενστίκτου της επιβίωσης που έχει ο άνθρωπος. Αυτό είναι το μοναδικό κίνητρο για να ζήσουμε ‘ακόμη μια μέρα’ και να περιμένουμε μέχρι να επανέλθουμε στους ρυθμούς μας, στις δουλειές μας και στην πραγματικότητά μας.

Φυσικά θα περάσουν ακόμη πολλοί μήνες μέχρι να έρθει αυτή η ώρα, αλλά θα γίνει. Και τότε, θα γίνει και το ταμείο…

Καλές Γιορτές / Π.Ντ.