Η ‘γαλάζια’ Δωδεκάνησος, το +50% και το… Υπουργείο – Η κρυφή ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Share

Είναι γεγονός πως η κάλπη της 21ης Μαΐου, επιφύλαξε μεγάλες εκπλήξεις. Από τη μία οι πολίτες, ανέβασαν τη Νέα Δημοκρατία σε ιστορικά υψηλό ποσοστό (με τα σημερινά δεδομένα και δη, της απλής αναλογικής) από την άλλη, εξακόντισαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε χαμηλά ποσοστά, αναγκάζοντας το κόμμα να δει με τα μάτια του, την κατάρρευση.

Η Δωδεκάνησος, ήταν ακόμη μία έκπληξη: βάφτηκε -κυριολεκτικά- γαλάζια δίνοντας το επίσης θεαματικό, 50% στο κυβερνόν κόμμα.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, από την περιοδεία που έκανε στα νησιά μας, Πάτμο, Λέρο και Λειψούς, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους Δωδεκανήσιους ψηφοφόρους: ότι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι αφενός, η αυτοδύναμη και ισχυρή εκλογή, αφετέρου να ξεπεράσει το 50% η Δωδεκάνησος.

Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου, αναφέρουν ότι εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός πως η περιοχή της Δωδεκανήσου, ανέβασε τόσο πολύ ψηλά το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό για πολλούς λόγους.

Ήδη η Ν.Δ. έχει κερδίσει ένα υψηλότατο αριθμό ψήφων (49,93% με 52.241 ψήφους και 3 έδρες σε σχέση με το 41,28%, 40.034 ψήφους και 4 έδρες το 2019) ανεβάζοντας τον πήχη αλλά και την επικυριαρχία του κόμματος στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σενάρια, σε περίπτωση ισχυρής εντολής και αυτοδυναμίας, ακόμη και με επτακομματική Βουλή (εκτός απροόπτου) η Ν.Δ. κερδίζει στην περιοχή μας μία έδρα, διατηρώντας τις 4 βουλευτικές έδρες. Την ίδια ώρα, έχει ήδη στο δυναμικό της ένα ισχυρό ποσοστό στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Β’ Βαθμού, με τον κραταιό Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και την απόλυτη επικράτησή του στο Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες / Δωδεκάνησα) καθώς και του Α’ Βαθμού, με την πρωτεύουσα και τον Δήμο Ρόδου, να κυριαρχεί έχοντας τον κ. Αντώνη Καμπουράκη -και πολλά στελέχη του.

Στα σχέδια της νέας κυβέρνησης, η Δωδεκάνησος, παραμένει πολύ ψηλά: πρώτη εκλογική περιφέρεια σε ψήφους, πολλά ρεκόρ σε διάφορους τομείς (τουρισμός, έργα, ανάπτυξη κ.λπ.) και ισχυρή παρουσία στην πολιτική σκηνή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει παρά να δώσει στην πολυφίλητη Δωδεκάνησο και τα νησιά τα οποία περιβάλει με ιδιαίτερη φροντίδα -όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα- και άλλο ρόλο: μία θέση σε υπουργείο, που η περιοχή το αξίζει.

Το όνομα του βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Ιωάννη Παππά, πρώτου τη τάξει σε ψήφους στις εκλογές της 25ης Μαϊου ‘παίζει’ δυνατά για υπουργείο στην επόμενη κυβέρνηση

Τα βλέμματα, βέβαια, είναι στραμμένα σε ένα πρόσωπο. Τον πρώτο τη τάξει σε ψήφους που δεν είναι άλλος από τον βουλευτή κ. Ιωάννη Παππά -άλλοτε φίλο και συνεργάτη του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και νυν εξαιρετικά προβεβλημένου στελέχους της Ν.Δ.

Προερχόμενος από τον χώρο της αγοράς, των ΜΜΕ και της επιχειρηματικότητας, κατάφερε με την είσοδό του στα πολιτικά δρώμενα της Δωδεκανήσου το 2012, να φτάσει και να κατακτήσει έναν υψηλότατο αριθμό σε ψήφους (σχεδόν 19.000) και να αλλάξει τους συσχετισμούς στις θέσεις του ψηφοδελτίου της Ν.Δ.

Απομένει να δούμε τι θα βγάλει η κάλπη της 25ης Ιουνίου, καθώς οι ψηφοφόροι δεν θα προσέλθουν για να επιλέξουν ονόματα αλλά κόμματα.

Η Δωδεκάνησος, απέδειξε ότι έχει την δύναμη, τα στελέχη και τα πρόσωπα για να παίξει σημαντικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τον τελευταίο λόγο, έχουν τώρα οι πολίτες και ο επόμενος πρωθυπουργός (που –όπως όλα δείχνουν- θα είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ.)

Π.Ντ.