News&

Η γεωπολιτική συγκυρία επιβάλλει την αμυντική θωράκιση της χώρας (video)

Share

Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Η βόρεια Αθήνα συζητά», ο Δημήτρης Καιρίδης συνομίλησε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ν. Καβάλας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

Ο Υπουργός ξεκίνησε με μία περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα αισθάνεται εγκλωβισμένη με το στενό πλαίσιο των διερευνητικών όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά από έναν χρόνο υψηλής έντασης. Συνεχίζει τις προκλήσεις και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα – όπου, ωστόσο, βρίσκει «τείχος».

Όσο η Τουρκία προκαλεί, η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της αποτελεσματικά, εξοπλίζεται, διαλαλεί προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλει τον διάλογο – υπό όρους – και προσέρχεται καλή τη πίστει στις διερευνητικές, εκθέτοντας την Τουρκία ως ταραχοποιό και δύναμη αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν η Ελλάδα έχει καταφέρει σήμερα να βρίσκεται στο τραπέζι των διερευνητικών χωρίς να έχει προβεί στην παραμικρή υποχώρηση απέναντι στην Τουρκία, αυτό οφείλεται στην εντυπωσιακή επίδοση των Ε.Δ. που «αρίστευσαν» καθ’ όλη τη διάρκεια του δύσκολου 2020. Αποδείχθηκε ότι η ποιότητα, η τόλμη, ο επαγγελματισμός και η αποφασιστικότητα του έμψυχου δυναμικού των Ε.Δ. αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας απέναντι σε κάθε απειλή.

Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων συστημάτων αλλά και την αγορά νέων εξοπλισμών, διότι από μόνο του το φιλότιμο του προσωπικού δεν αρκεί. Ενδεικτικά, η διαδικασία πρόσκτησης των νέων μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ κινήθηκε ταχύτητα και η Πολεμική Αεροπορία, από το καλοκαίρι και μετά, θα παραλάβει τα πρώτα έξι από συνολικά 18 αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία επιλογής για το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Συνολικά θα υλοποιηθούν 105 υπο-προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του συνόλου των Ε.Δ.

Η χώρα διευρύνει και την αμυντική συνεργασία με τους συμμάχους της. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις των Ε.Δ. στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και φυσικά στη Σούδα, που προορίζεται μελλοντικά για δεύτερος ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου η χώρα να προασπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεργασία με την Γαλλία παραμένει εξαιρετική, όπως αποδεικνύει και η ταχύτατη ολοκλήρωση της προμήθειας των Ραφάλ και συνεχώς ενισχύεται λόγω της σύμπλευσης των συμφερόντων των δύο χωρών. Εκτός από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας όπως η Κύπρος, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, διευρύνεται περαιτέρω και η συνεργασία με δυνάμεις που «διαβάζουν» με παρόμοιο τρόπο τις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεδομένων των εξοπλιστικών αναγκών των Ε.Δ., η ανάπτυξη μίας βιώσιμης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια της χώρας αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η χώρα έχει εξαιρετικά ποιοτικό ερευνητικό προσωπικό που καινοτομεί στα ελληνικά πανεπιστήμια σε τομείς που άπτονται άμεσα της αμυντικής τεχνολογίας και πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο προκειμένου να «συνδεθεί» το αποτέλεσμα τέτοιων ερευνητικών προγραμμάτων με τις ανάγκες των Ε.Δ. Τα εμπόδια για την ανάπτυξη και ανάταση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αρκετά, οι δυνατότητες ωστόσο είναι τεράστιες και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν πάνω από 2500 θεατές στο Facebook και το Youtube.

BINTEO

 

Exit mobile version