Η Google τιμά την Άννα Φρανκ με doodle – Ποια ήταν (video)

Share

Στην Άννα Φρανκ είναι αφιερωμένο το σημερινό Google doodle. H Google τιμά με αυτόν τον τρόπο τη Γερμανίδα, εβραϊκής καταγωγής, που έγραψε το πιο διάσημο ημερολόγιο, την περίοδο που κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της σε σπίτι στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

H ολλανδική πρωτεύουσα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή και στο ημερολόγιό της η Άννα Φρανκ καταγράφει την καθημερινότητά της.

Το slideshow doodle της Google για την Άννα Φρανκ περιλαμβάνει αποσπάσματα από το ημερολόγιο που έγραψε η έφηβη, ενώ κρυβόταν από τους Γερμανούς Nαζί. Το συγκεκριμένο βιβλίο παραμένει «μια από τις πιο πολυδιαβασμένες καταγραφές του Ολοκαυτώματος και των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» επισημαίνει η Google.

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 75 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του διάσημου ημερολογίου της.

Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1942 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ. Μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα, όπου κρυβόταν η οικογένειά της, αφήνοντας ανάκατα στο πάτωμα περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες κτλ. Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσά τους το ημερολόγιο της Άννα.

Χωρίς να ξέρει τι ήταν, το παρέδωσε στη Μιπ και την Έλλη, δύο κορίτσια, που η βοήθειά τους στις εβραϊκές οικογένειες δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Η Άννα και η αδελφή της, Μαργκότ, μεταφέρθηκαν, δύο μήνες πριν από τον θάνατο της μητέρας τους, στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλζεν.

Τον Φεβρουάριο του 1945 και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο. Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι της Άννα, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω.

Στην κατάσταση που βρισκόταν, ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ. Ο θάνατος της αδελφής της προκάλεσε στην Άννα Φρανκ αυτό που όλα τα προηγούμενα βάσανά της δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν: Έσπασε το ηθικό της. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, πέθανε.

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του.

Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι). Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σε αυτό, την 1η Αυγούστου 1944.

Γραμμένο στα ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος. / athensvoice

photo: history

ΒΙΝΤΕΟ