Η μεταμόρφωση του Αλέξανδρου Κολιάδη, τα πυροτεχνήματα και τα… πόμολα του Δημαρχείου

Share

 

Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, τα είχε όλα: καταγγελίες για κακοδιαχείριση από την απερχόμενη δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, σκληρή κριτική κατά του αντίδικου Ανδρέα Λοβέρδου -ότι ήρθε να ρίξει πυροτεχνήματα επειδή έμειναν πολλά στις αποθήκες του εκλογικού κέντρου του κ. Καμπουράκη επί της Άννης Μαρίας- ευθείες επιθέσεις σε δημοσιογράφο αλλά και αποκαλύψεις για μια σειρά από θέματα που αναμένεται να έρθουν (όπως άφησε να εννοηθεί) πολύ σύντομα στη δημοσιότητα. 

Η αλήθεια είναι ότι τόσα χρόνια που παρακολουθούσαμε την πορεία του κ. Κολιάδη είτε με την συνδικαλιστική του ιδιότητα (όντας μέλος του Σωματείου Ξεναγών) αλλά και με την μετέπειτα πολιτική του ιδιότητα από τις θέσεις που είχε (ΠΡΟΤΟΥΡ, ΔΟΠΑΡ, ΔΕΡΜ ΑΕ, Αντιδημαρχία Λινδίων κ.ο.κ.) δεν είχε διαφανεί πόσο καλά έκρυβε τον ‘κακό του εαυτό’.

Βρεθήκαμε όλοι μπροστά σε έναν νεοεκλεγέντα Δήμαρχο (που στον β’ γύρο έλαβε το 58% των ψήφων) να βρίσκεται σε μια κατάσταση, η οποία χρειάζεται ‘αποκωδικοποίηση’ για να κατανοηθεί.

Με πολλούς τόνους «τσαμπουκά» ο κ. Κολιάδης επιτέθηκε σε όλους: στην απερχόμενη δημοτική αρχή (την οποία υπηρέτησε αλλά τελικά, δεν άντεξε και αποχώρησε για να πάει αντίθετα και να κατακρεουργήσει το χέρι που τον υποβάσταζε τόσα χρόνια), στους αντίδικους του αντιπάλου του κ. Αντώνη Καμπουράκη, σε δημοσιογράφο (επιλεκτικά, βέβαια, μόνον σ’ εκείνους που τόλμησαν να του κάνουν ερώτηση έστω και διευκρινιστική, αφού οι άλλοι, ήταν οι ‘βαστάζοι’ της υποψηφιότητας του εδώ και μήνες και του άρεσαν οι ερωτήσεις τους, προφανώς), στους αντιδημάρχους (πρώην συναδέλφους του), στην ΔΕΣ ΡΟΔΑ, στην ΔΕΥΑΡ ενώ άφησε σαφείς αιχμές για διενέργεια ελέγχων και απηύθυνε προειδοποιήσεις μέχρι και προς  ‘υπηρεσιακούς’ του Δήμου…

Μια τέτοια ‘μεταμόρφωση’ θα ζήλευε και ο Κάφκα. Ένας άνθρωπος που μέχρι πρότινος ήταν ένας μάχιμος συνδικαλιστής, ένα ισχυρό στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φαινόταν να έχει τσαγανό και καλή απόδοση στην διαχείριση των ευθυνών που του αναλογούσαν, εμφανίσθηκε σαν ένας μανιασμένος άνθρωπος, έτοιμος να συγκρουστεί με όλους, γεμάτος αλαζονεία και τσαμπουκά (του τύπου, όποιος απευθύνεται σ’ εμένα, να προσέχει… ‘Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι, σαν την παλιά ασπρόμαυρη ταινία, λόγου χάρη’).

Και μας κάνει να αναρωτιόμαστε, ποιοι λόγοι τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Κέρδισε με μεγάλο ποσοστό τις εκλογές τον Αντώνη Καμπουράκη ενώ θα πάει να ορκιστεί, κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου 2023 στο Κλειστό Καλλιθέας.

Από εκεί κι έπειτα, ο κ. Κολιάδης αναλώθηκε σε ‘ξεσπάσματα’ κατά της δημοτικής αρχής του κ. Καμπουράκη, επιθέσεις (όχι παράπονα) για το γεγονός πως ενώ ζήτησε ενημέρωση, δεν την έλαβε ποτέ, ενώ υπογράμμισε ότι «ευτυχώς μπήκε στο Δημαρχείο και βρήκε τα… πόμολα» -εννοώντας ότι ο Δήμος Ρόδου είναι τόσο χρεωκοπημένος, που σε λίγο θα τα πάρουν κι αυτά.

Πώς μεταμορφώθηκε έτσι αυτό το παιδί; Αναρωτιόμαστε κι εμείς, που καλύπτουμε το ρεπορτάζ του Δήμου Ρόδου εδώ και δεκαετίες και βρεθήκαμε προ εκπλήξεων.

Μου θύμισε τον Καφικό ήρωα Gregor Samsa που ξύπνησε ένα πρωί και ανακάλυψε ότι είχε μεταμορφωθεί σε μια γιγάντια κατσαρίδα –στην προκειμένη περίπτωση, θα ήταν κάτι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση του κ. Κολιάδη, γεννάει ερωτηματικά. Για ποιον λόγο έχασε την ψυχραιμία του και μιλούσε με τόσο δηκτικό τρόπο;
-Είναι από την αγανάκτηση, επειδή θεωρεί ότι αδικήθηκε (με το 58%, πόσο αδικημένος μπορεί να είσαι;)
-Είναι από την ανυπομονησία που θέλει να αναλάβει αλλά οι καθυστερήσεις στο δικαστήριο δεν του το επιτρέπουν (θα ορκιστεί πάντως, στις 22 Δεκεμβρίου)
-Είναι από την αδικία που τον πνίγει και θέλει να προβεί σε αποκαλύψεις για να ξεσκεπάσει τον αντίπαλό του και πρώην συναδέλφους του; (Ούτως ή άλλως, θα έχει αναλάβει και θα έχει προλάβει να κάνει αποκαλύψεις όπως είπε, χτες, για μια σειρά από θέματα που έθιξε).
-Ή μήπως φοβάται, ότι δεν θα είναι τελικά ο Δήμαρχος Ρόδου; Ότι ενώ έλαβε το 58% η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα είναι θετική προς εκείνον και δεν θα καθίσει ποτέ στην όμορφη, τεράστια και ιστορικής σημασίας καρέκλα του Δημαρχιακού Μεγάρου; (Αλλά και πάλι, με τόση στήριξη από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, τόσοι βαστάζοι δίπλα του, τόση τοξικότητα, τόση κινητοποίηση, τζάμπα θα πάνε;)

Σύντομα θα ξέρουμε.
Αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, θα αποδειχτεί.

Εάν δεν θα ισχύσει τίποτε, θα έχουμε να κάνουμε, με μία επιλογή ‘άλλων’ κύκλων, που θέλησαν να διαμορφώσουν το τοπικό πολιτικό σκηνικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους (για το καλό του τόπου, άραγε ή το δικό τους, παραμένει η απορία…) και βρήκαν το κατάλληλο άτομο για τον κατάλληλο ρόλο.

Η συνέχεια σύντομα.
Πέγκυ Ντόκου