Η Περιφέρεια επιχορηγεί νοσηλευτές και διασώστες στα νησιά – Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – Αναλυτικά τα Νοσοκομεία κ οι θέσεις

Share

 

Ομόφωνα ψηφίστηκε σήμερα, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη, η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου κ. Νίκου Τσουκαλά σχετικά με την χορήγηση οικονομικών κινήτρων για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ σε Δομές Δημόσιας Υγείας νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης:

«Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Η ΠΝΑι έχει λάβει –πρώτη από όλες τις άλλες περιφέρειες ανά την χώρα- από το 2015, σχετική απόφαση, δείχνοντας τον δρόμο για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να είναι κοντά στον πολίτη σε θέματα που άπτονται της Υγείας. Αρχικώς, επρόκειτο για οικονομική στήριξη επικουρικών γιατρών στις Δομές Υγείας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και αφορούσε 450 ευρώ για κάλυψη σίτισης και στέγασης των γιατρών που έρχονταν στα νησιά. 

Αυτό, αποτέλεσε κίνητρο ώστε να μην μένουν κενές θέσεις γιατρών στα νησιά προσελκύοντας αρκετούς να έρθουν. Μάλιστα, αυτό απέκτησε μεγαλύτερη αξία αφού η χρηματοδότηση προήλθε από ίδιους πόρους της ΠΝΑι. Μετά από τόσα χρόνια, ερχόμαστε να λάβουμε μια απόφαση για να στηρίξουμε και το νοσηλευτικό / παραϊατρικό προσωπικό, με ανάλογη χρηματοδότηση που θα ανέρχεται στα 300 ευρώ. Είναι γεγονός πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα –κυρίως στην εύρεση στέγης για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν για να εργαστούν στα νησιά μας. 

Μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας, το θέμα επανήλθε με στόχο να γίνουν διορθώσεις και να δοθούν παραπάνω οικονομικά κίνητρα. Εμείς, θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε τους επικουρικούς γιατρούς για τα μικρά νησιά με 450 ευρώ -σε κάποιες περιοχές που δεν καλύπτει το Υπουργείο Υγείας. Το πρόβλημα μεγαλώνει όσον αφορά στις προκηρύξεις σε παραϊατρικό / νοσηλευτικό προσωπικό καθώς, δεν σημειώνεται ενδιαφέρον στα Νοσοκομεία. 

Συνεπώς, έρχεται η ΠΝΑι, σε α’ φάση να πριμοδοτήσει 200 θέσεις για το Νότιο Αιγαίο με 300 ευρώ, για σίτιση και διαμονή. Είναι μικρό ποσόν, αλλά τουλάχιστον θα γίνει ένα ξεκίνημα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το 2025».

• Αρχικώς, θα πριμοδοτηθούν 170 άτομα Νοσηλευτικού Προσωπικού και 30 Διασώστες του ΕΚΑΒ –για όλο το Νότιο Αιγαίο 
• Το ετήσιο κόστος για τις θέσεις αυτές, είναι 720.000 ευρώ που αφορά συγκεκριμένους κωδικούς του πρ/μού της ΠΝΑι (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα για το 2025)

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσουκαλάς διευκρίνισε πως η χρηματοδότηση δεν αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή περιορισμένο χρόνο. Θα γίνεται έως ότου ληφθεί νέα απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να σταματήσει –ή όχι.

«Είναι αδύνατον η ΠΝΑι να αντικαταστήσει το κεντρικό κράτος. Ωστόσο δίνουμε παράδειγμα στην πριμοδότηση και χορήγηση κινήτρων του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Επιλέξαμε το ποσόν των 300 ευρώ αφού αποφασίσαμε με βάση τον πρ/μό και τα διαθέσιμα. Επιλέξαμε να το κάνουμε αυτό, για να στηρίξουμε τις Δομές Υγείας στα νησιά μας». 

Η κατανομή θα γίνει με την αρωγή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων αλλά και των κατά τόπους Δήμων και αφορά:
• 80 νοσηλευτές / τριες στο Νοσοκομείο Ρόδου
• 15 νοσηλευτές / τριες στο Νοσοκομείο Καρπάθου
• 15 νοσηλευτές / τριες στο Νοσοκομείο Κω
• 15 νοσηλευτές / τριες στο Νοσοκομείο Σύρου
• 15 νοσηλευτές / τριες στο Νοσοκομείο Καλύμνου
• 15 νοσηλευτές / τριες στο Νοσοκομείο Λέρου
• Και 15 νοσηλευτές / τριες στο Νοσοκομείο Νάξου και Θήρας
• Επίσης, 30 Διασώστες / στριες στο ΕΚΑΒ που υπηρετούν σε πληρώματα ασθενοφόρων στο σύνολο της Επικράτειας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Μάλιστα, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την αρωγή του και στην στήριξη στα θέματα αυτά.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το 2014 που ήμασταν μόλις δύο μήνες Περιφερειακή Αρχή, ξεκινήσαμε μια συζήτηση για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να στηρίξουμε το ιατρικό προσωπικό. Στο δημόσιο διάλογο παρουσιαζόταν το θέμα της αμοιβής, γι αυτό και αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους γιατρούς με ένα βοήθημα (περάσαμε τους 100 στο Νότιο Αιγαίο). Αυτό που έκανε η ΠΝΑι, δεν είχε προηγούμενο. Η νομοθεσία αυτή ‘χτίστηκε’ από εμάς.

Είμαστε οι εμπνευστές της και οι σκαπανείς της. Και μια ειδοποιός διαφορά για το πώς κάνουμε πολιτική: τότε, ξεκίνησε με κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και συνέχισε με κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου: χωρίς καπηλείες, με διάθεση συνεργασίας, με δήλωση παρουσίας για αντιμετώπιση ζητημάτων. 

Έχει πολλή δουλειά να γίνει από εδώ και πέρα και θα πάρει μήνες. Για πόσο διάστημα θα εφαρμοστεί, η απάντηση είναι για όσο μας το επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Είχαμε ξεκινήσει με 20 γιατρούς στις Κυκλάδες και 20 στα Δωδεκάνησα και φτάσαμε στους 102 (ενώ είχαμε ανοίξει 120 θέσεις αλλά δεν καλύφθηκαν)».

Η πρόταση ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από τις παρατάξεις των κ.κ. Νικηφόρου Παπανικόλα (που ήταν απών αλλά τον εκπροσώπησε ο κ. Χάλαρης), της κας Χρύσας Καραγιάννη και του κ. Γιάννη Αγγέλου. / ΠΕΓΚΥ ΝΤΟΚΟΥ

Η σημερινή ανάρτηση του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου στα social media:

200 προσλήψεις Νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές δημόσιας υγείας των νησιών μας, θα στηρίξει, με την παροχή προσθέτου οικονομικού επιδόματος-κινήτρου, η Περιφέρεια μας.
Μετά την πρωτοβουλία μας για παροχή οικονομικού επιδόματος στο Ιατρικό προσωπικό, που αποτέλεσε και τον καταλύτη για την πανελλαδική καθιέρωση του μέτρου, προχωρήσαμε με απόφαση που ελήφθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην αντίστοιχη πρωτοβουλία και για νοσηλευτικό προσωπικό που θα δηλώσει συμμετοχή σε προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη θέσεων στις δομές δημόσιας υγείας των νησιών μας.
Στην δημόσια υγεία επενδύουμε σταθερά και επίμονα και ανοίγοντας δρόμους. 102 γιατροί έφτασαν να λαμβάνουν το μηνιαίο οικονομικό επίδομα που αποφασίσαμε να χορηγούμε, πρώτοι στην χώρα, πριν από χρόνια, σε γιατρούς που αποφάσιζαν να υπηρετήσουν στα νησιά μας.
Διευρύνουμε αυτή την πρωτοβουλία και με νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ και διασώστες του ΕΚΑΒ.
Σε 170 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ και σε 30 προσλήψεις διασωστών του ΕΚΑΒ, η Περιφέρεια μας θα χορηγήσει οικονομικό επίδομα 3.600,00 Ευρώ ετησίως.
Στην δημόσια υγεία επενδύουμε με αφοσίωση και αγάπη, χωρίς λαϊκισμό και καπηλεία. Ξεπερνάμε όρια διοικητικά, πολιτικά και οικονομικά, ξεπερνάμε σκουριασμένες αντιλήψεις, αφήνοντας το ισχυρό και αποτελεσματικό αποτύπωμα που αντανακλά σε ανάγκες της κοινωνίας, στην πράξη. Γιατί, με τα θέματα υγείας εμείς δεν παίζουμε, δεν λαϊκίζουμε. Μόνο δουλεύουμε✌️
Καλημέρα!