Η Ροδίτισσα ηθοποιός Χριστίνα Πάγκαλη σε διαφημιστική καμπάνια κατά της παχυσαρκίας (video)

Share

«Η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας!» δηλώνει στην ‘δημοκρατική’ η Ροδίτισσα ηθοποιός Χριστίνα Πάγκαλη, που πρωταγωνιστεί μαζί με άλλους σε μεγάλη καμπάνια με σλόγκαν «Μην το ‘χεις βάρος», που είναι στον αέρα αυτή την περίοδο. Στόχος της καμπάνιας που φέρει την σφραγίδα της φαρμακευτικής εταιρίας Novo Nordisk είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το ότι η παχυσαρκία είναι νόσος και απαιτείται η βοήθεια ειδικών επαγγελματιών προκειμένου να ξεπεραστεί.

Όπως υπογραμμίζει η Χρ.Πάγκαλη: «Σήμερα, το 32% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία. Το μήνυμα της καμπάνιας, όπου συμμετέχουμε εγώ και ο συνάδελφος Κωνσταντίνος Ζάκκας, είναι: ‘Μαχητές: Μην δίνεις τη μάχη μόνος σου – Μην το έχεις βάρος’.

Η πάλη με τα κιλά και την παχυσαρκία είναι συνεχής και, πέρα από τη συμπαράσταση των δικών τους ανθρώπων, οι παχύσαρκοι άνθρωποι χρειάζονται πρωτίστως βοήθεια από τους ειδικούς. Η παχυσαρκία είναι νόσος και στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει τον γενικότερο πληθυσμό για το θέμα και να περάσει το μήνυμα αυτό.

Το πρόβλημα δυστυχώς, ξεκινάει από την στιγμή που οι περισσότεροι παχύσαρκοι άνθρωποι, θεωρούν ότι θα τα καταφέρουν μόνοι τους και παλεύουν συνεχώς, με τις αυξομειώσεις. Να καταλάβετε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, 650 εκατομμύρια άνθρωποι, παλεύουν με τις αυξομειώσεις του βάρους τους.

Η φαρμακευτική εταιρία Novo Nordisk διοργάνωσε όλη αυτή την καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού μέσα από ένα μήνυμα ότι οι άνθρωποι που παλεύουν με την παχυσαρκία καταβάλλουν παραπάνω προσπάθεια, για διάφορα πράγματα στην καθημερινότητά τους, σε σχέση με άλλους που έχουν φυσιολογικό βάρος. Αυτό που θέλαμε είναι να περάσει το μήνυμα ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι φυσιολογικοί και μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, σαν νόσο.

Από πολύ μικρή ηλικία, μας βομβαρδίζουν με πρότυπα αισθητικής. Μοιραία, το ζήτημα γίνεται και κοινωνικό αφού οι παχύσαρκοι έρχονται αντιμέτωποι με μια διαδικασία, στην οποία αισθάνονται ότι πρέπει να απολογούνται, συνεχώς.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται όπως η βουλιμία, η νευρική ανορεξία κ.λπ. είναι ψυχολογικά – ψυχαναγκαστικά σύνδρομα, ως αντίδραση απέναντι στα στερεότυπα».

Η Χριστίνα, αναφέρθηκε και στην προσωπική της εμπειρία:

«Προσωπικά, το είχα αντιληφθεί από παιδί ότι πάθαινα συναισθηματικές τάσεις για βουλιμία και υπερφαγίες. Αν και ήμουν αδύνατη, είχα πάντα ανασφάλεια με το βάρος μου, δηλαδή επικεντρωνόμουν πολύ σε αυτό. Κάθε φορά που έτρωγα λίγο παραπάνω, ενώ εκείνη τη στιγμή αυτό με έκανε να νιώθω όμορφα, μετά είχα τύψεις, πολλές φορές και στενοχώρια. Παρόλο που πήγαινα κολυμβητήριο, μπαλέτο και σε άλλες δραστηριότητες, δεν μπορούσα πάντα να τηρήσω ένα σωστό πρόγραμμα σε σχέση με τη διατροφή. Γι’ αυτό και η έξαρση με τα κιλά ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου και άφησα τον εαυτό μου».

Όπως δηλώνει δεν έχει βιώσει χλευασμό για το βάρος της, το λεγόμενο «body shaming» και «bullying»:

«Εγώ ήμουν μάλλον τυχερή, δεν έχω δεχτεί τέτοιες ενοχλήσεις, αλλά έχω δει να συμβαίνει σε άλλους. Ενδεχομένως τα τελευταία 5 χρόνια, που έχω παχύνει, να γίνεται πίσω από την πλάτη μου. Πάντως, δεν ένιωσα ποτέ να παραγκωνίζομαι εξαιτίας του σωματότυπού μου. Όμως, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στην καθημερινότητά μας».

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα που έλαβε μεγάλες διαστάσεις και δημοσιότητα μέσα από τα social media με τον χορογράφο Τάσο Ξιαρχό, που χλεύασε μια άγνωστη κοπέλα για τα κιλά της και τα ρούχα που φορούσε (με φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν θα μιλήσω για το συγκεκριμένο περιστατικό. Προσωπικά, πιστεύω ότι το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους γύρω μας, δείχνει ποιοι είμαστε, τον χαρακτήρα μας. εάν κάποιος έχει υποστεί βία οπωσδήποτε επηρεάζεται ανάλογα. Όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να φέρεται άσχημα στους άλλους και να τους προσβάλλεις ή να τους χλευάζεις με τέτοιο τρόπο».

Θυμίζουμε ότι την Ροδίτισσα ηθοποιό, την είδαμε πρόσφατα στη μίνι σειρά του Μανούσου Μανουσάκη «Βαρδιάνος στο σπόρκα», η οποία ήταν βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και κέρδισε κοινό, τηλεθέαση και κριτικές.

δημοσιεύτηκε: dimokratiki .gr

BINTEO