Η ΡΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΛΑΓΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ: Πολύ ενθαρρυντικά τα νέα για την πορεία της κρουαζιέρας

Share

Πολύ ενθαρρυντικά και αισιόδοξα είναι τα νέα για την πορεία του θαλάσσιου τουρισμού –τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ρόδο, ειδικότερα.  Όπως αναφέρει στην «δ» ο διευθύνων σύμβουλος της Five Senses Consulting και σύμβουλος Ανάπτυξης Κρουαζιέρας για τον προορισμό της Ρόδου, κ. Ιωάννης Μπρας:  

«Τελειώνοντας την Seatrade Cruise Med 2022 στην Μάλαγα και μετά από τις τρεις ενότητες που διεύθυνα ως moderator (στα πλαίσια του ρόλου μου ως πρεσβευτή για την Seatrade), αλλά και τις συναντήσεις που έκανα με εταιρείες κρουαζιέρας πριν και κατά την διάρκεια της κλαδικής αυτής έκθεσης, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το μέλλον της κρουαζιέρας είναι λαμπρό.

Πολλά τα νέα πλοία και μεγάλο το ενδιαφέρον για συνεργασίες από όλες τις γωνιές του κόσμου. Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Τουρκία, Σκωτία, Κύπρος, Τυνησία και πολλές άλλες περιοχές που δείχνει ότι η διείσδυση της κρουαζιέρας ως μέσο διακοπών προχωρά με γοργά βήματα μπροστά. Οι Κασσάνδρες που έβαζαν την επαναφορά το 2025 έχουν πλήρως διαψευστεί!

Η έκθεση στην Μάλαγα, ήταν πολύ σημαντική ενώ εξίσου ενδιαφέρον ήταν και το συνέδριο που πργματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της έκθεσης. Το κυρίαρχο μήνυμα είναι ότι ΔΕΝ συζητάμε πια για τον covid –αν και τα μέτρα προστασίας, εξακολουθούν να ισχύουν. Τώρα πια, μιλάμε για βιωσιμότητα, για συνέργειες μεταξύ των εταιρειών κρουαζιέρας και των τοπικών κοινωνιών (λιμανιών, δήμων και τοπικών φορέων) και βεβαίως, συζητήθηκε πολύ το θέμα με τα δρομολόγια και τις ναυπηγήσεις νέων πλοίων στην Μεσόγειο.

»Τα μηνύματα είναι πλέον πάρα πολύ θετικά για το 2023. Ειδικά για την Ρόδο που ήταν παρών σε αυτή την μεγάλη έκθεση (διά του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Ρόδου) ενώ έγινε και συζήτηση για το πώς θα μπορέσει το λιμάνι της Ρόδου να γίνει προορισμός ‘εκκίνησης’ της κρουαζιέρας. Αυτό θα το εξετάσουμε άμεσα και στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να στείλουμε τεχνικές πληροφορίες προς εταιρείες που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Επιπλέον, οι προσεγγίσεις στην Ρόδο συνεχίζονται έως και το τέλος του Δεκέμβρη ενώ το ‘ποδαρικό’ θα γίνει από την 1η του Γενάρη 2023! Συνεπώς και το επόμενο έτος, ο θαλάσσιος τουρισμός αναμένεται να καταγράψει αύξηση στο νησί που αποδεικνύει ότι έχει τα εχέγγυα για 12μηνο τουρισμό (κρουαζιέρας)».

Όπως αποκάλυψε στην «δ» ο σύμβουλος Ανάπτυξης Κρουαζιέρας για τον προορισμό της Ρόδου, ήδη το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου έχει έτοιμο το ‘Βιβλίο Εκδρομών’ του νησιού, το οποίο θα διατεθεί στις εταιρείες κρουαζιέρας για ενημέρωση: «Πρόκειται για τους προορισμούς του νησιού όπου γίνονται οργανωμένες εκδρομές και απευθύνεται στις εταιρείες και τους δυνητικούς επισκέπτες μας. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις που θα αναδείξουν την Ιστορία, την Γαστρονομία και φυσικά τα τοπικά προϊόντα της Ρόδου. Το πλάνο θα γίνει σε συνεργασία με την δημοτική αρχή και προχωράμε σε κωδικοποίηση της δράσης. Η αγορά έχει ήδη βρει τον δρόμο της και επανέρχεται στην κανονικότητα. Αυτό που ενδιαφέρει τον Δήμο Ρόδου είναι η λεπτομέρεια και το πώς θα καταφέρει η κρουαζιέρα, να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς την τοπική επιχειρηματικότητα και την τοπική αγορά. Πετύχαμε τον μεγάλο στόχο να γίνει η Ρόδος 12μηνος προορισμός, πετύχαμε να αυξηθούν οι προσεγγίσεις και πάμε παρακάτω… στα ποιοτικά χαρακτηριστικά» κατέληξε.  / δημοκρατική