Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει ανά πάσα στιγμή με το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις

Share

Έτοιμο να εκκινήσει διαπραγματεύσεις επί των εγγυήσεων ανά πάσα στιγμή δηλώνει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας περιμένει το ΝΑΤΟ να απαντήσει το συντομότερο δυνατό στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις στην ασφάλεια και είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οποιαδήποτε στιγμή, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φόμιν.

«Πιστεύουμε πως αυτή η συμφωνία έχει δημιουργηθεί βάσει των συμφερόντων τόσο της Ρωσίας όσο και της Ευρώπης συνολικά. Αδημονούμε για μια σοβαρή, εποικοδομητική συζήτηση. Περιμένουμε να απαντήσει η Συμμαχία το συντομότερο δυνατό στις προτάσεις μας και είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε διαπραγματεύσεις οποιαδήποτε στιγμή», δήλωσε ο Φόμιν στη διάρκεια ενημέρωσης στρατιωτικών συνδέσμων και εκπροσώπων ξένων πρεσβειών στη Μόσχα.

Η συγκρουσιακή στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία αναγκάζει τη Μόσχα να ανοίξει αποφασιστικά το θέμα των νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων στη Ρωσία για την ασφάλεια, οι οποίες θα απέκλειαν οποιαδήποτε περαιτέρω προώθηση του μπλοκ προς τα ανατολικά, τόνισε.

«Η συνέχιση της συγκρουσιακής πορείας της Συμμαχίας προς τη χώρα μας μάς αναγκάζει να θέσουμε σθεναρά στο ΝΑΤΟ το ζήτημα των δεσμευτικών εγγυήσεων στη Ρωσία για την ασφάλεια, που θα απέκλειαν οποιαδήποτε περαιτέρω προώθηση του μπλοκ στα ανατολικά και την ανάπτυξη απειλητικών οπλικών συστημάτων στα περίχωρα των συνόρων μας», ανέφερε ο Φόμιν.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η πρόταση της Ρωσίας αναφορικά με το προσχέδιο της συμφωνίας για τα μέτρα ασφάλειας, μεταξύ της Ρωσίας και των μελών του ΝΑΤΟ, είχε δοθεί στην άλλη πλευρά στις 14 Δεκεμβρίου, αλλά και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, την επόμενη μέρα. για την περαιτέρω διανομή του στα μέλη της Συμμαχίας.
Στις 17 Δεκεμβρίου, τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ρωσικού Υπουργείο Άμυνας.