Η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά κ η καθυστερημένη αντίδραση της Αθήνας – Τους ‘πρόλαβε’ η… Ρωσία

Share

ΜΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ…. καθυστέρηση σημειώθηκε η αντίδραση της Αθήνας διά του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, στη νέα αναιδή πρόκληση της Τουρκίας με την βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά από συγκρότημα που χρησιμοποίησε τον χώρο της Μονής για τα γυρίσματα μουσικού βίντεο κλιπ. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε με ανάρτησή του στο Twitter όπου ανέφερε τα εξής (επικαλούμενος σχετική ανακοίνωση του υπουργείου):

«Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για Προσκυνηματικούς λόγους.

Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής».

Φυσικά, η απάντηση της Αθήνας, κάθε άλλο παρά έγκαιρη ήταν αφού έγινε την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2002 ενώ η Ρωσία διά του Πατριαρχείου Μόσχας με σχόλιο του προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων (το τμήμα έχει ρόλο ΥΠΕΞ στη Ρωσική Εκκλησία) Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα που έκανε στις 5 Φεβρουαρίου 2022. Αναλυτικότερα, ο Ρώσος Ιεράρχης αναφέρει: 

«Το 2020 με βαθύτατη ανησυχία παρατηρούσαμε την άρση του μουσειακού καθεστώτος και τον εκ των πραγμάτων αποκλεισμό για τους χριστιανούς του μεγαλοπρεπούς ναού της Αγίας Σοφίας και της περίφημης για τα ψηφιδωτά της μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Με την ιδιότητά τους ως μουσεία αυτά τα ιερά σεβάσματα αποτελούσαν τόπο καθολικού προσκυνήματος και σύμβολο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης των δύο παγκοσμίων θρησκειών. Τώρα πλέον αυτά τα πανχριστιανικά ιερά προσκυνήματα είναι στην πράξη άβατα για τους χριστιανούς.

Σήμερα η θρησκευτική ειρήνη στη χώρα βάλλεται εκ νέου: στο κεντρικό, ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου, τη μονή της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας, οι τοπικές Αρχές επέτρεψαν τη διεξαγωγή μουσικοχορευτικής εκδήλωσης. Λέγεται ότι τούτο έγινε για την προσέλκυση τουριστών. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι είναι πλειονότητα στην Τουρκία, ουδέποτε δεν θα ενέκριναν μια τόσο κυνική καταπάτηση ενός χριστιανικού ιερού σεβάσματος. Σ’ εμάς στη Ρωσία τέτοιους είδους συμπεριφορά έναντι ενός ναού ή τεμένους συνεπάγεται την τιμωρία των ενόχων. Είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι τουλάχιστον εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού και των τουριστικών επιχειρήσεων διαμαρτύρονται κατά του συμβάντος.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έπραξε πολλά στο παρελθόν ώστε αυτή η κάποτε ένδοξη μονή να γίνει προσιτή για τους προσκυνητές και τις ετήσιες ακολουθίες. Εκφράζουμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία μας για τη βεβήλωση των ορθοδόξων ιερών προσκυνημάτων στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι η πολιτειακή ηγεσία της, ιδίως υπό το πρίσμα της ενισχύσεως των ρωσοτουρκικών σχέσεων δεν θα εθελοτυφλεί σε αυτή την υπόθεση, που προκαλεί αγανάκτηση».

Στην Ευρωβουλή το θέμα από την Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου

Την ίδια ώρα, ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την παροχή άδειας από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς της Τουρκίας για τη διοργάνωση ντίσκο πάρτι, στον προαύλιο χώρο της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά.

Η Ευρωβουλευτής καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση ότι με τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, για άλλη μια φορά, όπως έκανε και με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, προβαίνει σε σπίλωση και αλλοίωση του χαρακτήρα θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, παραβιάζοντας κατάφωρα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ρωτά την Επιτροπή σε ποιες ενέργειες διατίθεται να προβεί και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει, προκειμένου να προστατευτούν τα παραπάνω μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Θέμα: «Βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά με τουρκική άδεια!»

Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμιά, έρχεται να προστεθεί και η χορήγηση άδειας για διοργάνωση ντίσκο πάρτι στην Παναγία Σουμελά καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η βεβήλωση ορθοδόξων ιερών προσκυνημάτων αποτελεί πάγια τακτική στην Τουρκία.

H Παναγιά Σουμελά, που αποτελεί τo κύριο ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου αλλά και ιερό προσκύνημα των απανταχού ορθοδόξων χριστιανών, βρίσκεται ήδη στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της να συμπεριληφθεί στην οριστική λίστα.

Επειδή η Τουρκική κυβέρνηση προβαίνει συστηματικά σε ενέργειες σπίλωσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων παραβιάζοντας κατάφωρα τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ερωτάται η Επιτροπή σε ποιες ενέργειες διατίθεται να προβεί και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να προστατευτούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Παναγιά η Σουμελά;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα συμπεράσματα δικά σας. Ούτως ή άλλως το Φανάρι ΔΕΝ αντέδρασe (και πάλι…) / Πέγκυ Ντόκου