Ηλίας Τσέρκης: Εκρηκτικό κοκτέιλ κορωνοϊού κ ιώσεων – Στη Ρόδο και η υποπαραλλαγή «Κράκεν»

Share

Έξαρση παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό οι ιώσεις και η γρίπη που μαζί με τον κορωνοϊό και την υποπαραλαγή του «Κράκεν» δημιουργούν ένα δυναμικό κοκτέιλ ταλαιπωρίας για τους Ροδίτες.

Το εθνικό σύστημα υγείας δέχεται όπως δήλωσε στον Sky Rodos ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης πίεση κάτι που θα έχει και συνέχεια.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου εκτίμησε ότι στην περιοχή μας έχει κάνει την εμφάνιση της η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που έχει γίνει ευρύτερα γνωστή ως «Κράκεν» και συνέστησε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν ευλαβικά τα μέτρα υγιεινής.

Κάθε φορά το πρώτο δίμηνο του νέου έτους όπως τόνισε ,υπάρχει υψηλή νοσηρότητα σε ότι αφορά τις ιώσεις.

Η αύξηση της νοσηρότητας ξεκίνησε όπως εξήγησε ο κ. Τσέρκης από τα τέλη Νοεμβρίου και ακόμη και τώρα πολύς κόσμος στη Ρόδο νοσεί.

«Υπάρχει αυξημένη προσέλευση και στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου στην Παιδιατρική Κλινική καθώς και στα ιδιωτικά ιατρεία. Παρατηρούμε και περιστατικά γρίπης και κορωνοιού. Μας προβληματίζει o Covid -19 γιατί υπάρχει και η νέα μετάλλαξη του χαρακτηριστικό της οποίας είναι η υψηλή μεταδοτικότητα. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος των ποσοστών της ανάμεσα στους νοσούντες όμως. Το 70 με 80% του πληθυσμού έχει νοσήσει έστω μια φορά με Covid-19. O ένας στους τρεις πολίτες έχει νοσήσει πάνω από μια φορά με κορωνοϊό», δήλωσε ο κ. Τσέρκης.

Η εμφάνιση της νόσου είπε ο κ. Τσέρκης φαίνεται από την αύξηση των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού ο κ. Τσέρκης δήλωσε:

«Υπάρχει πράγματι αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού όπως και της εποχιακής γρίπης . Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο πονόλαιμος με δυσκαταποσία και η ρινική συμφόρηση. Είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον».

Όσο για το τι πρέπει να κάνουν οι ΄πολίτες ο κ. Τσέρκης δήλωσε πως είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.

«Πρέπει να επαναφέρουμε τη χρήση της μάσκας ειδικά σε μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός. Είναι το κύριο μέτρο πρόληψης μετά τον εμβολιασμό. Η μάσκα λειτουργεί ως φίλτρο. Είναι πρωτοφανές αυτό που έχουμε και οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιώσεις δεν έβρισκαν… χώρο να κυκλοφορήσουν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων των προηγούμενων ετών και τον βρήκαν φέτος», δήλωσε ο κ. Τσέρκης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Συνέστησε στους γονείς να είναι προσεκτικοί και να μην στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία όταν αυτά νοσούν.