Δημοσκόπηση Prorata για ΠΑΣΟΚ: Ποιοι ψηφίζουν Χάρη Δούκα, ποιοι δίνουν προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη

Share

 

Η Prorata διενήργησε πανελλαδικής κάλυψης πολιτική έρευνα με εστίαση στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ. 

Η συλλογή των δεδομένων έλαβε χώρα το διάστημα μεταξύ 30 Ιουνίου και 3 Ιουλίου σε δύο πληθυσμούς-στόχους και συνολικό δείγμα 1.010 ατόμων (Ν = 810 για άτομα γενικού πληθυσμού άνω των 17 ετών και Ν = 200 για άτομα που δηλώνουν πως είναι βέβαιο ή αρκετά πιθανό να προσέλθουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής), έχοντας, ωστόσο, ολοκληρωθεί πριν από την ανακοίνωση δύο νέων υποψηφιοτήτων, αυτών της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Γιάννη Κανελλάκη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας για λογαριασμό του Newsbomb, στον γενικό πληθυσμό ο Χάρης Δούκας υπερέχει των υπολοίπων υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος ως προς τις θετικές εντυπώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το 32% διατηρεί θετική άποψη για τον δήμαρχο Αθηναίων, το 28%, αντίστοιχα, για τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ ακολουθεί με 19% ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με 14% η Μιλένα Αποστολάκη και με 10% ο Μιχάλης Κατρίνης.

Προβάδισμα Χάρη Δούκα στον γενικό πληθυσμό
Η παραπάνω εικόνα, ωστόσο, μεταβάλλεται σημαντικά μεταξύ των εκλογέων που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Σε αυτό, το πιο ειδικό κοινό, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερτερεί, προηγούμενος με διακριτή διαφορά των υπόλοιπων υποψήφιων.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ όσων ψήφισαν πρόσφατα το κόμμα της αντιπολίτευσης, το 60% διατηρεί θετική άποψη για το πρόσωπο του νυν προέδρου, το 48% προς τον Παύλο Γερουλάνο, το 47% προς τον Χάρη Δούκα, το 37% προς τη Μιλένα Αποστολάκη, ενώ μόλις το 23% προς τον Μιχάλη Κατρίνη.

Προβάδισμα Νίκου Ανδρουλάκη στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ
Ως προς την καταλληλότητα του εκάστοτε προσώπου για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Χάρης Δούκας (23%) προηγείται των υπολοίπων υποψηφίων στη μεγάλη δεξαμενή του γενικού πληθυσμού, ακολουθούμενος από τον Νίκο Ανδρουλάκη (19%) και τον Παύλο Γερουλάνο (18%).

Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ (Γενικός Πληθυσμός)
Ωστόσο, και σε αυτόν τον δείκτη, η εικόνα ανατρέπεται πλήρως μεταξύ των εκλογέων του κόμματος, καθώς το 33% εξ αυτών θεωρεί ως καταλληλότερο να βρεθεί στο τιμόνι του κόμματος τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακολουθούν στον σχετικό δείκτη ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας με 21%, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης περιορίζονται σε ποσοστά χαμηλότερα του 6%.

Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ (ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ)
Τέλος, ως προς τη δυνητική εκλογική επιρροή των υποψηφίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει σαφές προβάδισμα, εκκινώντας από σχετική θέση ισχύος έναντι των υπόλοιπων διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ όσων δηλώνουν πως είναι βέβαιο ή αρκετά πιθανό να προσέλθουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου το κόμματος, το 29% δηλώνει πως σίγουρα θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 27% ότι θα σκεφτόταν να τον στηρίξει, διαμορφώνοντας έτσι τη μέγιστη δυνητική εκλογική επιρροή του υποψηφίου στο 56%.

Ακολούθως, το 18% δηλώνει ότι σίγουρα θα ψηφίσει τον Χάρη Δούκα στην εσωκομματική κάλπη, με το 32% να δηλώνει πως επίσης δεν αποκλείσει το ενδεχόμενο να το κάνει, δημιουργώντας έτσι το τρέχον ανώτατο όριο επιρροής του υποψηφίου στο 50%.

Αντίστοιχα, το 18% δηλώνει βέβαιο πως θα ψηφίσει τον Παύλο Γερουλάνο, ποσοστό το οποίο αθροιζόμενο με το αντίστοιχο όσων δηλώνουν πως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον στηρίξουν (29%), διαμορφώνει για τον υποψήφιο μια μέγιστη εκλογική επιρροή της τάξης του 47%.

Τέλος, με σαφώς χαμηλότερη δυναμική, ακολουθούν η Μιλένα Αποστολάκη (13%), της οποίας η δυνητική εκλογική «οροφή» φθάνει το 32%, και ο Μιχάλης Κατρίνης, τον οποίο βέβαιο πως θα ψηφίσει δηλώνει το 7% όσων θα προσέλθουν στην εσωκομματική κάλπη. Πηγή: iefimerida.gr