ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ανέτρεψε το βέτο του Τραμπ! – Αναλυτικά το δραματικό παρασκήνιο

Share

Το Κογκρέσο έδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ μια μεγάλη, διμερή ήττα κατά τις φθίνουσες ημέρες της προεδρίας του, καθώς η Γερουσία υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ψήφισε να παρακάμψει το βέτο του για το νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι η πρώτη φορά που ανατράπηκε ένα από τα βέτο του Τραμπ.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 81 έως 13, ξεπερνώντας εύκολα το όριο των δύο τρίτων που χρειάστηκε για να παρακάμψει το βέτο, με την υποστήριξη τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών, όπως έκανε νωρίτερα στο Σώμα. Το μαζικό ετήσιο μέτρο έγκρισης άμυνας θα γίνει τώρα νόμος.

Ο Τραμπ είχε επιδιώξει να… εκφοβίσει τους γερουσιαστές του κόμματος να ψηφίσουν για να διατηρήσουν το βέτο του, εξαπολύοντας μια πικρή επίθεση εναντίον συναδέλφων Ρεπουμπλικανών καθώς η αίθουσα ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία παράκαμψης.

«Η αδύναμη και κουρασμένη Ρεπουμπλικανική ηγεσία θα επιτρέψει να περάσει το κακό νομοσχέδιο Άμυνας», έγραψε ο Τραμπ στις 29 Δεκεμβρίου στο twitter χαρακτηρίζοντας την στάση της Γερουσίας ως ‘αξιολύπητη’!

Την Παρασκευή, πριν από την τελική ψηφοφορία, ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, Δημοκρατικός του Ρόουντ Άιλαντ, προέτρεψε «όλους τους συναδέλφους μας» να παρακάμψουν το βέτο του Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ένοπλων Υπηρεσιών, Jim Inhofe, Ρεπουμπλικανός της Οκλαχόμα και συνήθως σύμμαχος του Τραμπ, χαρακτήρισε το ετήσιο αμυντικό νομοσχέδιο «την πιο σημαντική ψήφο που έχουμε» και επαίνεσε το διμερές πνεύμα που πήγε σε αυτό.

Η ψηφοφορία της Γερουσίας ακολούθησε την ψηφοφορία 322-87 του Σώματος στις 28 Δεκεμβρίου. Οι ηγέτες της Γερουσίας έπρεπε να ξεπεράσουν διαδικαστικά εμπόδια αφού αρκετοί γερουσιαστές, με επικεφαλής τον Bernie Sanders του Βερμόντ, αρνήθηκαν να δώσουν ομόφωνη συγκατάθεση για να προχωρήσουν στην παράκαμψη της ψηφοφορίας – μέρος της προσπάθειάς τους να αυξήσει την πανδημική βοήθεια σε 2.000 $ το άτομο από 600 $.

Στην δύσκολη πολιτική αυτή τη στιγμή, πολλοί Ρεπουμπλικανοί αντιτάχθηκαν τον Τραμπ.

Οι ψήφοι για την παράκαμψη του βέτο του Τραμπ αντικατοπτρίζουν μια διευρυνόμενη ρήξη μεταξύ του προέδρου και ορισμένων Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα του σε προηγούμενες συγκρούσεις, καθώς η επιρροή του πλέον, υποχωρεί.

Πάντως και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, αναγνώρισε τον Joe Biden ως νικητή των προεδρικών εκλογών.

ΜακΚόνελ: Όχι μια επιλογή
«Ούτε μία φορά σε έξι δεκαετίες, το Κογκρέσο άφησε τις διαφορές του να το εμποδίσουν να ολοκληρώσει αυτό το έργο για την εθνική μας ασφάλεια και για τους άνδρες και τις γυναίκες που φορούν τη στολή», δήλωσε ο Μιτς ΜακΚόνελ την Τρίτη στον προθάλαμο της Γερουσίας, υποστηρίζοντας την παράκαμψη του βέτο. «Για τους γενναίους άνδρες και γυναίκες των Ηνωμένων Πολιτειών, η αποτυχία δεν είναι απλώς μια επιλογή. Όταν λοιπόν είναι η σειρά μας στο Κογκρέσο να έχουμε την στήριξή τους, η αποτυχία δεν είναι ούτε επιλογή» είπε.

Αν και πολλοί από τους ψηφοφόρους του Τραμπ παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες μοιράζονται ανησυχίες για την πρόσφατη συμπεριφορά του. Η διάσπαση έρχεται σε μια επικίνδυνη στιγμή πολιτικά για το κόμμα λίγες μόνο ημέρες πριν από δύο αγώνες στη Γεωργία (Georgia) που θα καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Σημειώνεται πως όπως γράψαμε σε άλλο ρεπορτάζ, οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας περιέχονται σε αυτό το νομοσχέδιο ενώ ήταν γνωστό στους πολιτικούς κύκλους ότι το βέτο δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την τελική απόφαση του Κογκρέσου.

Π.Ντ. με πληροφορίες από Blooberg