Ιστορία, παράδοση και λαογραφία στις «Καλυμνίων μνήμες» του Επαρχείου ΠΕ Καλύμνου – 2/8 το «ποκίνημα» των σφουγγαράδων (video)

Share

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 3 Μάϊου 2023, ο έπαρχος ΠΕ Καλύμνου, Μανώλης Μουσελλής για να ενημερώσει έγκαιρα, απόδημους και μη αλλά και τους επισκέπτες του νησιού μας για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του επαρχείου. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Ένα  τρίπτυχο εκδηλώσεων «ξεδίπλωσε» ο Μαν. Μουσελλής, γεμάτο ιστορία, παράδοση, λαογραφία  για όσους καταφέρουν να  παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις αυτές και για αυτό το ονόμασε «Καλυμνίων μνήμες».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την καθιερωμένη πλέον έκθεση φωτογραφίας, με θέμα την Παλιά Κάλυμνο , με αφηγήσεις, εικόνες και μνήμες από το νησί μας, που θα «σηκώσει αυλαία» στα τέλη Ιουλίου και θα διαρκέσει ένα περίπου μήνα. Βασικοί συντελεστές της  έκθεσης, όπως κάθε χρόνο , ο Μιχάλης Κυράννης και ο Νικόλας Κουτελλάς.

Η εκδήλωση που έγινε πλέον θεσμός  και θα επαναληφθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ακόμη πιο όμορφη και πιο ευφάνταστη,  είναι η αναβίωση της Ναυμαχίας του Γέροντα με την αναπαράσταση της πυρπόλησης τουρκικής ναυαρχίδας.

Ο έπαρχος άφησε για το τέλος της συνέντευξης μία εκδήλωση που οι Καλύμνιοι περίμεναν καιρό τώρα  και είναι συνυφασμένη με τη φύση και την παράδοση μας, το «Ποκίνημα» των Σφουγγαράδων. Η Κάλυμνος επιτέλους θα τιμήσει τους σφουγγαράδες και την παράδοσή της! Η εκδήλωση αυτή όπως ανακοίνωσε ο κ. Μουσελλής, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Αυγούστου και όπως γίνεται πάντα με όλες τις εκδηλώσεις του επαρχείου, σε αυτήν ακόμη περισσότερο, θα συνεργαστούν πολλοί φορείς και εθελοντές του τόπου μας. Ο Δήμος επίσης θα συμπράξει για το υπέροχο αυτό γεγονός.

Ο έπαρχος δεν παρέλειψε κλείνοντας τη συνέντευξη να ευχαριστήσει τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για την χρηματοδότηση των εκδηλώσεων και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, όπως επίσης και όλους όσους συνεργάζονται για να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Μουσελλή