Ήξεις -Αφίξεις από Ευρώπη: Στην Τουρκία, Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ

Share

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα επισκεφτούν την Τουρκία την επόμενη Τρίτη, στις 6 Απριλίου για να συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την επίσκεψη ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς.

Την Πέμπτη, 25 Μαρτίου, έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα στην Τουρκία πως εάν επιστρέψει στις μονομερείς ενέργειες και στις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, η Ε.Ε. θα σταματήσει τη θετική της προσέγγιση.

Σημειώνεται πως από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε ικανοποίηση για το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής καθώς τόνιζαν πως η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη.

Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές». Σύμφωνα με τις ίδιες, μάλιστα, πηγές η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Η Τουρκία από την πλευρά της με ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της Ε.Ε για την προώθηση της ατζέντας Αγκυρας – Βρυξελλών, ωστόσο υπογράμμιζε πως «στην έκθεση συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής διαφαίνεται ότι έχουν ασκήσει την επιρροή τους κάποιες χώρες-μέλη με κοντόφθαλμες αντιλήψεις, παρόλο που λαμβάνεται ως βάση η θετική έκθεση που ετοίμασαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και η Επιτροπή της ΕΕ με τίτλο “Η κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ”». / ethnos