Και ο Spiegel ‘σφυροκοπά’ τον Μητσοτάκη: Όλο και πιο συχνά καταφεύγει σε μεθόδους αυταρχικού ηγέτη…

Share

«Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα όμως ο Μητσοτάκης όλο και πιο συχνά καταφεύγει σε μεθόδους αυταρχικού ηγέτη. Αυτός και οι δικοί του άνθρωποι έχουν κάνει τα ψεύδη την πεμπτουσία της πολιτικής τους», υποστηρίζει στο σχόλιό του ο αναπληρωτής επικεφαλής εξωτερικών θεμάτων του Spiegel, Maximilian Popp.

Ο ίδιος, όμως, αναφέρει ότι φέτος το καλοκαίρι εκατομμύρια Ευρωπαίοι απόλαυσαν τον ήλιο, τη θάλασσα και τη φιλοξενία της Ελλάδας, για αυτό φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να κάνουν ότι δε βλέπουν τις σκοτεινές πλευρές του εταίρου τους.

Η δικαιοσύνη και η Κομισιόν ασχολούνται με τη υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και την Πολωνία, ενώ το γεγονός ότι και η Ελλάδα υπό τον δεξιό-συντηρητικό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς τον αυταρχισμό, φαίνεται να μην ενοχλεί προς το παρόν κανέναν στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι.

«Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει εαυτόν ως φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή, που έχει εξυγιάνει τη χώρα του. Αυτό για το οποίο δε μιλά ευχάριστα είναι οι πλέον αναρίθμητες παραβιάσεις του νόμου που διαπράττονται από Έλληνες υπαλλήλους υπό την ηγεσία του», αναφέρει ο M. Popp.

Στην κατάταξη των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα» η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ όπως έδειξε δημοσκόπηση του Reuters μόνο το 7% των Ελλήνων δηλώνει ότι τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα στη χώρα τους.

Συγχρόνως, η Ελλάδα υπό τον Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε ένα κράτος παρακολουθήσεων. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφότου έγινε γνωστό ότι παρακολουθούνταν από τις Αρχές ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και ένας δημοσιογράφος. Κατά πόσο εμπλεκόταν στην υπόθεση και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί πλήρως.

«Είναι στην ευχέρεια προπάντων των Ελλήνων να σταματήσουν τη ροπή προς τον αυταρχισμό στη χώρα τους. Το αργότερο το επόμενο έτος θα διεξαχθούν εκλογές, οι πολίτες μπορούν τότε να αποφασίσουν σε τι κράτος θέλουν να ζήσουν και ποια μεταναστευτική πολιτική πρέπει να ασκεί η κυβέρνησή τους», καταλήγει το σχόλιο του Maximilian Popp.

Στο σχόλιό του, ο Popp επικρίνει ιδιαίτερα τον Κ. Μητσοτάκη για push backs μεταναστών και προσφύγων προς την Τουρκία. Τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει, οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επαναπροωθήσει βίαια προς την Τουρκία χιλιάδες μετανάστες, χρησιμοποιώντας κάποιους ως σκλάβους για να διενεργήσουν τα παράνομα pushbacks. Σχεδόν ποτέ δεν έχει χρειαστεί να λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα, ενώ αντίθετα αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι άνθρωποι που τεκμηριώνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις, δέχονται πιέσεις. / spiegel