Κάλυμνος: 2η λογοδοσία της Δημοτικής αρχής-Eρωτήσεις για διαχείριση απορριμμάτων, συγκοινωνία και αναρριχητικό φεστιβάλ (video)

Share

 

Κάλυμνος: 2η λογοδοσία της Δημοτικής αρχής-Eρωτήσεις για διαχείριση απορριμμάτων, συγκοινωνία και αναρριχητικό φεστιβάλ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη 2η δημόσια, ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, στην αίθουσα συνεδριάσεων στον όροφο του Κέντρου Πολιτισμού και Ιστορίας. Ερωτήσεις υποβλήθηκαν μόνο από την Παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Γιάννη Γαλουζή, πρώην Δημάρχου και αφορούσαν στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ενδιάμεση λύση, στα λεωφορεία και τη Δημοτική Συγκοινωνία και το αναρριχητικό φεστιβάλ. Τις δύο πρώτες ερωτήσεις απάντησε ο ίδιος ο Δήμαρχος και την τρίτη η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Καλλιόπη Κουτούζη.

Ο κ. Μαστροκούκος, για το μείζον πρόβλημα της Καλύμνου, την διαχείριση των απορριμάτων, την ενδιάμεση λύση και την χωματερή , απάντησε με μια εκτενή αναφορά στο παρελθόν από την περίοδο Δημαρχίας Ρούσσου και το γνωστό θέμα με τον ΧΥΤΑ, τα όσα έγιναν τότε αλλά και στη συνέχεια, στις ενέργειες της Δημαρχίας Διακομιχάλη και Γαλουζή που έγιναν αιτία να μην προχωρήσει το έργο, όπως είπε, και ενώ «δεν εξασφαλίσατε το χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενδιάμεση λύση και τρέχει ο δήμαρχος να βρει, για να κάνει αυτά που εσείς καταστρέψατε και δεν μπορέσατε να επανορθώσετε σε 15 χρόνια, ζητάτε από εμένα σε 4,5 μήνες να σας απολογηθώ» πρόσθεσε.

Η αλήθεια είναι ότι καμία επίσημη τοποθέτηση δεν έχει γίνει από τον Δήμαρχο για το θέμα αυτό μέχρι σήμερα και περιμέναμε ότι από τη συνεδρίαση αυτή θα λαμβάναμε πιο σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε μόνο ότι ο Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου έχει ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θα ξεκινήσει μια ολιστική λύση τον Σεπτέμβριο. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ωστόσο ποια θα είναι ακριβώς αυτή η ολιστική λύση και αν θα συμπεριλαμβάνει και την λειτουργία δεματοποιητή.

Για τα λεωφορεία απάντησε λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια και έρευνα για να γίνει αγορά νέων με την μέθοδο leasing. Όμως και η αγορά  νέων αλλά και μεταχειρισμένων δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί δεν βρίσκεις εύκολα κατάλληλα λεωφορεία για τους δρόμους της Καλύμνου.

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Καλλιόπη Κουτούζη απάντησε για το αναρριχητικό φεστιβάλ λέγοντας ότι, θέλουν να γίνει ένα φεστιβάλ διεθνές και όχι τοπικού χαρακτήρα και για αυτό δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει τον Οκτώβρη. Στόχος είναι να γίνει το Μάιο του 2025 που είναι και η αρχή της σαιζόν. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο φεστιβάλ έγινε το 2019.

Τέλος να συμπληρώσουμε στην ενημέρωσή σας ότι υπήρξαν διαφωνίες από τις αντιπολιτεύσεις για την διαδικασία που ακολουθείται για τις δημόσιες, ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας . Μάλιστα ο Γιώργος Μαύρος ζήτησε τον λόγο και κατέθεσε την ένστασή του.

Ακολουθεί η ειδική συνεδρίαση του ΔΣ της 15 Μάϊου 2024