Κάλυμνος: «Από την Αλικαρνασσό στα Δωδεκάνησα.» Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την καταστροφή…

Share

Στιγμές συγκίνησης και μνήμης βίωσαν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση «Από την Αλικαρνασσό στα Δωδεκάνησα», που διοργανώθηκε με αφορμή τα 100 χρονιά από την Μικρασιατική καταστροφή, από τον υπό ίδρυση Σύλλογο Καλυμνίων Μικρασιατών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας Καλύμνου, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου και αποτέλεσε την επιτυχημένη αρχή για μια σειρά άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Σύλλογος. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε ο πρώην δήμαρχος κ. Γιώργος Ρούσσος, ήρθαν στην επιφάνεια ιστορίες από το Πετρούμι και ονόματα που αφορούν οικογένειες Μικρασιατών της Αλικαρνασσού που ήρθαν στα Δωδεκάνησα, από τον συμπατριώτη μας ερευνητή της προσφυγιάς, συγγραφέα και κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης κ. Μιχάλη Τριανταφύλλου, που καθήλωσαν το ακροατήριο.

Επίσης έγινε παρουσίαση του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Όταν οι καμπάνες στο Πετρούμι σίγησαν», των Mehmet Uyargil, Cana Ungur, Timucin Binder, όπου παρουσιάζονται οι εκκλησιές της Αλικαρνασσού και η ιστορία τους στο χρόνο. Ο κ. Γιώργος Ρούσσος παρουσίασε επίσης και τα δυο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία του κ. Μιχάλη Τριανταφύλλου, «Παλιά Αλικαρνασσός» και «Ταξίδι στην Αλικαρνασσό του 1914».

 Τέλος, δόθηκε η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό κ. Μιχάλη Κυράννη να ενημερώσει για άλλη μία πολύ σημαντική έκθεση που έχει ετοιμάσει, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα από τη Μ. Ασία. Η έκθεση σύντομα θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Η εκδήλωση έκλεισε με το γλυκοτραγούδισμα της κ. Θέμιδας Καρανικόλα, Μικρασιάτισσας, η οποία αυθόρμητα και με δάκρυα στα μάτια μας θύμισε το «μενεξέδες και ζουμπούλια», μεταδίδοντας τη συγκίνηση της σε όσους παρακολουθούσαμε την εκδήλωση.

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή ο κ. Ρούσσος μίλησε για το σκοπό σύστασης του Συλλόγου Καλυμνίων Μικρασιατών, μια πρωτοβουλία της οποίας ηγείται ο ίδιος και κάλεσε όσους το επιθυμούν να γίνουν μέλη. Το Σύλλογο καλοδέχτηκαν πολλοί συμπατριώτες μας!!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης κ.κ. Παϊσιος, ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, ο έπαρχος κ. Μανώλης Μουσελλής, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ρένα Μαγκάκη, ο αντιδήμαρχος κ. Παντελής Ζωϊδης και πολλοί Καλύμνιοι Μικρασιατικής καταγωγής.