Κάλυμνος: Αποσύρουν τη στήριξή τους στο Δήμο τρία μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Ζωόφιλων

Share

Η προσφορά του Συλλόγου Ζωόφιλων Καλύμνου είναι γνωστή σε όλους μας και η κοινωνία της Καλύμνου χρωστά πολλά στους Εθελοντές –Μέλη του Συλλόγου γιατί πολλά χρόνια τώρα έχουν αναλάβει να σηκώσουν στους ώμους τους υποχρεώσεις της πολιτείας και κυρίως του Δήμου όσο αφορά στη διαχείριση του σοβαρού προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Εδώ και αρκετό καιρό ξεκίνησε για πρώτη φορά μια συνεργασία μεταξύ Επιτροπής του Δήμου και της Φιλοζωικής και αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Δυστυχώς όμως μετά από την παραίτηση της Προέδρου της Φιλοζωικής κ. Τσατάρου Γερακιού Σεβαστής από την Επιτροπή και μετά από την επιστολή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την ίδια , φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που οδηγούν σε «μετωπική» σύγκρουση τον Δήμο με τον Σύλλογο Ζωόφιλων.

Επιστολή απέστειλε ο «Σύλλογος Ζωόφιλων Καλύμνου» με την οποία επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους η Πρόεδρος, η Ταμίας και ένα μέλος του Συλλόγου απέσυραν τη στήριξή τους στο Δήμο Καλυμνίων, στα πλαίσια της εφαρμογής του Νόμου 4830/2021, που ορίζει τις υποχρεώσεις των Δήμων όσον αφορά στη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων. Αναλυτικότερα οι λόγοι αναφέρονται και στο απόσπασμα της από 19-09-2022 συνεδρίασης τους.

Δεν συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις περί φιλοζωίας, αξιοπρεπούς διαβίωσης και κακοποίησης των ζώων και μετά τη μη τήρηση των υποσχέσεων από πλευράς Δήμου, οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν , αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή την οποία υπογράφει η κ. Σεβαστή Τσατάρου Γερακιού , Πρόεδρος, η Μαρία Τσάπου, Ταμίας και η Αναστασία Μεμισάκη, Μέλος. Καταγγέλλουν επίσης ότι, στην πενταμελή Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος από τον Δήμο, υπεύθυνη για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο νησί μας, περιελάμβανε μόνο ένα μέλος της Φιλοζωικής αντί, όπως προβλεπόταν, δύο και ότι καθ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας δεν συνεδρίασε ποτέ, αφού οι αποφάσεις ήταν ήδη προειλημμένες.

Στην επιστολή επίσης αναφέρεται ότι, η υπόσχεση για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων δεν τηρήθηκε και ότι οι Εθελοντές της Φιλοζωικής επωμίστηκαν καταγγελίες, πρόστιμα, έξοδα για σίτιση των ζώων ( μια και ο Δήμος μόνο δυο φορές φρόντισε να προμηθεύσει τροφή κατά τη διάρκεια του έτους), αμοιβές για νοσηλεία ζώων και πολλά άλλα, που εκτόξευσαν όπως λένε τα έξοδα του Συλλόγου στα ύψη. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι οι τροφές που προμήθευσε ο δήμος ήταν φθηνές και χαμηλής ποιότητας με αποτέλεσμα τα ζώα να νοσήσουν και ότι ο Δήμος κάνει Φιλοζωική πολιτική στις πλάτες τους.

Το News – Politics, μετά τις σοβαρές αυτές καταγγελίες επικοινώνησε με την Υπεύθυνη της Επιτροπής του Δήμου και Αντιδήμαρχο κ. Ρένα Μαγκάκη και ζήτησε τις απαντήσεις της για τα όσα ελέγχθηκαν. Η Αντιδήμαρχος δήλωσε ότι τίποτα από αυτά που ειπώθηκαν δεν ισχύουν και ότι ο Δήμος επιθυμεί πάντα την καλή συνεργασία με τη Φιλοζωική. Τόνισε ότι δυο φορές έγιναν διαγωνισμοί για την εξεύρεση χώρου για τα αδέσποτα και ήταν άκαρποι, ότι έχει συνεδριάσει δυο φορές η επιτροπή παρουσία μάλιστα της κ. Τσατάρου και θα μπορούσε να είχε συνεδριάσει περισσότερες αν η συνεργασία ήταν αγαστή και πως οι ζωοτροφές παραγγέλθηκαν με προδιαγραφές τις οποίες πρότεινε η Πρόεδρος της Φιλοζωικής και ότι μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα ζήτησε να τις αλλάξουν. Τέλος η κ. Μαγάκη δήλωσε ότι παραμένει στη διάθεσή μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και θα την επισκεφθούμε σύντομα ώστε να ακουστεί και η δική της άποψη.

Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου Φιλόζωων
Kάλυμνος, 10-10-2022

Αγαπητοί φίλοι του σωματείου ¨Σύλλογος Ζωόφιλων Καλύμνου”,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκθέσουμε συνοπτικά τους λόγους (οι οποίοι αναλυτικά αναφέρονται και στο απόσπασμα της από 19-9-2022 συνεδρίασής μας), που οδήγησαν την Πρόεδρο, την Ταμία κι ένα μέλος του Συλλόγου, να αποσύρουμε τη στήριξη μας στον Δήμο Καλυμνίων, στα πλαίσια της εφαρμογής του Νόμου 4830/2021, που ορίζει τις υποχρεώσεις των Δήμων όσον αφορά στη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων.

Με μοναδικό στόχο την ευζωία των αδέσποτων ζώων του νησιού μας, συμφωνήσαμε καλόπιστα, σύσσωμοι αρχικά, να συνδράμουμε στην προσπάθεια. Πολλές οι υποσχέσεις του Δήμου, μεγάλες κι οι δικές μας ελπίδες, οι οποίες στην πορεία διαψεύστηκαν γι ακόμη μια φορά, καθώς προέκυψε ότι δεν συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις περί φιλοζωίας, αξιοπρεπούς διαβίωσης και κακοποίησης των ζώων. Ειδικότερα, θα επιθυμούσαμε να θίξουμε κάποια μόνο επιμέρους ζητήματα που στιγμάτισαν τη συνεργασία μας και οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η συγκρότηση πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος από τον Δήμο, η οποία είναι και υπεύθυνη για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο νησί μας, περιελάμβανε μόνο ένα μέλος της Φιλοζωικής αντί, όπως προβλεπόταν, δύο και καθ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας δεν συνεδρίασε ποτέ, αφού οι αποφάσεις ήταν ήδη προειλημμένες. Το μοναδικό μέλος, η Πρόεδρος της Φιλοζωικής, μη θέλοντας να λαμβάνω πλέον μέρος στον εμπαιγμό, ήδη έχω παραιτηθεί εγγράφως και οι μελλοντικές ενέργειες και αποφάσεις θα αφορούν πλέον μεμονωμένα την πενταμελή Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος κι όχι τη Φιλοζωική σε συνεργασία με την εν λόγω Επιτροπή.

Εξ αρχής, βασική προϋπόθεση της συνεργασίας μας, αποτελούσε η δημιουργία χώρου φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων, όπως ορίζει ο νόμος και ο πολιτισμός. Το αίτημα αυτό όχι μόνο δεν εκπληρώθηκε ποτέ, αλλά είχαμε να αντιμετωπίσουμε και καταγγελίες ατομικές με αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα για τα ζώα που φιλοξενούσαμε και περιθάλπαμε, με τσιπ του Δήμου μάλιστα, ενώ, φυσικά, μοναδική ευθύνη είχε ο ίδιος ο Δήμος. Πότε άραγε συνέβησαν ξανά αυτά; Στην Κάλυμνο έχουμε 70-80 αδέσποτα σκυλιά τον χρόνο και αναρίθμητες γάτες.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος θεώρησε επαρκές να στειρωθούν μόνο 10 σκυλιά και 100 γάτες, ανά έτος, ενώ χορήγησε ένα μικρό ποσό για νοσηλείες αδέσποτων, το οποίο στην πραγματικότητα δεν ήταν ικανό να καλύψει ούτε τα περιστατικά 2 μηνών. Η τηλεοπτική, μάλιστα, παρότρυνση της υπεύθυνης διαχείρισης του Δήμου προς τους πολίτες για την μεταφορά των τραυματισμένων ζώων στην συνεργαζόμενη κτηνίατρο, έδινε σε όλους να καταλάβουν πως ο Δήμος αναλαμβάνει τα νοσήλια, πράγμα που είναι ψευδές και είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα έξοδα της Φιλοζωικής στα ύψη. Στη διάρκεια ενός έτους, ο Δήμος μας παρείχε μόνο δύο φορές τροφή.

Η μία αφορούσε γάτες και η σκύλους, ενώ η δεύτερη μόνο γάτες. Οι ζωοτροφές που προμηθεύτηκαν ήταν εξαιρετικά φθηνές και χαμηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα πολλά από τα ζώα να αρρωστήσουν, με γνωμάτευση κτηνιάτρου. Ενημερώσαμε άμεσα τον Δήμο, χωρίς όμως να γίνει κάποια ενέργεια από μέρους τους κι έτσι η Φιλοζωική να σιτίζει τελικά όλα τα ζώα του Δήμου με αξιόλογες ζωοτροφές με δικά της έξοδα κι ο Δήμος να κάνει φιλοζωική πολιτική στις δικές μας κυριολεκτικά πλάτες. Φίλοι μας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι είμαστε ένα σωματείο που απαρτίζεται από ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, που αγαπούν τα ζώα πραγματικά, δεν είμαστε εντεταλμένοι υπάλληλοι του Δήμου.

Εργαζόμαστε για να βιοποριστούμε, έχουμε οικογένειες και υποχρεώσεις, όπως όλοι εσείς. Αφιερώνουμε τον προσωπικό και οικογενειακό μας χρόνο και χώρο, πονάμε και αγωνιζόμαστε. Απαιτούμε από τον Δήμο να πράξει όσα ο νόμος ορίζει. Η δική μας “υποχρέωση” απορρέει από τη συνείδηση μας και το ηθικό χρέος μας απέναντι στα ζώα, τα οποία είναι και τα μόνα που έχουν να χάσουν από τις έριδες ανάμεσα σε φιλόζωους, γι αυτό και δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα. Ζητάμε την κατανόηση και τη συμπαράσταση σας. Βοηθήστε μας να διεκδικήσουμε όσα αξίζουν στα ζώα του νησιού μας… Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Με εκτίμηση,
Σεβαστή Τσάταρου Γερακιού, Πρόεδρος
Μαρία Τσάπου, Ταμίας
Αναστασία Μεμισάκη, Μέλος