Κάλυμνος: Δεκαπέντε ασθενείς στη μονάδα covid – Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε!

Share

Δεκαπέντε ασθενείς νοσηλεύονται στη μονάδα covid του Νοσοκομείου Καλύμνου, εκ των οποίων οι οκτώ είναι συμπολίτες μας από το γηροκομείο, αριθμός νοσηλευομένων που θυμίζει εφιαλτικές στιγμές που μας σημάδεψαν στο πέρασμα της πανδημίας, κυρίως λόγω της απώλειας πολλών συμπολιτών μας, συγγενών ή φίλων. Την ανησυχία της εκφράζει σε τηλεφωνική συνέντευξη που μας παραχώρησε χθες, η υπεύθυνη της μονάδας κ. Ευδοκία Τάλια και μας καλεί να μην εφησυχάζουμε, να εμβολιαζόμαστε και να φοράμε μάσκα. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Παρακολουθούμε και πάλι, μετά από αρκετό καιρό ,να ανακοινώνονται καθημερινά διψήφιοι και τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων στο νησί και να έχουμε αυξημένες νοσηλείες, αποτέλεσμα της δικής μας χαλάρωσης, της σταδιακής άρσης των μέτρων αλλά και της αυξημένης μεταδοτικότητας του… νέου ιού. Και μπορεί πράγματι να υπήρξαν περίοδοι ύφεσης της πανδημίας, ο ηρωικός αγώνας όμως, ιατρών και νοσηλευτών στη μονάδα covid δεν σταμάτησε ποτέ.

«Δεν μπορώ να ξεχάσω τα όσα βίωσα το περσινό Πάσχα και δεν πρέπει να τα ξαναζήσουμε! Ας προσέξουμε φέτος! Η πανδημία δεν τελείωσε. Μπορούμε να πάμε παντού προσέχοντας και φορώντας μάσκα όπου πρέπει», λέει η κ. Ευδοκία Τάλια, η οποία δεν κρύβει την ανησυχία της για την διασπορά του ιού που αυτή την περίοδο είναι πάλι μεγάλη και νοσούν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.

Η υπεύθυνη της μονάδας μας εξηγεί ότι πολλές φορές τα τεστ δεν δείχνουν αμέσως αν είσαι θετικός ή όχι, για αυτό και πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στα πρώτα συμπτώματα της νόσου , να αυτοπεριοριζόμαστε, να φοράμε μάσκα, να επαναλαμβάνουμε τα τεστ και να προσέχουμε. Η εμπειρία μας έδειξε , λέει η ίδια, ότι είναι βαριά νόσος. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει, για αυτό βλέπουμε εμβολιασμένους, μεγαλύτερης ηλικίας, με νοσήματα να τα καταφέρνουν και να γίνονται καλά και ανεμβολίαστους, νέους ανθρώπους, να χάνουν δυστυχώς τη ζωή τους.

Αναφορικά με το πενθήμερο της καραντίνας που ισχύει πλέον για όσους νοσούν, η κ. Τάλια τονίζει ότι, πρέπει να ισχύει από το τέλος των συμπτωμάτων και μετά και να μην υπολογίζουμε ως ημέρα μηδέν και αρχίζουμε να μετράμε το πενθήμερο την ημέρα που βρίσκεται κανείς θετικός. Αν τα συμπτώματα συνεχίζονται και πέραν του πενθημέρου πρέπει να περιοριζόμαστε περισσότερες μέρες και να φοράμε ενισχυμένη μάσκα. Αυτό το θεωρεί πολύ σημαντικό για να μην διασπείρεται ο ιός.

Δεν είναι όμως μόνο η Κάλυμνος ή η χώρα μας που παρουσιάζει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι αριθμοί όσων νοσούν αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν ακόμα υψηλά, κυρίως σε χώρες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Σε ορισμένους ανθρώπους, ο κορονοϊός προκαλεί ήπια ή μέτρια συμπτώματα που εξαφανίζονται σε μερικές εβδομάδες. Σε άλλους μπορεί να μην προκαλέσει καθόλου συμπτώματα. Σε ορισμένους, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια, πνευμονία ή θάνατο.

Όπως και να ‘χει , ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ, ζει ανάμεσα μας και η πανδημία δεν έχει τελειώσει, για αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πολύ καλά όλοι πώς να προστατευθούμε. Ας φορέσουμε ακόμα λίγο τις μάσκες όπου απαιτείται! Ας εμβολιαστούμε ακόμη περισσότεροι! Ας αναλάβουμε ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί για να περάσουμε φέτος ένα καλύτερο Πάσχα!!!