Κάλυμνος: Δημήτρης Διακομιχάλης: Διαδικτυακός απολογισμός πεπραγμένων διετίας (video)

Share

Σε διαδικτυακό απολογισμό πεπραγμένων προχώρησε ο Δήμαρχος Καλύμνου , Δημήτρης Διακομιχάλης, λόγω των περιορισμών που προκύπτουν από τα μέτρα κατά της διασποράς του covid 19, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου. Ο Δήμαρχος ανέπτυξε τα πεπραγμένα της διετίας και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και πολιτών. Η διαδικασία διήρκεσε τρεις ώρες και μεταδόθηκε με zoom και ζωντανά μέσα από την επίσημη σελίδα του Δήμου στο fb. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο ΓΓ της ΠΕΔ κ. Γιώργος Πόκκιας, ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας,  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Γιάννης Φραγκούλης, η συμπατριώτισσα μας κ. Κατερίνα Βουρεξάκη κ.α, οι οποίοι χαιρέτισαν την παρουσίαση. Συντονιστής ήταν ο ειδικός σύμβουλος κ. Μιχ. Τσουγκράνης.

Ο Δήμαρχος ξεκίνησε  με ευχαριστίες προς το προσωπικό του δήμου, τους συνεργάτες και τους δημοτικούς του συμβούλους, οι οποίοι, υπό  δύσκολες συνθήκες, ξεπερνώντας και τον ίδιο τον εαυτό τους, με συλλογική δουλειά και πολύ προσπάθεια ,έφεραν μαζί εις πέρας το έργο που μας παρουσίασε.

Ο κ. Διακομιχάλης τόνισε από την αρχή ότι το όποιο έργο παρήχθη ήταν υπό τις  δυσκολίες που έφερε η πανδημία σε όλους τους τομείς αλλά και το γεγονός ότι στην ουσία έχει μόνο πέντε δημοτικούς συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο και παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού γενικότερα, με ότι αυτό συνεπάγεται στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση έργου.

Αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας λέγοντας ότι κατάφερε να σταθεί ο Δήμος , παρά τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες, πράττοντας ότι απαιτήθηκε υποστηρικτικά στο σύστημα υγείας , παρέχοντας φιάλες οξυγόνου, και ότι άλλο του ζητήθηκε από το Νοσοκομείο.

Έγινε αποτίμηση των έργων που προχωρούν για τον πολιτισμό, ( αποκατάσταση μύλων Χρυσοχεριάς , φωτισμός κάστρου κ.α.), των έργων οδοποιίας που είναι σε εξέλιξη(περιφερειακός δρόμος Θέρμα – Άγ. Σάββας, δρόμος προς Βίγλες, δρόμος Βοθύνοι προς σπήλιαο Κεφάλας, πλακοστρώσεις κ.α ) και των παρεμβάσεων που γίνονται σε σχολεία της Καλύμνου και τον αθλητισμό με χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας .

Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 1.400.000 ευρώ με το οποίο εντάχθηκε η Κάλυμνος στην ηλεκτροκίνηση και που θα δώσει τη δυνατότητα στην υπηρεσία καθαριότητας να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί με την αγορά σαρώθρου, απορριμματοφόρων κ.α , και σε διάφορα άλλα έργα και δράσεις που έχουν δρομολογηθεί, ύψους περίπου 6 εκ. ευρώ.

Δεν ικανοποίησε η τοποθέτηση του Δημάρχου στο σοβαρό ζήτημα του ΧΑΔΑ, για το οποίο και ο ίδιος δεν δήλωσε ικανοποιημένος και δεν ακούσαμε τι ενέργειες έγιναν από τη Δημοτική αρχή για το κλείσιμο του και ποιες είναι αυτές, τη διετία αυτή. Όσο αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσε ότι έχει πια περιέλθει όλο το έργο ( 6,5 εκ. ευρώ περίπου) στην Περιφέρεια και στον ΦΟΔΣΑ και θα προχωρήσει με ΣΔΙΤ.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε επίσης για την πρόοδο των διαδικασιών για την αγορά του ακινήτου όπου θα στεγαστεί το τμήμα μηχανικών και εκ των πραγμάτων διαφαίνεται ότι δεν θα προλάβει να λειτουργήσει το τμήμα το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Πενιχρός ο απολογισμός στο τομέα του τουρισμού όπου ο Δήμαρχος περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο σε συμμετοχές σε διαδικτυακές εκθέσεις και κάποια δημοσιεύματα σε περιοδικά και την ένταξη του αναρριχητικού φεστιβάλ υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού, ενώ για το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης του νησιού , συμπεριελήφθη στα «θα», τα οποία, όπως είπε ο ίδιος ήθελε να αποφύγει, ωστόσο δεν το κατάφερε για αρκετά ζητήματα.

Όσο αφορά τα μεγάλα έργα τα οποία είχε ο Δήμαρχος στην προεκλογική του ατζέντα, αναφέρθηκε στη μελέτη που έγινε από τον κ. Ευθ. Λέκκα και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις κατολισθήσεις, ύψους 11, 5 εκ. ευρώ.  Για τα όμβρια ύδατα στον εμπορικό δρόμο, περιορίστηκε να πει ότι μαζί με τη μελέτη για τις κατολισθήσεις θα γίνει και μελέτη για την αντιπλυμμηρική προστασία της Πόθιας, και για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών ότι θα έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να παρθεί καταρχήν η απόφαση αξιοποίησης τους από τον Δήμο.

Σε ότι έχει να κάνει με την κοινωνική πολιτική του δήμου , ανέφερε ότι υλοποίησε τις δεσμεύσεις του με την υποστήριξη απόρων φοιτητών με επίδομα 1000 ευρώ , όπως επίσης και για κάθε νεογέννητο παιδί και ότι ενισχύονται οι άποροι Χριστούγεννα και Πάσχα. Όσο αφορά τα ζητήματα καθημερινότητας είπε ότι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και κάνουν το καλύτερο δυνατόν.

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της αποτίμησης ο δήμαρχος ανέφερε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο όπως επίσης και τη συνεργασία με τον επικεφαλής παράταξης και πρόεδρο του ΔΛΤ κ. Μιχάλη Μπούκη, την οποία χαρακτήρισε υποδειγματική για το καλό της Καλύμνου αν και πάντα υπάρχουν διαφωνίες, όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης και σε έργα που ξεκίνησαν με την προηγούμενη Δημαρχία και είπε ότι οι δημαρχίες πρέπει να έχουν συνέχεια.

Εμφανής ήταν επίσης η προσπάθεια του Δημάρχου να αποκαταστήσει το άσχημο κλίμα που δημιουργήθηκε τελευταία με ορισμένους εκπροσώπους αποδήμων, εκφράζοντας την υποστήριξη του σε αυτούς, μέσα από αρκετές αναφορές κατά τη διάρκεια της αποτίμησης και διαβεβαιώσεις ότι ο Δήμος είναι πάντα δίπλα τους.

Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε ότι ο τρόπος με το οποίο έγινε η αποτίμηση, διαδικτυακά και ανοιχτά για τον κάθε πολιτικό, δημοσιογράφο και πολίτη και η δυνατότητα που δόθηκε να τεθούν ερωτήματα απευθείας στο δήμαρχο και να απαντηθούν άμεσα, θα έπρεπε να είχε βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους πολίτες. Φαίνεται όμως πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ως κοινωνία μέχρι να καταλάβουμε ότι πρέπει να αξιοποιούμε τέτοιου είδους δυνατότητες, να συμμετέχουμε στα τοπικά δρώμενα, να ασκούμε κριτική και να «πιέζουμε» για την εξεύρεση λύσεων προς όφελος δικό μας και της ιδιαίτερης πατρίδας μας της Καλύμνου.

BINTEO