Κάλυμνος: Έντονη αντιπαράθεση και σκληροί χαρακτηρισμοί στο Δ.Σ. – Αποχώρηση των αντιπολιτεύσεων και κοινό ΔΤ (video)

Share

 

Έντονη αντιπαράθεση και σκληροί χαρακτηρισμοί ακούστηκαν στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στην αίθουσα συνεδριάσεων στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου, όπου επρόκειτο να συζητηθούν 10 θέματα της ημερήσιας διάταξης. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Η κακή και αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη προέκυψε μετά από προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του Δημάρχου Γιάννη Μαστροκούκου προς τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, με αφορμή τη συζήτηση του εκτός ημερησίας διάταξης θέματος για το ταξίδι του Δημάρχου και αποστολής στο Πορτ Ντε Μπουκ της Νότιας Γαλλίας. Λαμβάνοντας το λόγο για το θέμα ο Γιάννης Γαλουζής, επισήμανε ότι δεν έγινε σωστά η προβλεπόμενη διαδικασία και θα υπάρξει πρόβλημα.

Η πραγματική αιτία όμως που πήρε την άσχημη αυτή τροπή η συζήτηση, ήταν η πρόσφατη ακύρωση της Δημοτικής Επιτροπής Αθλητισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μετά από προσφυγή της Παράταξης Γαλουζή . Ο Δήμαρχος χρησιμοποίησε τον προσβλητικό χαρακτηρισμό «καρφί» για την πράξη αυτή του Γιάννη Γαλουζή και πρόσθεσε ότι «δεν είναι καλό να καταδίδει» κανείς.

Μετά από αυτά, το «φυτίλι» άναψε για τα καλά και η «έκρηξη» δεν άργησε να γίνει. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο τη συμπεριφορά του Δημάρχου, αφού προηγήθηκαν τοποθετήσεις τους με ένταση και αντιπαραθέσεις, με τον Δήμαρχο να αρνείται να ανακαλέσει , όπως του ζήτησαν.

Το λίνκ από το ΔΣ . Το περιστατικό θα παρακολουθήσετε από το 35 λ. και μετά

Την επόμενη μέρα οι αντιπολιτεύσεις, με κοινό ΔΤ κατήγγειλαν τον Δήμαρχο Γιάννη Μαστροκούκο για «Αυταρχική και Συκοφαντική Συμπεριφορά εναντίον του Δημοτικού Συμβούλου και Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας, πρώην Δημάρχου Ιωάννη Γαλουζή».

Ακολουθεί το Κoινό Δελτίο Τύπου

Θέμα: Αυταρχική και Συκοφαντική Συμπεριφορά Δημάρχου Ιωάννη Μαστροκούκου εναντίον του Δημοτικού Συμβούλου και Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας, πρώην Δημάρχου Ιωάννη Γαλουζή

Με θλίψη και αγανάκτηση αναγκαζόμαστε να ενημερώσουμε τους πολίτες για το απαράδεκτο περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (21-05-2024).

Ο Δήμαρχος επέδειξε αυταρχική και άκρως συκοφαντική συμπεριφορά εναντίον του Δημοτικού Συμβούλου και Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας, πρώην Δημάρχου Γαλουζή Ιωάννη, χαρακτηρίζοντάς τον “καταδότη” και “καρφί”.

Η συκοφαντική αυτή επίθεση έγινε με αφορμή την ένσταση που υπέβαλε ο Δημοτικός Σύμβουλος μαζί με την παράταξή του κατά της υπ’ αριθ. 53/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία και έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και
εν όψει της συζήτησης για μετακίνηση του Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων στα πλαίσια αδελφοποίησης με την πόλη ΠΟΡΤ ΝΤΕ ΜΠΟΥΚ στην Γαλλία, θέμα εκτός ημερησίας διάταξης.

Είναι καθήκον των παρατάξεων της αντιπολίτευσης άλλωστε να προασπίζουν τα συμφέροντα του Καλυμνιακού λαού και να τηρούν τις δημοκρατικές διαδικασίες, ελέγχοντας με κάθε νόμιμο μέσο τις αποφάσεις και την διαδικασία λήψης αυτών από την Δημοτική Αρχή, όπως επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους συνάδελφούς τους, ανεξαρτήτως παράταξης.

Η απαράδεκτη συμπεριφορά του Δημάρχου προκάλεσε την άμεση αντίδραση όλων των επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση ανάκληση των προσβλητικών χαρακτηρισμών και την υποβολή δημόσιας συγνώμης. Δυστυχώς, ο Δήμαρχος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό, επιμένοντας στην ανάρμοστη στάση του.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιάλλακτη και συκοφαντική συμπεριφορά του Δημάρχου, όλες οι παρατάξεις αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την ανάρμοστη, ηγεμονική, αντιδημοκρατική, αυταρχική και άκρως προσβλητική, συκοφαντική συμπεριφορά του Δημάρχου Μαστροκούκου και καλούμε για άλλη μια φορά να ανακαλέσει τους προσβλητικούς του χαρακτηρισμούς και να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν θέση στον δημόσιο βίο και είναι επιζήμιες για την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η διαφάνεια, ο σεβασμός και η δημοκρατική συμπεριφορά πρέπει να αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής μας δράσης.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου

1) ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΛΟΥΖΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ»
2) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΟΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ»
3) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ, «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»
4) ΣΑΚΗΣ ΧΟΥΛΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΛΑϊΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΥΜΝΟΥ»