Κάλυμνος: Στόχος για Περιφερειάρχη και Δήμαρχο να σταματήσει να καπνίζει ο σκουπιδότοπος

Share

Μετά από μια σημαντική συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε πριν από δυο ημέρες στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στη Ρόδο, παρουσία του Δημάρχου Καλύμνου Δημ. Διακομιχάλη, ενημερωθήκαμε πως τα έργα για τον νέο ΧΥΤΥ και τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων παίρνουν πια το δρόμο τους. Στην ίδια συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι, η ενδιάμεση λύση, για την οποία προκρίνεται η δεματοποίηση, παραμένει αρμοδιότητα του Δήμου Καλύμνου.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Αρχές του 2022, με αφορμή την έγκριση λειτουργίας δυο μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, σε Κω και Κάλυμνο, ρωτήσαμε τον κ. Διακομιχάλη τι θα γίνει επιτέλους με το θέμα του ΧΥΤΥ, την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, τον ΧΑΔΑ που χρόνια τώρα καίει και «δηλητηριάζει» τους Καλύμνιους.

Ο Δήμαρχος δήλωσε τότε ότι ολοκληρώνεται ο φάκελος του ΧΥΤΥ για να κατατεθεί στο υπουργείο για χρηματοδότηση και ότι ο Δήμος λειτουργεί πλέον επικουρικά σε όλα αυτά διότι όλο το πακέτο έχει περάσει στα χέρια του ΦΟΔΣΑ.

Τέσσερεις μήνες από τότε διαβάζουμε, στο διαδίκτυο ανάρτηση του ίδιου του  Γιώργου Χατζημάρκου ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι αποφασισμένη να δώσει λύση στο επί δεκαετίες άλυτο πρόβλημα της Καλύμνου με την καύση των σκουπιδιών, όπως επίσης και Δελτίο Τύπου από το γραφείο του Δημάρχου Καλύμνου με το οποίο ενημερώνει για τη συνάντηση αυτή και ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη για τη στήριξη του ώστε με σίγουρα βήματα να δοθεί οριστική λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Λέτε να πλησιάζει επιτέλους η μέρα που η Κάλυμνος δεν θα καίει τα σκουπίδια της, οι Καλύμνιοι δεν θα εισπνέουν το «θάνατο» και οι επισκέπτες του νησιού δεν θα ρωτούν αν ο καπνός που βλέπουν βγαίνει από ηφαίστειο;;;

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ

Άλλο ένα θέμα, άλυτο επί δεκαετίες.

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Καλύμνου. Σήμερα, μια χωματερή καίει μέρα-νύχτα και μας θυμίζει ότι οφείλουμε να συνεννοηθούμε, να βρούμε τις λύσεις και να τις εφαρμόσουμε. Γιατί, δεν πάει άλλο. Ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, γι’ αυτό ιδρύθηκε. Για να σχεδιάσει τις λύσεις.

Ο σχεδιασμός του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής και της Μονάδας Επεξεργασίας των Απορριμμάτων, που αφορούν τον ΦοΔΣΑ, ολοκληρώθηκε και τα έργα παίρνουν τον δρόμο τους.

Η ενδιάμεση λύση, για την οποία προκρίνεται η δεματοποίηση, είναι αρμοδιότητα του Δήμου Καλύμνου.

Με τον Δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη και τους συνεργάτες μας, εξετάσαμε το σχέδιο των 3 σημείων, που συμφωνήθηκε, για την οριστική  επίλυση του ζητήματος.

Για την ενδιάμεση λύση, που παραμένει στην ευθύνη του Δήμου Καλύμνου, θα βάλουμε στον Δήμο την πλάτη που ξέρουμε να βάζουμε σε όλα τα νησιά μας.

Το ντροπιαστικό “ηφαίστειο” της Καλύμνου, θα το σβήσουμε. Στην Κάλυμνο θα δώσουμε τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές υποδομές.

Γιατί, αγαπάμε την δουλειά, τις λύσεις, την πρόοδο

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ

Χθες στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στην Ρόδο με την παρουσία του Δημάρχου Καλυμνίων κ. Δημήτρη Διακομιχάλη ολοκληρώθηκε  ο σχεδιασμός  της υλοποίησης  ενός θέματος που χρόνια τώρα ταλανίζει το νησί μας: το πρόβλημα  της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης για τους περιβαλλοντικούς όρους από το Δήμο, ο ΦοΔΣΑ τίθεται επί το έργον για το χώρο υγειονομικής ταφής και την μονάδα επεξεργασίας.

Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος στη σύσκεψη συμφώνησαν και τις λεπτομέρειες για τη δεματοποίηση ως ενδιάμεση λύση

Το σταμάτημα της λειτουργίας του ΧΑΔΑ ώστε να σταματήσει να καπνίζει, είναι το μεγάλο στοίχημα τόσο για τον Περιφερειάρχη όσο και για τον Δήμαρχο.

Με σίγουρα πια βήματα και τη στήριξη του Περιφερειάρχη μας, που για άλλη μια φορά τον ευχαριστούμε, προχωράμε  στην οριστική λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος: ώστε ο σκουπιδότοπος να πάψει να καπνίζει.

Γραφείο Δημάρχου