Κάλυμνος: Προχωρούν ομαλά οι εμβολιασμοί στο προσωπικό του Νοσοκομείου

Share

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από 1η Σεπτεμβρίου, όπως επίσης για το διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των Νοσοκομείων αλλά και τις συνεργαζόμενες εταιρείες

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν.4820, ΦΕΚ 130/Α΄/23-07-2021, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) των Νοσοκομείων της Χώρας μας θα πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά του COVID-19 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, ή να παρουσιάσει πιστοποιητικό νόσησης.

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής, θα επιβάλλεται, με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν θα καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών, από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή θα αίρεται.

Ειδικότερα για την Κάλυμνο, όπως δήλωσε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλύμνου κ. Κατερίνα Εμμανουήλ σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα, όλο το υγειονομικό και πάσης φύσεως προσωπικό του Νοσοκομείου έχει ενημερωθεί τηλεφωνικά από την ίδια αλλά και μέσω των προϊσταμένων των τμημάτων τους να προσκομίσουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου είτε επίσημο έγγραφο νόσησης και η ίδια είναι εν αναμονή των συγκεκριμένων πιστοποιητικών.

Επίσης μας ενημέρωσε ότι, μετά την ανακοίνωση της απόφασης αυτής έχουν ήδη προχωρήσει σε εμβολιασμό αρκετά άτομα και αρκετά έχουν κλείσει ραντεβού και θα εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες. Πάντως από ότι φαίνεται το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων υγειονομικών μέχρι στιγμής εντοπίζεται στο ιατρικό προσωπικό. Είναι πολύ σημαντικό να μη δημιουργηθούν ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και να είναι όλοι ενημερωμένοι για τις συνέπειες από την μη τήρηση της υποχρέωσης τους, τονίζει η κ. Εμμανουήλ και μας διαβεβαιώνει ότι όλα κυλούν ομαλά.

Να προσθέσουμε ότι , σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι συνεργαζόμενες με τα Νοσοκομεία εταιρείες ( κυλικείο, εταιρία καθαρισμού κ.α) οφείλουν επίσης να έχουν όλο το προσωπικό τους εμβολιασμένο ή να αντικαταστήσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους τους , διαφορετικά θα γίνεται λύση της σύμβασης έργου άμεσα.

Γεγονός είναι ότι, η άρνηση ορισμένων υγειονομικών να εμβολιαστούν, προκαλεί πονοκέφαλο στο Υπουργείο υγείας όπου θα πρέπει να είναι έτοιμο να καλύψει τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ,ήδη βρίσκονται από την Δευτέρα 16 Αυγούστου στα χέρια των αρμόδιων στοιχεία από τα περισσότερα Νοσοκομεία της επικράτειας, σχετικά με τους εργαζόμενους που δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν μέχρι στιγμής και τις πιθανές νέες ανάγκες που θα προκύψουν.

Ενθαρρυντικό είναι ότι οι αντιρρήσεις σιγά σιγά κάμπτονται μια και όλες οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι «τα εμβόλια περιορίζουν τον κίνδυνο προσβολής από τη μετάλλαξη Δέλτα και κυρίως προστατεύουν από την εμφάνιση σοβαρών και επικίνδυνων συμπτωμάτων σε περίπτωση που ο εμβολιασμένος νοσήσει».

Οι υγειονομικοί κατανοούν καλύτερα από τον καθένα ότι η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός δίνει ανάσα ζωής και στο σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των ασθενών με covid που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί, θα είναι μικρότερος και έτσι δεν θα στερηθούν την περίθαλψη που πιθανόν να χρειαστούν συνάνθρωποί μας , εξαιτίας άλλων παθήσεων ή ατυχημάτων.