ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Προς αναζήτηση πολιτικής λύσης η δημοτική αρχή για τη διεκδίκηση της αυτοτέλειας του οικισμού της Χώρας (video)

Share

Η μόνη διέξοδος πλέον για να απογραφεί ως αυτοτελής ο ιστορικός οικισμός της Χώρας Καλύμνου, είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, όπως ομολογεί ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, μετά και την αρνητική απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν αυτή η λύση έπρεπε να είχε αναζητηθεί νωρίτερα. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS POLITICS, ο δήμαρχος δηλώνει ότι ο οικισμός έχει ενοποιηθεί με τον οικισμό της Πόθιας διότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή έλαβε υπόψη της από το 2011 μόνο ένα κριτήριο, αυτό της απόστασης των 200 μ. που πρέπει να έχουν οι κατοικίες του ενός οικισμού από τον άλλο και για αυτό ο δήμος αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΣτΕ, δικαιολογώντας την οδό που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Ο κ. Διακομιχάλης αναφέρθηκε και στις έντονες αντεγκλήσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου όταν συζητήθηκε το θέμα, με τις αντιπολιτεύσεις να τον κατηγορούν για αδράνεια και λάθος χειρισμούς από την αρχή, με αποτέλεσμα να χαθεί η υπόθεση.

Ο ίδιος ωστόσο πιστεύει πως υπάρχει περιθώριο περεταίρω ενεργειών , μια και η απογραφή θα αργήσει να ολοκληρωθεί και ότι η λύση θα πρέπει να είναι πλέον πολιτική και να διεκδικηθεί συλλογικά , χρησιμοποιώντας ο καθένας τις πολιτικές του φιλίες. Για τους λόγους αυτούς, πρόσθεσε, επισκέφθηκε και έθεσε το θέμα και στον υπουργό επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και στους βουλευτές του νομού.

Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος στους επικεφαλής των δυο μεγάλων αντιπολιτεύσεων , τον κ. Γιάννη Μαστροκούκο και τον κ. Γιάννη Γαλουζή, από τους οποίους, όπως είπε, δέχθηκε τα περισσότερα πυρά, καλώντας τους, μια και το θέμα μπορεί να λυθεί με πολιτική βούληση και μια και είχαν κοινή στάση από το 2011, να πάνε μαζί στον κ. Τσίπρα και να τον πείσουν να φέρει το θέμα στη βουλή ως αντιπολίτευση. Τόνισε μάλιστα την ιδιαίτερη σχέση του κ. Γαλουζή με τον κ. Τσίπρα, η οποία οδήγησε, όπως είπε, στην ίδρυση της ΑΕΝ.

Επίσης , ο Δημήτρης Διακομιχάλης, με αφορμή συζήτηση για την επίσκεψη του στον κ. Στέλιο Πέτσα, είπε ότι έστειλε στοιχεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τον ΧΑΔΑ και την πορεία του έργου κατασκευής του νέου ΧΥΤΥ και ότι το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2022. Όπως και ότι, τις επόμενες μέρες θα παραδοθεί στο δήμο η μελέτη-έρευνα από τον Ευθύμιο Λέκκα για την προστασία οικισμών του νησιού από κατολισθήσεις.

Σε σχόλιο μας ότι σημαντικά έργα της Καλύμνου δεν προχώρησαν και αυτό είναι κάτι που το υποστηρίζουν οι αντιπολιτεύσεις, οι οποίες του καταλογίζουν επίσης ότι δεν τήρησε ότι είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ο δήμαρχος απάντησε λέγοντας ότι, μπορεί να καθυστερήσαμε στο θέμα με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων επί παραδείγματι , στο θέμα των κατολισθήσεων όμως είμαστε πρωτοπόροι!!!

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Διακομιχάλης είπε ότι θα γίνει απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής κι εκεί θα παρουσιάσει όλες τις μελέτες οι οποίες είναι έτοιμες, λέγοντας ενδεικτικά ότι η συντήρηση των αναρριχητικών διαδρομών, έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ , βγαίνει στον αέρα τις επόμενες ημέρες, όπως επίσης η αλλαγή του ταρτάν και του χλοοτάπητα στο γήπεδο και οι επισκευές σχολείων 1 εκ. ευρώ.