Κάλυμνος: Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές των καυσίμων. Αγωνία πρατηριούχων και καταναλωτών! (ηχητικό)

Share

Κάλυμνος: Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές των καυσίμων. Αγωνία πρατηριούχων και καταναλωτών

Συνέντευξη με την εκπρόσωπο της Εταιρίας Πετρελαιοειδών ΚΑΤΡΗΣ ΑΕ , Αναστασία Κάτρη

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Καλπάζει η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας ακολουθώντας την πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Από 2,49 έως 2,59 κυμαίνεται σήμερα η τιμή της αμόλυβδης στην Κάλυμνο, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Απολύτως απαραίτητη θωρούν οι πρατηριούχοι τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως επίσης και τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η εκπρόσωπος της Εταιρίας Πετρελαιοειδών ΚΑΤΡΗΣ ΑΕ, κ. Αναστασία Κάτρη, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μας ενημερώνει ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν «χτυπήσει» ιστορικά υψηλά, οι συνθήκες στην αγορά καυσίμων είναι άσχημες για πρατηριούχους και καταναλωτές και πως συγκεκριμένες παρεμβάσεις από το κράτος θα μπορούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση.

Η κ. Κάτρη εξηγεί πως είναι λογικές οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των πρατηριούχων τοπικά, διότι ο κάθε ένας επιλέγει το περιθώριο κέρδους που επιθυμεί να έχει και αυτό σχετίζεται επίσης και με το πότε και πόσο αγοράζει ο κάθε ένας τα καύσιμα, σε ένα περιβάλλον με διαρκείς ανατιμήσεις.

Όσο αφορά τις τιμές πώλησης καυσίμων στα γύρω νησιά, θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση, ούτε με τα άλλα νησιά, ούτε με την Αθήνα. Είμαστε ανάμεσα σε νησιά με 17% ΦΠΑ κι εμείς έχουμε 24%. Επίσης μιλούμε για μεγαλύτερες αγορές όπως η Ρόδος, η Κως, οπότε μια τέτοια σύγκριση δεν θα ήταν ορθή, τονίζει.

Είναι άδικο να μιλάμε για αισχροκέρδεια. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι τιμές είναι τόσο υψηλές, λέει η ίδια, ώστε πολλές φορές οι πρατηριούχοι αναγκάζονται να μειώσουν το κέρδος τους. Η κ. Κάτρη εξηγεί γιατί επιβάλλεται να γίνουν παρεμβάσεις από το κράτος, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην Κάλυμνο, διότι όπως είναι δημιουργεί γενικότερα συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα γύρω νησιά, και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, είτε ως οριζόντιο μέτρο είτε στοχευμένα σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια των καυσίμων, όπως η Κάλυμνος.

«Αυτό το ράλι τιμών που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε σε ανατιμήσεις που μόνο ως αστείο μπορούσαμε να φανταστούμε και έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη».

Η κ. Κάτρη εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανόν, μια και φθάσαμε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών και με την προσδοκία να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με κρατικές παρεμβάσεις, να έχουμε μείωση το επόμενο διάστημα. Θεωρεί ωστόσο πολύ δύσκολο και θα πάρει πολύ χρόνο να επανέλθουμε σε παλαιότερα επίπεδα, εξαιτίας αυτής της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε.

ΗΧΗΤΙΚΟ