Κάλυμνος: Σοβαρές καταγγελίες για πλαστά έγγραφα και μήνυση από ΔΕΥΑ Καλύμνου σε ορκωτό ελεγκτή

Share

 

Το ΔΣ της ΔΕΥΑ Καλύμνου συνεδρίασε χθες, 8 Ιουλίου 2024, για τη λήψη απόφασης αναφορικά με το θέμα της ενημέρωσης για τον «ορκωτό ελεγκτή και για περαιτέρω ενέργειες». Ο ορκωτός ελεγκτής , ο οποίος επελέγη από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, συνέταξε και απέστειλε τις εκθέσεις ελέγχου για τις χρήσεις 2022 και 2023.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

«Κατά τον ηλεκτρονικό – ψηφιακό έλεγχό τους, όμως, διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα της ΑΑΔΕ που είχαν αποσταλεί στην επιχείρηση απ’ τον ορκωτό ελεγκτή, και συγκεκριμένα οι φορολογικές ενημερότητες, οι βεβαιώσεις οφειλών προς το Δημόσιο, δεν ήταν γνήσια. Από περαιτέρω, δε, έλεγχο ανέκυψε ζήτημα μη γνησιότητας και της φορολογικής ενημερότητας, την οποία είχε προσκομίσει ο ορκωτός ελεγκτής, προκειμένου  να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάθεσης των ελέγχων των παραπάνω ετών, κλπ.»

Υπό τα δεδομένα αυτά, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η ΔΕΥΑΚ στην πληρωμή του, να ζητηθεί επανέλεγχος των προηγούμενων χρήσεων που είχε διενεργήσει ο ίδιος ορκωτός ελεγκτής και να υποβληθεί έγκληση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της χρήσης πλαστού εγγράφου.

Ακολουθεί ολόκληρο το ΔΤ που υπογράφει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλης Λελέκης

Το ΔΣ της επιχείρησής μας συνεδρίασε χθες, 8 Ιουλίου 2024, για τη λήψη απόφασης αναφορικά με το θέμα της ενημέρωσης για τον ορκωτό ελεγκτή και για περαιτέρω ενέργειες.

Το 2023 και επί της προηγούμενης διοίκησης της επιχείρησης, επελέγη ο συγκεκριμένος ορκωτός ελεγκτής, προκειμένου αυτός να συντάξει τις εκθέσεις ελέγχου για τις χρήσεις 2022 και 2023.

Πριν από μερικούς μήνες, ο ορκωτός ελεγκτής, κι αφού είχε ολοκληρώσει τη σύνταξή τους, απέστειλε στην επιχείρησή μας τα παραστατικά και δικαιολογητικά για να καταβληθεί η αμοιβή του. Κατά τον ηλεκτρονικό – ψηφιακό έλεγχό τους, όμως, διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα της ΑΑΔΕ που είχαν αποσταλεί στην επιχείρησή μας απ’ τον ορκωτό ελεγκτή, και συγκεκριμένα οι φορολογικές ενημερότητες, οι βεβαιώσεις οφειλών προς το Δημόσιο, δεν ήταν γνήσια.

Από περαιτέρω, δε, έλεγχο ανέκυψε ζήτημα μη γνησιότητας και της φορολογικής ενημερότητας, την οποία είχε προσκομίσει ο ορκωτός ελεγκτής, προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάθεσης των ελέγχων των παραπάνω ετών, κλπ.

Υπό τα δεδομένα αυτά, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η επιχείρησή μας στην πληρωμή του, να ζητηθεί επανέλεγχος των προηγούμενων χρήσεων που είχε διενεργήσει ο ίδιος ορκωτός ελεγκτής και να υποβληθεί έγκληση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της χρήσης πλαστού εγγράφου.

Αναφορικά με τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, 5-7-2024 ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Μαύρος, εμείς, θεσμικά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία παραστάθηκε κι ο ίδιος, του απαντήσαμε δεόντως, με έγγραφα και αποδείξεις, σε όλα τα θέματα.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε, ότι ο πρόεδρος και η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, ενεργούν πάντα με γνώμονα το συμφέρον της επιχείρησης και των συμπατριωτών μας, τηρώντας απαρέγκλιτα, στο ακέραιο, την οδό της σοβαρότητας, της διαφάνειας και της νομιμότητας.

Για τη Δ.Ε.Υ.Α. Καλύμνου
Ο Πρόεδρος του ΔΣ
Μιχαήλ Σακ. Λελέκης