Κάλυμνος: Συντελεστές ΦΠΑ, Τμήμα μηχανικών στην ΑΕΝ και υποθαλάσσιο πάρκο στην ατζέντα συζήτησης Κόνσολα-Διακομιχάλη (videos & pics)

Share

Μ. Κόνσολας: Η Κάλυμνος μπορεί να είναι ο βασικός πυλώνας Καταδυτικού Τουρισμού για την Ελλάδα. Η Κάλυμνος δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, την Τρίτη 20 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης και ο τέως Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας και αναφέρθηκαν σε τρία θέματα ζωτικής σημασίας για την Κάλυμνο, το καταδυτικό πάρκο, τη δημιουργία Τμήματος Μηχανικών στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Τη συνέντευξη ξεκίνησε ο Δήμαρχος Καλύμνου, λέγοντας ότι αυτά ήταν τα τρία κομβικά θέματα που συζήτησαν με τον Μάνο τον Κόνσολα όταν τον επισκέφθηκε στο δήμο και εξήρε τον Υφυπουργό για το ενδιαφέρον του και τη συνεισφορά του στην επίλυση των ζητημάτων της Καλύμνου και κυρίως για την πρωτοβουλία του για την κατάρτιση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού.

Για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ είπε ότι έχει αποστείλει επιστολές σε όλους τους βουλευτές πριν τη συζήτηση της διάταξης νόμου στη βουλή, αναπτύσσοντας τους λόγους που ζητά να μην ξεχάσουν την Κάλυμνο. Ούτε μια μέρα παραπάνω δεν αντέχει το νησί σε αυτό το καθεστώς λέει ο δήμαρχος, και δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους τέσσερεις βουλευτές του Νομού να μεταβούν μαζί του στον κ. Σταϊκούρα για το θέμα αυτό.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι, η συζήτηση και η διερεύνηση για το θέμα ίδρυσης Τμήματος Μηχανικών στην ΑΕΝ Καλύμνου με τον κ. Πλακιωτάκη θα κλείσει σύντομα και ότι γίνονται προσπάθειες ώστε οι αποφάσεις να παρθούν άμεσα και το Τμήμα να μπει στο μηχανογραφικό για την επόμενη χρονιά.

Για το υποθαλάσσιο πάρκο ο δήμαρχος είπε ότι, αγωνίστηκαν μαζί με τον Μάνο Κόνσολα για να λυθούν όλα τα ζητήματα που καθιστούσαν αδύνατη τη χωροθέτηση του. Σήμερα, επτά μήνες από τη ψήφιση του νόμου που μας λύνει τα χέρια να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση και ανάπτυξη του θαλασσίου τμήματος, θα υπογραφεί σύμβαση με τον Γιάννη Ρώτα για να προχωρήσει η σύνταξη μελετών, πρόσθεσε. Ο κ. Διακομιχάλης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι τώρα ξεκαθάρισε το τοπίο και έκανε αναφορά και στα δυο άλλα υποθαλάσσια πάρκα σε Αποκορώνα και Λουτράκι για τα οποία οι διαδικασίες ξεκίνησαν το 2017, θέλοντας να ανασκευάσει την εντύπωση που δόθηκε, όπως είπε ο ίδιος ,ότι υπήρξε καθυστέρηση από μέρους του.

Ο τέως Υφυπουργός Μάνος Κόνσολας στη συνέχεια, ευχαρίστησε το Δημ. Διακομιχάλη για την αναγνώριση της συνεισφοράς του για το σημαντικό αυτό έργο για την Κάλυμνο, είπε ότι το νομοσχέδιο για τον Καταδυτικό Τουρισμό ήταν μια δέσμευση από μέρους του την οποία υλοποίησε, και χαρακτήρισε ως τεράστια ευκαιρία για το μέλλον του νησιού το έργο αυτό. Τόνισε μάλιστα ότι 20 εκατομμύρια αυτοδύτες ζητούν διέξοδο στη Μεσόγειο, με τα όποια οικονομικά οφέλη για τις χώρες που θα αποτελέσουν προορισμό γι αυτούς και δεν έχει δικαίωμα η Κάλυμνος να αφήσει την ευκαιρία.

Ο Μάνος Κόνσολας προειδοποίησε ότι το εγχείρημα δεν μπορεί να επιτύχει μόνο με τον Δήμαρχο και ότι απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία με όλες τις παρατάξεις και τους τοπικούς παράγοντες αλλά και την Περιφερειακή Αρχή και εγρήγορση. Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει καταθέσει φάκελο στο Δήμαρχο με τα βήματα που πρέπει να γίνουν , ότι μαζί αγωνίστηκαν για το έργο αυτό και επανέλαβε ότι είναι τεράστια ευκαιρία για την Κάλυμνο να υπάρξει ως βασικός πυλώνας Καταδυτικού Τουρισμού για την Ελλάδα.

Για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ τόνισε ότι, δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση που τους κατήργησε, ότι δεν έχει τελειώσει το θέμα και ότι μίλησε και έχει καταθέσει έγγραφο στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή , ζητώντας του να αποφανθεί ποιο το όφελος που έχει η πολιτεία από την κατάργηση τους και τι προσδοκά, ώστε να ενισχυθεί το επιχείρημα και η διεκδίκηση της επαναφοράς τους.

ΒΙΝΤΕΟ

Για τη λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών στην ΑΕΝ Καλύμνου είπε, όπως και ο Δήμαρχος ότι, έχει τη διαβεβαίωση του κ. Πλακιωτάκη ότι το ζήτημα είναι σε τροχιά επίλυσης. Η Κάλυμνος δικαιούται αυτή τη σχολή πρόσθεσε. Ο βουλευτής αναφέρθηκε και σε άλλα δυο θέματα, στη συνέχιση των προσπαθειών για τη διοργάνωση, υπό πιο ομαλές συνθήκες, ενός Παγκόσμιου Αναρριχητικού Φεστιβάλ παρουσία του πρωθυπουργού και στον Αλιευτικό Τουρισμό για τον οποίο είπε ότι υπάρχουν χρήματα την επόμενη περίοδο και κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να θυμίσουμε ότι ο τέως Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας βρίσκεται στο νησί της Καλύμνου από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου.