Κάλυμνος: Το φούρνισμα του μουουριού – Ποιος μπορεί να φανταστεί το Καλύμνικο Πάσχα χωρίς το μουούρι; (video)

Share

Κάλυμνος: Το φούρνισμα του μουουριού
Ποιος μπορεί να φανταστεί το Καλύμνικο Πάσχα χωρίς το μουούρι;
Μουούρι: Αρνάκι γεμιστό που ψήνεται σε πήλινο ή άλλο σκεύος, το Πάσχα!

Ποιος μπορεί να φανταστεί το Καλύμνικο Πάσχα χωρίς το μουούρι; Έτσι ονομάζεται το γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια αρνί ή κατσίκι, που ετοιμάζεται για την Κυριακή του Πάσχα.Tοποθετείται μέσα σε πήλινο σκεύος, πάνω σε κλιματόβεργες και αφού σφραγιστεί με χυλό από αλεύρι και νερό, ψήνεται από το Σάββατο μέχρι την επομένη το πρωί, σε παραδοσιακό φούρνο χτισμένο από πέτρα. Στις μέρες μας, αν και η παράδοση απαιτεί τη χρήση πήλινου σκεύους, οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν και διάφορα μεταλλικά σκεύη.

Το φούρνισμα του μουουριού σε παραδοσιακό φούρνο αποτελεί κάθε Μεγάλο Σάββατο ολόκληρη ιεροτελεστία, που πραγματικά αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς. Όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το φούρνο και «φουρνίζουν» το αρνί , ψήνοντας χταπόδι και απολαμβάνοντας διάφορα νηστήσιμα εδέσματα.

Μέσα από το ρεπορτάζ που ακολουθεί (έγινε το 2013), η κυρά Καλοτίνα και ο Γεράσιμος ο Βαπόρης μας εξηγούν πως γίνεται το φούρνισμα.

Η κυρά Καλοτίνα δεν είναι πια κοντά μας με τη φυσική της παρουσία, ωστόσο η ήρεμη μορφή της, οι συμβουλές της και οι ευχές της είναι πάντα στην καρδιά και το μυαλό μας, ιδιαίτερα αυτές τις Άγιες Ημέρες…

Χριστός Ανέστη με υγεία και χαρά!

Χριστός Ανέστη στους απανταχού Καλύμνιους!
Καλοφάγωτο το μουούρι!!!

Ειρήνη Χαλκίτη

ΒΙΝΤΕΟ