Κάλυμνος: «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Επετειακή έκθεση από την Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου (pics n videos)

Share

Εξαιρετικές επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, από την Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Ένα εξαιρετικό τριήμερο επετειακών εκδηλώσεων διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα – Επαρχείο Καλύμνου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα 197 χρόνια από την Ναυμαχία του Γέροντα.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε την Παρασκευή 27 Αυγούστου στις 19.00, στο ισόγειο του Επαρχιακού Μεγάρου, με τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», που υλοποιήθηκε μετά από προτροπή του αγιογράφου Νικόλα Κουτελλά , ο οποίος συνεργάστηκε με τους εκθέτες  Στέλιο Ζαλούμη και Ηλία Περγαντή και αμέσως την αγκάλιασε το Επαρχείο. Σημαντική ήταν η συμβολή του Μιχάλη Κυράννη.

Τα εκθέματα θα φιλοξενούνται για όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων 27-28 και 29 Αυγούστου, στην αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου, που όπως ανέφερε ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, είχε να φιλοξενήσει έκθεση από το 1948 όταν ο  Σκεύος Ζερβός στην ίδια αίθουσα θέλησε να πιστοποιήσει την ελληνικότητα των Δωδεκανήσων.

Μεταξύ των εκδηλώσεων του τριημέρου, το Σάββατο 28 Αυγούστου στις 21.00, στον ίδιο χώρο, θα γίνει παρουσίαση της φορεσιάς του αγωνιστή του 1821 στο πλαίσιο της παραπάνω έκθεσης και την Κυριακή 29 Αυγούστου στις 21.30, θα γίνει αναπαράσταση της πυρπόλησης φρεγάτας του Οθωμανικού στόλου κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας του Γέροντα.

Ακολουθεί ρεπορτάζ από τα εγκαίνια της έκθεσης

Η έκθεση «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» ενθουσίασε όσους παραβρέθηκαν στα εγκαίνια , με την πλούσια συλλογή των εκθεμάτων της όπως αγιογραφίες, φωτογραφίες, κειμήλια κ.α. ,  θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Κυριακή το βράδυ και αξίζει να την επισκεφθούμε όλοι.