Καμπούρης Ιωάννης: Αυτοδιοίκηση – Ένας αδύναμος γίγαντας χωρίς φωνή και αρμοδιότητες

Share

Ένας τίτλος. Ένα απατηλό μυθιστόρημα, κοσμημένο με ψεύδη. Μεγάλο όνομα, ελκυστικός ο τίτλος, για όλους που θέλησαν ή θέλουν να υπηρετήσουν ετούτο το θεσμό.

Πέρασαν από αυτήν ανάμεικτοι. Καλοί και κακοί. Πολλοί κατά καιρούς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην αυτοδιοίκηση και αποδείχτηκαν άλλοι μεν ικανοί, με οράματα και στόχους, που τα έκαναν πράξη με τη μεθοδικότητα, τη διορατικότητα και τη δράση τους και άλλοι λιγότερο ικανοί, ίσως και κακοί στις προσδοκίες της κοινωνίας που έκριναν και πάσχισαν τα δίκαια με στρεβλές κρίσεις.

Ελπίζω να μην υπάρξουν ξανά αυτοδιοικητικοί, άντρες και γυναίκες με τέτοια χαρακτηριστικά. Όσοι τώρα απομένουν στις επάλξεις, κρίσεις δίκαιες και από του δικαίου την οδό να μην παραβαίνουν.

Ένιωσαν όλοι αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο μας, καλοί ή κακοί, ικανοί ή άχρηστοι, πως ο μεγάλος αυτός τίτλος, είναι ένα ψεύτικο απατηλό παραμύθι με τρανταχτή ταμπέλα. Δεν είναι αυτοδιοίκηση, αλλά απόμακρα γραφεία μια υπουργικής διεύθυνσης. Δεν είναι κύτταρο ανάπτυξης στον πολιτισμό, την τέχνη, την παραγωγή, την παράδοση και την υγεία. Είναι ένας αδύναμος γίγαντας χωρίς φωνή και αρμοδιότητες.

Για να γίνει άριστος αυτός ο θεσμός, πραγματικό, ζωντανό κύτταρο για τη ζωή και την ανάπτυξη της κοινωνίας, για το τώρα και σαφέστατα για το μέλλον, πρέπει να διοικείται, να κυβερνηθεί από άξιους για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, με βαθύ στοχασμό και μελέτη για το αύριο, που είναι το μέλλον κάθε γενιάς. Ακμάζει η πόλη και ανθεί ο λαός σε αυτήν.

Πάνω από όλους ο λαός. Υπηρέτριά του η αυτοδιοίκηση και όχι οι καρέκλες, πρώτες, δεύτερες, τρίτες και πάει λέγοντας και όχι ο μοναδικός σκοπός αυτών που τάχα αγαπούνε τα κοινά. Όποιος θέλει να υπηρετήσει τον τόπο του από το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, που σίγουρα ετεροδιοίκηση είναι, όπως τη λέει ένας πολύ καλός μου φίλος, αγάπη προς τους συμπολίτες του να έχει και προς τον τόπο του.

Αυτή η δημοτική αρχή είναι εξαιρετικά εργατική και όχι οικεία. Με ήθος και όχι όπως μας είχαμε μάθει στο παρελθόν με τους χωρίς κεντρί κηφήνες που άεργοι των μελισσών τον κάματο καταναλώνουν τρώγοντας.

Έφτασε η ώρα που η ροδίτικη κοινωνία έχει αναζητήσει την αλλαγή στον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε τις ευθύνες μας για να μετατρέψουμε το Δήμο από ικέτη σε πρωταγωνιστή. Στην επίλυση των προβλημάτων, που δεν έχουν κανένα πολιτικό χρώμα, αλλά ταλανίζουν τη ζωή και τρυπούν το πετσί του περήφανου και ταλαιπωρημένου αυτού λαού.

Ενός τόπου που έχει λεηλατηθεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα σημερινά. Από όπου και αν προερχόμαστε, τον αγγελικό αυτό τόπο που αγαπήθηκε από πολλούς, αλλά αδικήθηκε από άλλους τόσους, ήρθε η ώρα με το σημερινό Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, να τον κάνουμε πρωταγωνιστή και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Είναι η καταλληλότερη συγκυρία, που μόνο μια φορά υπήρξε στο παρελθόν με λαμπρά αποτελέσματα, να απογειώσουμε αυτόν τον τόπο σε όλα τα επίπεδα.

Η Ρόδος αλλάζει νοοτροπία. Η Ρόδος βρίσκει τη θέση της εκεί που της αρμόζει. Στην κορυφή.

Ιωάννης Δ. Καμπούρης

Αντιδήμαρχος
Κοινωνικής Πολιτικής, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη,
και Ηλεκτρ. Διακυβέρνησης Δήμου Ρόδου.