«Καρφιά» από το Politico για την 107η θέση της Ελλάδας για την Ελευθερία του Τύπου: «Ξανά τελευταία στην ΕΕ»!

Share

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσθέτει στο «παλμαρέ» της άλλο ένα περιστατικό διεθνούς κατακραυγής, αυτή τη φορά για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, η δυσχερής θέση της οποίας αποτυπώνεται μέσω της έκθεσης των RSF για το 2023, που τοποθετεί τη χώρα στη θέση 107 (!!!)

Το Politico έσπευσε να σχολιάσει το γεγονός πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των Βαλκανίων. «Τελευταία (ξανά) η Ελλάδα στην ΕΕ», σημειώνει η στήλη Brussels Playbook.

«Ενώ οι Νορβηγία, Ιρλανδία, Δανία και Σουηδία είναι οι κορυφαίες χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έρχεται και πάλι τελευταία από τις χώρες της ΕΕ, στην θλιβερή 107η θέση, με χειρότερες επιδόσεις από χώρες όπως η Ταϊλάνδη, το Κατάρ, η Σενεγάλη και η Αϊτή», επισημαίνεται γλαφυρά.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται και η αιτιολογική εξήγηση των RSF για τη θέση 107, που μεταξύ άλλων αναφέρεται στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα ΜΜΕ και τα SLAPPs.

«Το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ΕΕ έχει διευρυνθεί — τώρα βρίσκεται 23 θέσεις πίσω από τη δεύτερη χειρότερη Μάλτα, η οποία βελτίωσε τη βαθμολογία της στη φετινή κατάταξη», καταλήγει το Politico που εξαπολύει βέλη και κατά των Βρυξελλών, καθώς «εστίασαν στα ζητήματα αξιών και δικαιωμάτων στην Ουγγαρία και την Πολωνία», αλλά δεν μερίμνησαν το ίδιο και για την περίπτωση της Ελλάδας. / documento