ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ: «Ήρθε η ώρα των ανθρώπων που θα κάνουν τη διαφορά»

Share

Συνεχίζοντας την παρουσία των υποψηφίων από όλα τα κόμματα ενόψει της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών (όποτε γίνουν, εφόσον δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί επίσημα από τον πρωθυπουργό), το news-politics.gr φιλοξενεί σήμερα, την υποψήφια βουλευτή με το Κινάλ-Πασόκ κυρία Κατερίνα Γαβαλά. 

Συνέντευξη στην Ειρήνη Χαλκίτη για το News-Politics.gr

-Ποιοι είναι οι πρωταρχικοί σας στόχοι όσο αφορά τα προβλήματα των νησιωτών την επόμενη μέρα των εκλογών, εφόσον βρεθείτε στα βουλευτικά έδρανα; (Τι αποτελεί για σας μείζον πρόβλημα και πρώτη προτεραιότητα;)

Η επιρροή των νησιωτών στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μια ανάγκη που γεννιέται λόγω της θέσης στην οποία βρίσκονται οι ακρίτες μας σήμερα. Δεν λειτουργεί ισοδύναμα η Ελλάδα με τα νησιά της. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Έχουμε καταλάβει την αξία μας και πρέπει να διεκδικήσουμε, εμείς για μας.

Είναι φανερό πως όσοι δεν ζουν στα νησιά τα προβλήματα δεν τα κατανοούν! Τρανταχτό παράδειγμα η αδιέξοδη κατάσταση στο νοσοκομείο της Κω, οι δυσκολίες στις μετακινήσεις από νησί σε νησί τους χειμερινούς μήνες, η ελλιπής ποιότητα στις σχολικές κτιριακές υποδομές, το αφιλόξενο οικονομικό περιβάλλον για τους εμπόρους και τους μικροεπιχειρηματίες. Το Σύνταγμα προβλέπει ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια, ώρα να εφαρμοστεί δεν νομίζετε;

-Αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πρόβλημα των πλειστηριασμών ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ μέσα απ’ την τροπολογία που κατέθεσε προβλέπει προστασία της κύριας κατοικίας στη φιλοσοφία του Νόμου που είχαμε ψηφίσει ως Κυβέρνηση το 2010. Προβλέπει καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων, επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες, προστασία της αγροτικής γης, συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με πρόνοια για 120 δόσεις και κούρεμα 30% της οφειλής για τους συνεπείς, καθώς και λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Σημαντική επίσης είναι και η διάταξη του άρθρου 5 της τροπολογίας, μέσω της οποίας κατοχυρώνεται το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του.

Σήμερα, στην Ελλάδα η κύρια κατοικία μπορεί να προστατευτεί μόνο για περίπου 3.500 (το πολύ) ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι εντάσσονται στην περίμετρο υπαγωγής στο φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ. Μέχρι τις 31/12/2022 είχαν ενταχθεί μόλις 20(!) ευάλωτοι δανειολήπτες στο σχετικό ενδιάμεσο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, αφού 2,5 χρόνια μετά, ο φορέας που ψήφισε η ΝΔ… «δεν έχει συσταθεί». Και μέσα σ’ αυτή την δυστοπική πραγματικότητα και ενώ το party των funds και των servicers βρίσκεται στο απόγειό του, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ προφανώς και καταψηφίστηκαν. Το περιμέναμε. Συνεχίζουμε όμως να αγωνιζόμαστε. Με στόχο και όραμα αλλά κυρίως με προτάσεις.

-Είστε στο χώρο της υγείας πολλά χρόνια και γνωρίζετε εκ των έσω τι ακριβώς συμβαίνει. Τι πραγματικά συμβαίνει στο Νοσοκομείο της Κω, Νοσοκομείο ενός νησιού που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην χώρα μας και έχει υποβαθμιστεί τόσο; Ποιες πιστεύετε είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να αλλάξει η κατάσταση;

Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Στο επίκεντρο της προσοχής μας αυτή την στιγμή βρίσκεται το νοσοκομείο της Κω αλλά στην πραγματικότητα η υποστελέχωση και η αποεπένδυση του ΕΣΥ αφορά όλα τα Δωδεκάνησα. Στην Κω μια ακατάλληλη για τις αυξανόμενες ανάγκες κτιριακή υποδομή, ελλιπές και χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό το οποίο επιφορτίζεται με πολλαπλάσιες ώρες εργασίας λόγω των ρεαλιστικών αναγκών, η μη δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης, ένας φαύλος κύκλος ανασφάλειας που δημιουργείται από τις κενές και κενούμενες θέσεις, το υψηλό κόστος διαβίωσης, και γενικά ένα μη ελκυστικό οικονομικά και επιστημονικά περιβάλλον συνθέτουν το δισεπίλυτο πλαίσιο το οποίο όμως η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αδιέξοδα και να σηκώνουμε ψηλά τα χέρια! Η υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό στο οποίο ο κάθε Έλληνας πολίτης, ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα!

Υπάρχει ένας σχεδιασμός για απόκτηση νέου νοσοκομείου. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος σε αυτήν την κατεύθυνση. Όπως επίσης δεν έχει υπάρξει κίνηση για την απαραίτητη άμεση αναβάθμιση του υπάρχοντος οργανισμού. Υπάρχει αναντιστοιχία προβλεπόμενου προσωπικού και ρεαλιστικών αναγκών. Μην ξεχνάμε ότι πέρα από τους 40.000 κατοίκους στο νοσοκομείο, αναφέρονται 1.500.000 επισκέπτες που επιλέγουν την Κω για τις διακοπές τους! Δεν έχουν προβλεφθεί οικονομικά κίνητρα που να κάνουν τα νησιά μας ελκυστικά σε νέους, ή και λιγότερο νέους, ικανούς επιστήμονες, τέτοια που να επιλέξουν να μείνουν στα Δωδεκάνησα αντί να ξενιτεύονται στις χώρες όλου του κόσμου. Τελικά ακόμα και η πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε και δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί παραμεθόριες περιοχές με κίνητρα.

Κάθε πολίτης πρέπει να είναι υγειονομικά καλυμμένος και η πρόσβαση στα νοσοκομεία οφείλει να είναι εξασφαλισμένη από το κράτος για όλους τους πολίτες, πόσο μάλλον για τους ακρίτες. Προφανώς το ΕΣΥ χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση. Η υγεία δεν μπορεί να είναι θέμα αυστηρών οικονομοτεχνικών συζητήσεων! Μια ωφέλιμη πρόταση που έχουμε ρίξει στο τραπέζι είναι η διαχείριση των υγειονομικών δομών από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία έχει άμεση γνώση των αναγκών της κάθε περιοχής ευθύνης της και ως εκ τούτου δύναται να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τις υγειονομικές δομές της. Έως τότε θα ήταν σκόπιμος ο διαχωρισμός της Β ΥΠΕ ώστε τα νησιά να αποκτήσουν αυτοτέλεια στα όρια της διοικητικής περιφέρειας.

Κοινός στόχος όλων όσων πολιτευόμαστε οφείλει να είναι η επίλυση των προβλημάτων και η προαγωγή της υγείας στον πληθυσμό των νησιών μας και η αλήθεια είναι πως οι τέσσερεις κυβερνητικοί βουλευτές θα μπορούσαν να είχαν απαιτήσει με δυνατότερη φωνή. Ας μην ξεχνάμε πως το κράτος οφείλει να διαφυλάξει την συνοχή στην διαβίωση στα νησιά της παραμεθορίου για λόγους που προφανώς πάνε και πέρα της στήριξης τουριστικού προϊόντος!

-Έχετε πει σε δήλωσή σας ότι, «έρχεται η ώρα του ΠΑΣΟΚ ξανά. Ήρθε η ώρα των ανθρώπων που θα κάνουν τη διαφορά». Με ποιο τρόπο θα κάνετε τη διαφορά κ. Γαβαλά;

Είμαστε οι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά την Κοινωνία μας. Μια Κοινωνία που σκέπτεται, που νοιάζεται και αγωνιά. Τα Δωδεκάνησα για μένα είναι πέρα από τόπος κατοικίας, επιλογή ζωής. Λέγοντας πως «Ήρθε η ώρα των ανθρώπων που θα κάνουν τη διαφορά» εννοώ την πολιτική αλλά και την προσωπική πρόθεση. Ήμουν παρούσα στα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ, την περίοδο της αμφισβήτησης, της εσωστρέφειας. Η δικαίωση ήρθε τώρα ενώ δεν έφυγα τότε. Δεν έψαξα τον εύκολο δρόμο που αλλά κόμματα μπορεί να άνοιγαν, ούτε τις πάσης φύσεως «ευκαιρίες».

Ανήκω, στην γενιά των ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική με ειλικρίνεια , και σε ανοιχτό διάλογο με τους συμπολίτες μας, στη γενιά που ποτέ της δεν ήταν του «βαθέως κράτους». Ποτέ δεν ήταν του «μηχανισμού». Σε μια γενιά που «έπαθε» και έμαθε και τώρα εκπροσωπεί μια νέα πολιτική, την πραγματική. Αυτή που οφείλει να έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο! Είμαστε νομίζω η γενιά που με την στάση ζωής, αλλά και με την πολιτική μας βούληση θέλουμε να φύγουμε απ’ το παλιό, το δοκιμασμένο, το κλισέ, το απρόσωπο!!! Να τελειώσουμε με το «παλιό», με το «βαθύ», με τα «κυκλώματα». Από αυτό που αποδεδειγμένα απέτυχε. Ήρθε η ώρα όλα αυτά να τ’ αφήσουμε πίσω μας, γιατί πολύ απλά αυτά τα γνωρίσματα στοίχησαν ζωές. Μας κρατάνε καθηλωμένους σε μια πραγματικότητα που δεν μας αρέσει.

Ώρα να βγούμε επιτέλους μπροστά μια γενιά Δωδεκανησίων που θέλουμε ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να φέρουμε μια αλλαγή που θα την υποστηρίξουμε και στην πράξη. 

-Θεωρείτε πιθανή μια συνεργασία με τη ΝΔ για κυβέρνηση μετά τις εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι μια τέτοια συνεργασία θα ήταν προϊόν εκβιασμού. Πώς σχολιάζετε τα λεγόμενα αυτά;

Οι μετεκλογικές συνεργασίες διαμορφώνονται συνήθως από δυο σημαντικούς παράγοντες. Τη λαϊκή ετυμηγορία και την δυνατότητα προγραμματικών ενίοτε και ιδεολογικών συγκλίσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να συστρατευθώ με την άποψη ότι ως μοναδικός παράγοντας διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας λογίζεται αποκλειστικά και μόνο η ΝΔ.

Η διακυβέρνηση της Ν.Δ, η έκδηλη αδυναμία της να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά και η έλλειψη αξιοπιστίας και πειστικού εναλλακτικού λόγου από το ΣΥΡΙΖΑ, που με αυτό τον τρόπο ενισχύει ουσιαστικά την ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη, κάνουν επιτακτική την ενίσχυση ενός προοδευτικού πόλου με ισχυρό το ΠΑΣΟΚ. Ενός σοσιαλδημοκρατικού πόλου, με σαφείς προτάσεις, με προσανατολισμό στις μεταρρυθμίσεις και τον δημοκρατικό προγραμματισμό, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα πορεία της χώρας με ασφάλεια, ανάπτυξη, άρση των ανισοτήτων, βαθιές τομές σε κρίσιμους τομείς όπως Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη, η καθημερινότητα του πολίτη που είναι σήμερα το μείζον ζήτημα στην πατρίδα μας.

Για να απαντήσω όμως στο ερώτημά σας αυτό καθ’ αυτό, οφείλω να πω το εξής: Προφανώς και γίνεται κατανοητό στον κάθε πολίτη ό,τι ένα κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ θα ήταν προσχηματικό. Και θα ήταν προσχηματικό διότι είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ απλώς αναζητά «σύμμαχο» για τη δικαίωση μιας καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στοχεύει στην δυναμική αύξηση των ποσοστών του, αύξηση η οποία θα καταστήσει δυνατή την «επιβολή» των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Δεν είμαστε εξουσιομανείς. Η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει ότι θα σύρει τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, θέτει ως προϋπόθεση την πρωτιά του, καταστρατηγώντας τη φιλοσοφία της απλής αναλογικής που ο ίδιος θέσπισε.

Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, θα τηρήσει όσα προβλέπει το Σύνταγμα. Μία είναι η προϋπόθεση για να μπούμε στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης: να έχουμε ισχυρό ποσοστό ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε βάσει των προγραμματικών μας προτεραιοτήτων ως πεδίο σύγκλισης, όπως συμβαίνει στα κράτη με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτοσκοπός μας η εξουσία απλώς για την συμμετοχή στην εξουσία. Στο DNA μας υπάρχει η Αλλαγή για μια πιο δίκαιη και ασφαλή κοινωνία. Για αυτήν αγωνιζόμαστε.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΑΒΑΛΑ, Χειρουργού Οφθαλμίατρου, Διευθύντριας ΕΣΥ
-Γεννήθηκε στo Sassari Ιταλίας και έχει καταγωγή από το νησί της Καλύμνου.
-Είναι Ιατρός (Πτυχίο Unversita G.D’Annunzio Chieti-Pescara, Ιταλία 22/7/1999),
με Ειδικότητα στην Οφθαλμολογία (Unversita G.D’Annunzio Chieti-Pescara, Ιταλία 20/12/2005)
-Υπεύθυνη του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κω από το 2006
-Διευθύντρια ΕΣΥ από το 2018 έχοντας περάσει από όλες τις βαθμίδες, μονιμοποιηθεί και αξιολογηθεί με την μεγίστη βαθμολογία
-Είναι Διδάκτωρ Ιατρικής (PhD) του Πανεπιστημίου Chieti-Pescara «G. D’Annunzio», Ιταλία (2009).
-Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στη Παιδοοφθαλμολογία (2010) από την Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημίου «Cattolica del Sacro Cuore» Ρώμης, Ιταλία, όπου εξειδικεύτηκε.
-Έχει εκπονήσει τρεις διατριβές.
– Έχει δημοσιεύσει άρθρα της και μελέτες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
-Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
-Έχει εργαστεί σε Νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
– Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Ιταλικά.

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Στο εξειδικευμένο γνωστικό της πεδίο εντάσσονται: 1) Παιδοφθαλμολογία Από το Δεκέμβριο του 2010 στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Κω, παρακολουθούνται με επιτυχία παιδιά, βρέφη, και πρόωρα νεογνά με παθήσεις που αφορούν τον οφθαλμό. 2)Υπέρηχοι οφθαλμού και κογχών (standardized Αscan- Βscan) Από το 2004 Κάτοχος αδείας υπερήχων της Ιταλικής Εταιρίας Υπερήχων στην Οφθαλμολογία. Από τον Δεκέμβριο του 2005 εως τον Μάρτιο του 2006 διενέργησε μαθήματα Υπερήχων Οφθαλμικού Κογχου, στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστήμιου “G. D’ Annunzio” των Κιέτι- Πεσκάρα (Ιταλία) σε φοιτητές Ιατρικής Σχολής, Σχολής Ορθοπτικής και ειδικευομένους ιατρούς στην οφθαλμολογία. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 διενεργούνται καθημερινά υπέρηχοι οφθαλμού και κογχών στο ΓΝΚΥ Κω. 3) Ενδουαλοειδικές εγχύσεις
Από το 2016 διενεργεί Ενδουαλοειδικες εγχύσεις για την αντιμετώπιση παθήσεων της ωχράς.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
– Υπεύθυνη Οφθαλμολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Κω από το 2006 έως και σήμερα
– Ταμίας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών 2011-2021
– Διορισμένο μέλος του ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κω (2012 -2014)
– Γενική Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Κω από 2014 εως το 2022
– Διορισμένο μέλος Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Δήμου Κω ως Εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου Κω (αρ.απ771/2015)
– Διορισμένο μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Κω ως Εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου Κω – Διορισμένο μέλος ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ (Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Πρόνοιας, Υγείας και Αστικής Συγκοινωνίας Δήμου Κω από το 2017.
– Εκλεγμένη Αντιπρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΓΝΚΥ Κω από το 2018 για δυο θητείες έως και σήμερα.
– Εκλεγμένη Πρόεδρος Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Κω 2022.
– Εκλεγμένη αντιπρόεδρος Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Κω απο τον Δεκέμβριος του 2023
– Εκλεγμένη Πρόεδρος ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ από τον Νοέμβριο του 2022 εως σήμερα.
Κομματικές θέσεις
– Υποψηφία Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ 2012
– Αναπληρωτής Γραμματέας ΝΕ ΒΣ Δωδεκανήσου 2012
– Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΒΣ Δωδεκανήσου από 2015 εως το 2019
– ΜΕΛΟΣ Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ 2014
– Αναπληρώτρια Γραμματέας Τομέα Αποδήμων ΚΙΝΑΛ
– Υποψηφία Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΚΙΝΑΛ ΤΟ 2019
– Μελος ΝΕΒΣ Δωδεκανήσου Υπεύθυνη περιφερειακού Σχεδιασμού και Νησιωτικής Πολιτικής Αναπληρώτρια Γραμματέας Τομέα Νησιωτική Πολιτική ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ
– Υποψήφια Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στις προσεχείς εκλογές