ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΚΟΠΙΩΝ: Μία άθλια, ετεροβαρής συμφωνία που δυστυχώς δεσμεύει τη χώρα σήμερα διεθνώς

Share

Τις επόμενες κινήσεις για την αξιολόγηση της πορείας των υπό ένταξη χωρών στο πλαίσιο της «Δέσμης Μέτρων για τη Διεύρυνση», με σημείο αιχμής την περίπτωση της Αλβανίας και των Σκοπίων, σχολίασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘δημοκρατική της Ρόδου’ ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. 

Ειδικά για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών) ο ευρωβουλευτής, ‘καυτηριάζει’ την συμφωνία λέγοντας πως ‘Μία άθλια, ετεροβαρής συμφωνία που δυστυχώς δεσμεύει τη χώρα σήμερα διεθνώς…’

Αναλυτικότερα:

Μία αξιόπιστη πολιτική διεύρυνσης αποτελεί γεωστρατηγική επένδυση στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στην οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδίως μάλιστα σε καιρούς αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων και αντιπαραθέσεων. Οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούν μέρος της Ευρώπης και η θέση τους είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις αυστηρές αλλά δίκαιες αξιολογήσεις παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες για το που βρίσκονται οι χώρες αυτές όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις των οποίων η εφαρμογή με αποφασιστικότητα θα επιταχύνει την πορεία τους προς την Ευρώπη και θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα μακράς διάρκειας για τις ίδιες.

Έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σύνδεσης και Σταθερότητας ΕΕ-Αλβανίας Και σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αυτή περνάει και μέσα από τον απόλυτο σεβασμό της στις σχέσεις καλής γειτονίας, στην εξάλειψη αλυτρωτικών διαθέσεων και στον απόλυτο σεβασμό της στις θρησκευτικές ελευθερίες, στα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στις περιουσίες των ομογενών μας και στο απολύτως σεβαστό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Και αυτά είναι θέματα που παρακολουθούμε στο Κοινοβούλιο πολύ στενά.

Η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων ξεκλείδωσε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μία συμφωνία που την είχαμε καταγγείλει με όλους τους τρόπους καθώς η τότε κυβέρνηση και μάλιστα από τον άκαιρο ρόλο του επισπεύδοντος εκχώρησε στους Σκοπιανούς ανιστόρητα «μακεδονική» ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα.

Μία άθλια, ετεροβαρής συμφωνία που δυστυχώς δεσμεύει τη χώρα σήμερα διεθνώς. Και πλέον με τις υπογραφές Τσίπρα-Καμμένου η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων περνάει μέσα από την πιστή από μέρους τους εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Μία εφαρμογή που όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν πιστοποιείται. Σας θυμίζω μόνο την απαράδεκτη εμφάνιση της ομάδας των Σκοπίων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου σαν «Μακεδονία» και τις «εξηγήσεις» της άλλης πλευράς.

Πηγή – Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:www.dimokratiki.gr